MHP'li Kalaycı: AVM'lerin Esnafı Yutması Durdurulsun
Haber Detayı
14 Mart 2020 - Cumartesi 12:02 Bu haber 3635 kez okundu
 
MHP'li Kalaycı: AVM'lerin Esnafı Yutması Durdurulsun
EKONOMİ Haberi
MHP'li Kalaycı: AVM'lerin Esnafı Yutması Durdurulsun

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, AVM'lerin küçük esnafı yok edişinin durdurulması ve eşit rekabet şartlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan 196 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin tümü üzerine MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini, prim borcu olan esnafın ilacını alabilmesi gerektiğini, esnafların prim ödeme gün sayısının azaltılması gerektiğini, şöför esnafına yakıt desteği sağlanması gerektiğini ve AVM'lerin küçük esnafı yok edişinin durdurulması gerektiğini söyledi.

 

 ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMALIDIR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Kanun teklifinde işverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürerek, istihdamı korumak ve artırmak amacıyla 2016 yılında başlatılan asgari ücret desteği uygulamasının sigortalı için aylık 75 lira olarak 2020 yılında da devam ettirilmesi düzenlenmektedir. Asgari ücretten yapılan vergi ve prim kesintileri çalışanların net ücretini azaltırken işverenlerin de maliyetini artırmaktadır. Asgari ücretten vergi alınmamalı ve çalışanların asgari ücret kadar geliri vergi dışı bırakılmalıdır.'' dedi.

 

PRİM BORCU OLAN BAĞKURLU İLACINI ALAMIYOR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Asgari ücretteki artış, esnaf ve çiftçinin BAĞ-KUR primlerini de artırmaktadır. Bugün en düşük BAĞ-KUR primi, esnaf için aylık 1.015 lira, çiftçi için aylık 914 liradır. Eğer prim borçları yoksa, 5 puanlık prim indirimi yapılmaktadır. Esnaf ve çiftçinin bu primleri ödeyebilmesi çok zordur; nitekim, birçok esnaf ve çiftçi ödeyememektedir. Bundan dolayıdır ki prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için Cumhurbaşkanlığı kararı çıkarılmıştır, o da sadece tedavi hizmetlerini kapsadığından ilaç alınamamakta ya da parayla alınabilmektedir.'' dedi.

 

AVM'LER KÜÇÜK ESNAFI YOK EDİYOR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması, esnafın yüzde 2 ilave prim ödeyebilme güçlüğü dikkate alınarak, bu kanun teklifiyle bir yıl daha ertelenmektedir. Hâlbuki, iş yeri kapanan, işini kaybeden esnafa destek olmak üzere kurulan Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının hayata geçirilmesi, esnaf için büyük yarar sağlayacaktır. Bu itibarla, esnaf ve çiftçinin prim oranlarında indirim yapılmalı, işverenlere sağlanan destekte olduğu gibi, esnaf ve çiftçiye de destek sağlanmalıdır. Ekonominin ve toplumsal yapının temelini oluşturan esnaf ve sanatkâr kesimi güçlendirilmeli, faaliyetlerine dinamizm kazandırılmalıdır. KOSGEB kredi ve desteklerinden yararlanmak üzere sadece esnafa özgü bir destek programı uygulamaya konulmalıdır. Esnafımızdan istenen teminat mektubunun komisyon bedeli yüksek olup mutlaka düşürülmelidir. Esnafı yok eden AVM ve büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları adil rekabet şartlarını bozmayacak şekilde mutlaka kurallara bağlanmalıdır.'' dedi.

 

ESNAFLARIN BAĞKUR PRİM ÖDEME GÜN SAYISI AZALTILMALIDIR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Sosyal Güvenlik Sistemi'nde esnaf ve çiftçi BAĞ-KUR'lulara yönelik eşitsizlikler bulunmaktadır. Emekli olabilmek için SSK'liler 7200 gün, BAĞ-KUR'lular 9000 gün prim ödemektedir, üstelik en düşük maaş BAĞ-KUR'luya bağlanmaktadır. BAĞ-KUR'lulara yapılan haksızlık telafi edilmeli, prim gün sayısında ve emekli aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır. Bugün sanayide birçok esnafımızın ve çalışanların çıraklık ve staj süreleri emeklilik hizmetine sayılmamaktadır. Çıraklık ve mesleki eğitimin özendirilmesi de dikkate alınarak çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı ve sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır.'' dedi.

 

ŞÖFÖR ESNAFINA YAKIT DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Nakliyeci esnafımız da zor günler yaşamaktadır. Nakliye ücretleri giderleri karşılamamaktadır. Kamyonların çoğu takoza çekilmiş, birçoğu da yanmış yağ kullanarak tekerlerini döndürmeye çalışmaktadır. Taşımacılık yapabilmek için zorunlu olan onlarca yetki belgesinin ücretleri yüksek olup uygulamada pek çok problemle karşılaşılmaktadır. Şoför esnafı yakıt konusunda desteklenmeli, yetki belgeleri şoför esnafına yük olmaktan çıkarılmalı ve takograf takılması konusundaki sorunlar giderilmelidir. Şoför esnafına yıpranma payı hakkı da verilmelidir.'' dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP'li, Kalaycı:, AVM'lerin, Esnafı, Yutması, Durdurulsun, , , , , ,
Yorumlar
Haber Yazılımı