Erşat Salihi: Türkler Ortadoğu'da Yol Haritasını Belirlemeli
Haber Detayı
10 Ekim 2023 - Salı 10:16 Bu haber 2822 kez okundu
 
Erşat Salihi: Türkler Ortadoğu'da Yol Haritasını Belirlemeli
Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Ortadoğu'da harita değişimi yaklaşırken Türk dünyasının yeni bir yol haritası oluşturması gerektiğini söyledi.
TÜRK DÜNYASI Haberi
Erşat Salihi: Türkler Ortadoğu'da Yol Haritasını Belirlemeli

Filistin - İsrail cephesinde yaşanan son gelişmelerle birlikte Ortadoğu'nun yüz yıl sonra yeni bir harita değişimi ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, harita değişiminin yaşanacağı süreçte Irak, Suriye ve Iran’da yaşayan Türklerin nasıl bir pozisyon alacağı, hak ve hukuklarını nasıl koruyacakları  konusunda Türk dünyasının yeni bir yol haritası oluşturması gerektiğini söyledi. 

 

FİLİSTİN İSRAİL ÇATIŞMASINDA KÜRESEL GÜÇLERİN YENİ BİR OYUNU

 

1947 yılından bu yana Filistin topraklarını adım adım işgal eden İsrail, Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu ile son 50 yılın en büyük darbesini yedi. Önceden planlanmış geniş çaplı harekatla İsrail'in üzerine 5 bin roket fırlatan Hamas, düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu ile güvenli İsrail imajını yerle bir etti. Hamas'ın saldırısı karşısında İsrail'in Hava savunma sistemi Demir Kubbe işe yaramadı. İlk şoku atlatmaya çalışan İsrail, Gazze'yi bomba yağmuruna tuttu. Ölü sayısının bini aştığı çatışmalarda, binlerce kişi yaralandı.

 

Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonu karşısında aciz kalan İsrail'in istihbarat örgütü MOSSAD, tartışılır hale geldi. MOSSAD'ın, bu kadar hazırlıklı bir baskını önceden haber alamaması, kafalarda soru işareleri oluşturdu. MOSSAD efsanesi çöktü mü, yoksa işin içinde başka bir şey mi var? Bu, küresel güçler ile birlikte hareket eden İsrail'in, kalan Filistin topraklarını işgal etmek için sergilediği yeni bir oyun mu? İsrail'in savaş çağrısı yapması üzerine; ABD'nin bölgeye en yeni büyük savaş gemisini göndermesi ve İsrail'i destekleyen büyük ülkelerin parlamento binalarına İsrail bayrağını asması, yeni bir oyun sergilendiği konusundaki kuşkuları arttırdı.

 

Bölgede emeli olan büyük devletlerin İsrail'i destekleyici tavır sergilediği bir ortamda; Filistin'den İran'a kadar uzanan Ortadoğu bölgesini kana bulayacak olan yeni oyunu farkeden Türkiye ve Rusya, taraflara itidal çağrısı yaptı. Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmek isteyen küresel güçlerin bölgede İsrail'i destekleyici bir terör devleti kurma planını çöp atan Türkiye'nin, Irak ve Suriye'ye operasyonları sürüyor. Türkiye'nin operasyonları karşısında aciz kalan ABD, geri adım atmak zorunda kaldı. Tam da bu ortamda, Filistin - İsrail çatışmalarının yeniden alevlenmesi manidar bir gelişmedir. Türkiye'nin hamlelerini hazmedemeyen küresel güçlerin, Ortadoğu'da harita değişimi için harekete geçtiği açıkça görülüyor. Tüm bu gelişmeler üzerine Türkiye'nin ve Türk dünyasının yeni bir yol haritası oluşturma zamanının geldiği konuşulmaya başlandı.

 

ERŞAT SALİHİ'DEN ORTADOĞU'DA YENİ BİR YOL HARİTASI BELİRLENMESİ ÇAĞRISI

 

Tüm bu gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunan Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Filistin - İsrail cephesinde yaşanan son gelişmelerle birlikte Ortadoğu, yüz yıl sonra yeni bir harita değişimi ile karşı karşıya kalabilir. Bu süreçte Irak, Suriye ve Iran’da yaşayan Türklerin harita değişiminde nasıl bir pozisyon alacağı, hak ve hukuklarını nasıl koruyacakları şimdiden düşünülmesi gereken bir husustur. Bölgemizde yaşanacak herhangi bir değişim ve dönüşümün etkilerinin görüleceği Lübnan’dan Afganistan’a kadar uzanan coğrafyada yaşayan biz Ortadoğu Türkleri için şimdiden bir yol haritası oluşturmamızın elzem olduğunu düşünüyorum. Bunun için Türk dünyasının değerli bilim adamları, aydınları ve akli unsurları hep bir elden bizlere yardımcı olmalıdır.'' dedi. 

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Erşat Salihi, Ortadoğu, harita değişimi, yeni yol haritası, Türk dünyası
Yorumlar
Haber Yazılımı