6 Partiden İsrail Filistin Çatışmasına Yönelik Ortak Bildiri
Haber Detayı
13 Ekim 2023 - Cuma 12:24 Bu haber 2596 kez okundu
 
6 Partiden İsrail Filistin Çatışmasına Yönelik Ortak Bildiri
TBMM'de Grubu bulunan 6 Siyasi Parti, İsrail Filistin çatışmasına yönelik Ortak Bildiri yayınladı.
GÜNDEM Haberi
6 Partiden İsrail Filistin Çatışmasına Yönelik Ortak Bildiri

6 siyasi parti grubunun İsrail-Filistin çatışmasına yönelik genel görüşme açılmasına ilişkin verdiği ortak önergeye istinaden TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturum sonrasında, İsrail Filistin çatışmasına yönelik Ortak Bildiri yayınlandı.

 

FİLİSTİN-İSRAİL ÇATIŞMASINA YÖNELİK TBMM’DE GENEL GÖRÜŞME AÇILMASI KARARI

 

AK Parti, CHP, MHP, Yeşil Sol Parti, İyi Parti ve SP Grup Başkanvekillerinin imzasıyla verilen İsrail-Filistin çatışmasına yönelik genel görüşme açılmasına ilişkin ortak önerge, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş, Danışma Kurulu genel görüşmenin 12 Ekim Perşembe günü yapılmasına karar vermişti. TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturum sonrasında, TBMM'de Grubu bulunan 6 Siyasi Parti, İsrail Filistin çatışmasına yönelik Ortak Bildiri yayınladı.

 

6 SİYASİ PARTİDEN FİLİSTİN VE İSRAİL'DE YAŞANAN ÇATIŞMALARLA İLGİLİ ORTAK BİLDİRİ

 

Filistin ve İsrail’de yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivil can kayıplarının yaşanması, sivil altyapının hedef alınması ve sivillerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda bırakılması vicdanları yaralamaktadır. Krizin başka bölgelere de sirayet potansiyeli, bölgesel güvenlik ve istikrarı ciddi biçimde tehdit etmektedir. Sivillerin her şartta korunması ve toplu cezalandırma mahiyetindeki uygulamalardan kaçınılması hukukun, vicdanın ve insanlığın gereğidir. Bu gerilimin telafi edilemez sonuçlar doğurmaması için tüm tarafları barış-güvenlik-istikrar vizyonumuz çerçevesinde itidale ve aklıselime davet ediyoruz.

 

Son yaşananlar, uzun süredir tarifsiz sıkıntı, umutsuzluk ve acılara yol açan Filistin-İsrail meselesinin artık iki devletli çözüme yönelik yerleşik Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde ve müzakereler yoluyla adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması zaruretini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Filistin-İsrail meselesinin çözümü, sonuçları yönetmekten değil, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçmektedir. Son olaylar, 56 yıldır devam eden hukuksuz işgal ve buna bağlı politikaların doğurduğu bir sonuçtur. 

 

Toprakları, hayat ve gelecek umutları elinden alınan Filistin halkı, bugün yeni ve emsali görülmemiş bir kuşatma altındadır. İki milyon insanın yaşadığı ve 16 yıllık ablukayla çoktan bir açık hava hapishanesine dönüşmüş bulunan Gazze’ye sağlanan gıda, enerji ve insani yardımların kesilmesi, sivil yerleşimlerin hedef gözetilmeksizin vurulması uluslararası hukukun açık ve ağır bir ihlalidir. İşgalle başlayan, yasadışı yerleşimcilerin mülk gaspları, kutsal mekânların statüsünü hiçe sayan saldırı ve provokasyonlarla devam eden ihlaller zinciri ve çifte standartlı uygulamalar, iki devlet temelindeki çözüm vizyonunu da aşındırmaya devam etmektedir.

 

Bu itibarla, Filistin topraklarında devam eden işgal uygulamalarının biran önce sona ermesi ve adil bir barışa ulaşılması şarttır. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, tüm uluslararası toplumun, artık daha fazla gecikmeksizin iki devletli çözüm vizyonu temelinde tarafları adil bir çözüme yönlendirmek için sorumluluk alması gerekmektedir. Ortadoğu’da kalıcı barışın öncelikle Filistin-İsrail meselesinin adil bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkün olduğunu ve bunun, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla mümkün olabileceğini net bir şekilde yineliyoruz. 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan tüm siyasi partiler olarak, yukarıda sıraladığımız görüşler temelinde, taraflardan Filistin ve İsrail’de yaşanan çatışmaları tırmandırmaya son vermelerini ve sivilleri hedef almamalarını bekliyoruz. Gazze’de bitmeyen insani trajediyi derinleştiren kolektif cezalandırma yöntemleri ile hedefi doğrudan siviller olan tüm saldırıları kınıyor; Filistin ve İsrail’i, iki devlet temelinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmaları için, daha fazla gecikmeksizin kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz.

 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: TBMM, Siyasi Parti, İsrail Filistin çatışması, Ortak Bildiri, kapalı oturu
Yorumlar
Haber Yazılımı