MHP'li Kalaycı: Silah Test Laboratuarı Kurulmalı
Haber Detayı
13 Mart 2020 - Cuma 12:07 Bu haber 3376 kez okundu
 
MHP'li Kalaycı: Silah Test Laboratuarı Kurulmalı
EKONOMİ Haberi
MHP'li Kalaycı: Silah Test Laboratuarı Kurulmalı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, tüfek ihracatında ikinci olan Türkiye'de silah test laboratuvarı kurulması gerektiğini söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 196 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin tümü üzerine MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, yapılan düzenlemelerin ülkemizdeki yasal silah üretimini engellemeyecek şekilde olması gerektiğini, Türkiye'nin İtalya'dan sonra en büyük tüfek ihracatçısı olmasına rağmen tüfeklerin test edilmesiyle ilgili ülkemizde altyapının olmadığını ve uluslararası akreditasyona sahip silah test laboratuvarının bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.

DÜZENLEMELER YASAL SİLAH ÜRETİMİNİ ENGELLEMEYECEK ŞEKİLDE OLMALI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Kanun teklifinde izinsiz tüfek üretimi ve satışlarını önlemeye yönelik yaptırımlar artırılmakta ve bazı yeni cezalar öngörülmektedir. Bu düzenlemeler yasal üretimi engellemeyecek şekilde uygulanmalıdır. Özellikle, faaliyet izni bulunan firmalara yorum farklılıklarından kaynaklı mağduriyet yaşatılmamalıdır. Ayrıca, faaliyet izin belgesi bulunan imalatçı firmaların yanı sıra, av bayilik belgeli ihracatçı firmalar da olduğundan sektörde problemlere yol açılmaması için önlemler alınmalıdır.'' dedi. 

TÜFEKLERİN TEST EDİLMESİYLE İLGİLİ ÜLKEMİZDE ALTYAPI YOKTUR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Ülkemizde tüfeklerin test edilip onaylanmasıyla ilgili uluslararası standartlarda bir test altyapısı ve buna bağlı olarak yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Avrupa'da Uluslararası Daimi Komisyonu (CIP) adındaki organizasyon tarafından ateşli silahlar için standart kurallar belirlenmektedir. Ülkemiz bu uluslararası komisyonun üyesi ülkelere yapılan ihracatlar için yurt dışındaki laboratuvarlara tüfek başına ortalama 18 avro gibi yüksek bir para ödemektedir. Bu testlerin yurt dışında yaptırılma zorunluluğu üretici ve ihracatçılarımızı hem maddi açıdan hem de nakliye ve zaman yönünden sıkıntıya sokmaktadır. Bu sıkıntıların çözümü için ülkemizde silah test merkezinin kurulması ve tüfeklerin test ve tescilinin yapılır hâle gelmesi gerekmektedir. Bu durum, tüfeklerimizin piyasa ve marka değerini tüm dünyada daha da artıracaktır.'' dedi.

TÜRKİYE İTALYA'DAN SONRA EN BÜYÜK TÜFEK İHRACATÇISIDIR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Türkiye, İtalya'dan sonra dünyanın en büyük 2'nci av tüfeği ihracatçısı olup ihracatımızın yaklaşık yarısı Konya'dan; Üzümlü, Huğlu ve Gencek'ten yapılmaktadır. Ülkemizde av tüfeği üreticilerinin yüzde 75'i, üretim kapasitesinin yüzde 65'i Konya'dadır. Bunun da tamamına yakını Beyşehir bölgesindedir. Bölgenin küresel pazarlarda tanınması ve bir marka değer oluşturması müthiş bir başarıdır ve çok değerli bir kalkınma modelidir. Konya, savunma sanayisinde olumlu bir ivme yakalamıştır. 7 Ocak 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle Konya'da Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edilmiş, ASELSAN Konya Silah Sistemleri Tesisi inşa hâlindedir. Söz konusu laboratuvar da burada yer alabilecek durumdadır.'' dedi.

KONYA ENDÜSTRİYEL TASARIMDA ÖNDE GELEN İLLER ARASINDA

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan üretim merkezlerinden birisi olan Konya, endüstriyel tasarımda; marka, patent ve faydalı model tescilinde önde gelen iller arasındadır. Konya'da 2 teknokent ve 25 AR-GE merkezi mevcuttur. Türkiye'nin ilk bölgesel inovasyon merkezi olan INNOPARK ve TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi Konya'dadır. Lojistik merkezi projesi bitmek üzere olan ve şehir içi çağdaş ulaşım için metro projesine de başlanılan Konya kara, hava ve demir yolu bağlantılarıyla merkezî bir konumdadır. 100 binden fazla öğrenciye sahip 5 üniversitesi bulunan Konya, Teknik Üniversitesi, Silah Teknikerliği Bölümü olan Huğlu Meslek Yüksekokulu, savunma mekanik sistemleri ve mikro mekanik bölümleri bulunan meslek liseleriyle nitelikli personel temini açısından çok önemli özellikleri taşımaktadır.'' dedi.

KONYA'DA SİLAH TEST MERKEZİ KURULMALIDIR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Konya, hem imalatçı sayısı hem ihracat rakamları hem de sahip olduğu nitelikli iş gücü itibarıyla lider durumda olup üretilen silahların test ve tescilini sağlayacak uluslararası akreditasyona sahip laboratuvara en çok ihtiyaç duyulan coğrafya konumundadır. Nitekim, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından CIP Laboratuvarı yatırım fizibilitesi yapılmış ve Konya en uygun il olarak ortaya çıkmıştır. Tüm bu hususlar dikkate alınarak ülkemizde tescil testleri ve tescil test merkezinin kurulmasına yönelik kanun bir an önce çıkarılmalı ve uluslararası akreditasyona sahip laboratuvar Konya'da kurularak ülkemiz, silah test merkezine hızla kavuşturulmalıdır.'' dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP'li, Kalaycı:, Silah, Test, Laboratuarı, Kurulmalı, , , , , , ,
Yorumlar
Haber Yazılımı