MHP'li Yıldız'dan Muhalefet Cenahını Üzecek Detaylar
Haber Detayı
14 Mart 2022 - Pazartesi 20:28 Bu haber 2789 kez okundu
 
MHP'li Yıldız'dan Muhalefet Cenahını Üzecek Detaylar
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Seçim Kanunu değişikliklerinde küçük siyasi partiler ile muhalefetin tamamını üzecek detayları açıkladı.
MHP Haberi
MHP'li Yıldız'dan Muhalefet Cenahını Üzecek Detaylar

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile birlikte Milletvekili Seçimi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni açıklayan MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, söz konusu kanunlarda yapılacak değişikliklerin detaylarıyla ilgili sosyal medya hesabından bilgilendirmelerde bulundu.

 

KÜÇÜK SİYASİ PARTİLERİ VE MUHALEFETİN TAMAMINI ÜZECEK DEĞİŞİKLİK

 

Seçim barajını yüzde 7'ye indirecek olan Kanun Teklifinde muhalefet cenahındaki küçücük siyasi partileri üzecek bir detayı ve sürekli erken seçim isteyen siyasi partilerin elindeki istismar kozunun alınmasına yönelik detayı açıklayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''Siyasi partiler seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, içinde bulunduğu ittifakın artık oyundan faydalanarak milletvekili çıkaramayacaktır. Bazılarının karanlıkta ıslık çalmasını anlıyoruz. Teklifin Kanunlaşmasıyla 'artık oylar' temsilde adalet ilkesine zarar veremeyecek, 'Pazarlık Partileri' söz ve fiilleriyle siyasi alanı yozlaştıramayacak. Bu kanun yürürlüğe girdiği andan 1 yıl içinde yapılacak seçimler uygulanmaz. Dolayısıyla muhalefetin sürekli olarak gündeme getirdiği erken seçim tartışmalarına da böylece son vermiş olacağız.'' dedi.

 

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, söz konusu kanunlarda yapılacak değişikliklerin detaylarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 

SEÇİM KANUNU ÜLKELERİN DEMOKRASİ STANDARDINI GÖSTEREN BELGEDİR

 

Siyasi partiler ve seçimler, demokratik siyasal hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, demokrasinin örgütlü yanını, seçimler ise, millet egemenliğinin görünür yanını ortaya koyan araçlardır. Bu nedenle, Siyasi Partilere ilişkin kanunlar ile seçimlerle ilgili kanunlar, hem içerik ve hem de uygulama ile ülkenin demokrasi standardını gösteren önemli belgelerdir.  Ülkemizde seçimler, uzun yıllardır yerleşmiş uygulamalar ve kanunlar çerçevesinde serbest, eşit, gizli oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetiminde yapılmaktadır.

 

TEMSİLDE ADALET VE YÖNETİMDE İSTİKRAR: SEÇİM BARAJI 7'YE İNECEK

 

Temsilde adalet yönetimde istikrar ilkelerinin, aynı anda gerçekleştirilmesi fevkalade zor, amaç farklılığı gösteren kavramlardır. Gerek bu kanun değişikliğiyle gerekse önceki genel seçim ve milletvekili seçim kanunlarında bu kavramların dengelenmesi ve hayat bulması hususunda bir çaba olduğu muhakkaktır. Demokratik ülkelerde, bu iki kavramın uyumlaştırılmasında yaşanacak zorluklar karşısında bu ilkelerin hangisine ağırlık verileceği, o ülkenin siyasi birikim ve toplumsal tecrübelerine göre değişiklik gösterir. Bu konuda en başat örnek, seçimlerde uygulanan ülke barajıdır denebilir. Bu kanun teklifi ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununda 10 olarak uygulanan ülke seçim barajının 7’ye indirilmesi önerilmektedir.

 

İTTİFAK İÇİNDE YER ALAN SİYASİ PARTİLERİN OYUNUN HESAPLANMASI

 

CB Hükûmet Sisteminin yönetimde istikrar ilkesini güçlendirdiği göz önüne alındığında, değişiklikle ülke seçim barajında bir miktar indirim yapılarak daha fazla partinin, fikrin Mecliste temsili, dolayısıyla temsilde adalet perspektifinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Milletvekili Seçim Kanunu’nun 34 üncü maddesine göre ittifakı oluşturan siyasi partilerin milletvekili sayıları, ittifakın aldığı toplam milletvekili sayısının, ittifak içinde yer alan her bir partinin aldığı oy oranına göre ittifak içinde dağıtılmasıyla hesaplanmaktadır. 

 

KANUN DEĞİŞİKLİĞİYLE PARTİLERİN MİLLETVEKİLİ SAYISININ HESAPLANMASI

 

Değişiklik teklifi ile ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D’Hondt uygulamasıyla belirlenecek. Önerilen bu değişiklikle siyasi partilerin tüzel kişiliklerine destek verilmiş, ittifak oluşturmayı hedefleyen ortak amaç ve hedefler yanında, program ve ittifak dışı hedefler itibariyle ittifak içinde görünür olan her partinin ittifak dışındaki görünürlüğü güçlendirilmiştir. Ayrıca siyasi parti tercihlerinde, belirli ortak hedef veya hedefler ötesinde, seçmen iradesinin kendi partisi dışında başka partilere yansımaması da gözetilmektedir.

 

MECLİS'TE GRUBU BULUNAN PARTİS TEŞKİLATLANMADAN SEÇİME GİREMEYECEK

 

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununda siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM'de grup oluşturmuş olmaları bir seçenek olarak yeterli görülür olduğu bilinmektedir. Oysa ki TBMM’de grubu bulunmak Meclis faaliyetleri ile alakalı bir husustur. Bu sebepledir ki, parti grupları ile ilgili konular detaylı bir biçimde Meclis İçtüzüğü içerisinde yer almaktadır. Demokrasi bir yönüyle örgütlü toplum demektir. Örgütlenmenin en özgün şeklini siyasi partiler oluşturur. Siyasi partilerin örgütlülüğü demokrasinin yaygın ve katılımcı olmasının önünü açmaktadır. Seçime katılmak için teşkilatlanma ve kongrelerini yapmış olma şartı yeter bir şart olarak öne çıkarılmış, vekillerin bu amaçla araçsallaştırılmaları siyasi etik bakımından doğru bulunmamıştır. Değişiklikle bu husus gözetilerek, salt grup kurmuş olmak seçime katılmak için yeterli görülmemiş, siyasi partilerin örgütlülüğü önemsenmiştir.

 

YÜKSELEN DEMOKRASİ ÇITASI DAHA DA YÜKSELECEK

 

Teklif ile ayrıca; İl seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanının birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirlenmesi, siyasi partilerin sandık kuruluna üye adayı bildirmelerine ilişkin hususlar ile seçmen kütüklerindeki haksızlığa ve sapmalara yol açan sorunların izalesine ilişkin düzen kurallarına yer verilmiştir. Özetle bu kanun teklifi değişikliği ile ülkemizin yükselmiş olan demokrasi çıtasının ve standardının daha da yükselmesi, demokratik ülkeler arasında yerinin daha da sağlamlaşması, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile ulaşılan yönetimde istikrarın temsilde adalet ile güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

 

Resim

Resim

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, Feti Yıldız, Seçim Kanunu değişikliklerinde, küçük siyasi partiler, muhalefetin tamamı, üzecek detaylar, Ak Parti, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı