MHP'li Taytak: Çiftçiler Üretmezse Ne Yapacaksınız?
Haber Detayı
23 Haziran 2020 - Salı 17:45 Bu haber 4102 kez okundu
 
MHP'li Taytak: Çiftçiler Üretmezse Ne Yapacaksınız?
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, proplemleri çözülmeyen Çiftçilerin, üretimden vazgeçme noktasına geldiğini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Taytak: Çiftçiler Üretmezse Ne Yapacaksınız?

MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, girdi maliyetleri artan, doğal efetlerde mağduriyet yaşayan ve proplemleri çözülmeyen Çiftçilerin, üretimden vazgeçme noktasına geldiğini söyledi.

 

GİRDİ MALİYETİ ARTAN VE PROPLEMİ ÇÖZÜLMEYEN ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇME NOKTASINA GELDİ

 

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, ''Tarım ve hayvancılık Afyonkarahisar'ın en önemli geçim kaynaklarındandır. Sultandağı İlçesi'nin dünyaca ünlü kirazı, iki yıl önce 'Tadiki' markasını aldı. Bölgede yılda ortalama 30 bin ton kiraz yetiştirilmektedir. Üretilen kiraz'ın yüzde 60'ı yurt dışına ihraç edilirken, ülkemizin kiraz ihracatına büyük katkı sağlanmaktadır. Ancak, bu sene yaşanan zirai don olayı sebebiyle kiraz rekoltesinde yüzde 40-45 verim düşüklüğü olmuştur. Bu yıl da kiraz üreticimiz, kirazını maliyetinin altında vermek durumunda kalmıştır. Geçen senelerde yaşanan sel felaketleri ve bu sene yaşanan don olayları çiftçimizin gelirlerinde ciddi kayıplara yol açmıştır. Artan maliyetler ve felaketlerden dolayı sıkıntı yaşayan üreticiler, proplemleri çözülmediği taktirde üretmekten vazgeçme noktasına gelir. Üretim olmazsa dışa bağımlılık başlar.'' dedi. 

 

ÇİFTÇİLERİN TÜM ÜRÜNLERİ AFETELERE KARŞI TARSİM KAPSAMINA ALINMALI

 

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, ''Üreticilerin kayıplarını   giderebilmek için ülkemizin tarımsal üretim yapılan her yöresine, tarımı yapılan her ürüne, mümkün olan en geniş kapsamlı sigorta güvencesini sağlaması gereken Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili şikayetler giderilmeli, üreticilerimizin istekleri doğrultusunda daha çok risk çeşidi ve teminat kapsamı poliçeye dahil edilmelidir. Don olayları da acil şekilde TARSİM kapsamına alınmalıdır. Sadece meyveyi kapsayan TARSİM'in aynı zamanda tüm ülkemizde yetişen, sebze, buğday, arpa, haşhaş, ayçiçeği, biber, patates ve çavdar gibi ürünleri de kapsam altına alması gerekmektedir. Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) yaşanan problemler, halen tam olarak giderilmediğinden, ÇKS belgesi alamayan çiftçiler TARSİM'e başvurmadıkları için zararlarını giderememektedir. Üreticilerin tüm mağduriyetlerinin giderilmesi, borçlarının ertelenmesi ve desteklerinin artması gerekir.'' dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Çiftçilerimiz, Çiftçiler ve üretim, çiftçi üretimden vazgeçerse, Tarım ürünler, TARSİM, MHP Haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı