MHP'li Kara: Meşrubatlardaki Şeker Oranı Azaltılmalı
Haber Detayı
20 Mayıs 2020 - Çarşamba 04:21 Bu haber 3432 kez okundu
 
MHP'li Kara: Meşrubatlardaki Şeker Oranı Azaltılmalı
MHP Konya Milletvekili Esin Kara, meşrubatlardaki şeker oranının azaltılması için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.
MHP Haberi
MHP'li Kara: Meşrubatlardaki Şeker Oranı Azaltılmalı

MHP Konya Milletvekili Esin Kara, 20 MHP'li Milletvekili ile birlikte, ülkemizde satılan şekerli meşrubatların içerdikleri şeker oranının azaltılabilmesi için gerekli şartların tespit edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

 

MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GEREKÇESİ

 

Obezite son yüzyılın en önemli sağlık proplemlerinden biri olup yalnız toplum sağlığına değil aynı zamanda ülke ekonomisine de zarar vermektedir. Sebep olduğu sorunlar nedeniyle bireylerin mücadelesi haricinde devletin de etkin rol alması gerekmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obez bireylerin sayısı hızla artmakta olup obezite yalnızca bir sağlık sorunu değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal sonuçları olan bir proplemdir. Ülkemizde de obezitenin hızla arttığı söylenebilir.

 

Obeziteye neden olan birçok alt faktör bulunmaktadır. Bunların başında yeme bozuklukları, aşırı kalorili ve şekerli gıdaların tüketimi gelmektedir. Hazır gıdaların içeriğinde bulunan şeker miktarının yüksek olması ve bireylerin fast-food yeme alışkanlıklarında şekerli gıdalara sıklıkla ve yüksek miktarlarda yer vermesi ciddi sağlık proplemlerine yol açmaktadır. Özellikle çocuklar ve gençler için tükettikleri içeceklerde yer alan şeker oranı tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyada birçok ülke şekerli meşrubatlarda var olan şeker miktarının azaltılması için yaptırımlar uygulamaktadır. 

 

Örneğin İngiltere'de bilinen markalar şeker miktarını 100 mililitrede 5 gramın altına indirmekte ve ülkede meşrubatların içerdiği şeker miktarına göre içecek üreticilerinden vergi alınmaktadır. Belçika'da 2016'dan beri meşrubatlara daha yüksek oranda tüketim vergisi uygulanmaktadır. Şubat 2017'den itibaren Portekiz meşrubatlar üzerinden obezite vergisi almaya başlamış ve vergi gelirlerini ulusal sağlık sisteminde kullanılmak üzere ayırmıştır. Barbados'da 2015'te şekerli içeceklere vergi getirilmiş; gelirleri sağlık sektörüne tahsis edilmiştir. 

 

Ülkemizde satışa sunulan meşrubatlarda ise şeker oranları yukarıda örnekleri verilen ülkelere göre neredeyse iki kat daha yüksek miktardadır. Bu örneklerde olduğu gibi perakende sektöründe satışa sunulan meşrubatlarda var olan şeker miktarının azaltılması ya da şekerli meşrubatlardan daha yüksek oranda tüketim vergisi alınması gelecek nesillerin sağlığı açısından bizler içinde uygun olacaktır. Ülkemizde de bu tarz uygulamalara yer verilmesi ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek üretim faaliyetlerinden kaçınılması oldukça önemlidir.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP'li, Kara:, Meşrubatlardaki, Şeker, Oranı, Azaltılmalı,
Yorumlar
Haber Yazılımı