MHP'li Başkan Çay'dan Pozantı Kongresi Etkinliği
Haber Detayı
05 Ağustos 2021 - Perşembe 15:58 Bu haber 2431 kez okundu
 
MHP'li Başkan Çay'dan Pozantı Kongresi Etkinliği
Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Pozantı Kongresinin 101. yıl dönümü törenlerinden sonra düzenledikleri etkinlikler hakkında açıklamalarda bulundu.
ADANA HABERLERİ Haberi
MHP'li Başkan Çay'dan Pozantı Kongresi Etkinliği

İlçe protokolü ile birlikte Pozantı Kongresi'nin 101. yıl dönümü törenlerine katılan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, orman yangını felaketinden dolayı coşkulu kutlama etkinlikleri yapamadıklarını belirterek, TRT sanatçılarının kahramanlık türküleri ve ağıt tarzı parçaları seslendirileceği, tarihi hatırlatmaların yapılacağı bir proğram hazırladıklarını söyledi. Pozantı Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen proğram bu akşam saat: 20.00'da başlayacak.

 

POZANTI KONGRESİ'NİN 101. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLAMA TÖRENLERİ

 

Milli Mücadelenin güney cephesinin başlangıcı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün meclis başkanı sıfatıyla katıldığı ilk ve tek kongre olan Pozantı Kongresi’nin 101. Yıldönümü etkinlikleri başarıyla gerçekleştirildi. Törene, Pozantı Kaymakamı Emrah Akduman, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Cumhuriyet Savcısı İsmail Şivka, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mehmet Nuri Dilek, İlçe Emniyet Müdürü Başkomiser Deniz Ünsal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüdaverdi Yıldız, İlçe Müftüsü Ömer Ünverdi, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları ve Pozantı halkı katıldı. Sabah 09.30’da Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören, daha sonra istasyon meydanında trenle temsili olarak Atatürk’ü karşılama töreni ile devam etti. Pozantı esnaflarından Celal Çetin ve Nejat Arıkan adlı vatandaş, Atatürk’ü ve Mareşal Fevzi Çakmak’ı temsili olarak canlandırdılar. Daha sonra Pozantı Kaymakamı Emrah Akduman ve Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından Pozantı Kongresi Rölyefine çiçek sunumu yapıldı. Törenin son bölümü ise Belediye Aile Çay Bahçesi içerisine de yapıldı. Burada yapılan törende Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 101 yıl önce Pozantı Kongresinde yapmış olduğu konuşma tören sunucusu tarafından bir kez daha okundu.

 

POZANTI KAYMAKAMI EMRAH AKDUMAN'IN KONUŞMASI

 

Pozantı Kaymakamı Emrah Akduman, törende yaptığı konuşmada, ''Pozantı kongresinin 101. Yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; Milli Mücadelenin aziz Kahramanlarını, gazilerini ve şehitlerini rahmetle ve minnetle yad ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. İstikbal ve istiklal davasında büyük başarıların elde edilmesinde; Anadolunun düşman işgalinden kurtarılmasında Pozantı ve Pozantılı ecdadımız çok önemli bir yere sahiptir. Anadolu toprakları peyder pey işgal edilmeye başladığında, ilk günden itibaren milletimiz Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde işgallere karşı tepkisini göstermiş, direnişlere başlamıştır. Kurtuluş savaşı sırasında yapılan Erzurum, Sivas ve Pozantı gibi kongreler, milletimizin makûs talihini yenmesinde, kendine vurulmaya çalışılan zincirleri kırmasında büyük önem arz etmektedir. 5 Ağustos 1920 tarihinde gerçekleştirilen Pozantı Kongresi; başta Adana ve güney bölgemiz olmak üzere memleketin düşman işgalinden kurtuluşunda adeta lokomotif görevi üstlenmiştir. Bütün Çukurova ve çevresi burada alınan önemli ve etkili kararlar neticesinde işgalden kurtarılmıştır. Dört bir yandan Türk Milletinin toprak bütünlüğüne saldıran düşman kuvvetleri Pozantı’da milletimizin kahramanlığını ve fedakârlığını görmüştür. Şerefini ve istikbalini koruma uğrundaki bütün kahramanlık duygularını, şanlı ecdadından alan milletimizin ve kahraman Pozantılı hemşerilerimizin her zaman milli tarihimize yeni şanlı sayfalar ekleyeceğine itimadımız tamdır. Pozantı kongresi ve önemi, yeni nesillere büyük ve önemli bir miras olarak kalacak olup, bütün Adana ve Pozantı için gurur, sevinç ve övünç kaynağı olmaya devam edecektir.'' dedi.

 

POZANTI BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA ÇAY'DAN AÇIKLAMA

 

5 Ağustos Pozantı Kongresi ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya gelişinin 101. yılı kutlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, ''101 yıl önce işgalci güçlere karşı direnişin merkezi haline gelen Pozantı, gerçekleştirilen kongre'den sonra Adana'nın Vilayet Merkezi ilan edildi. Bölgeden gelen askerden sivile kanaat önderleri, dönemin TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi Paşa'yla birlikte mücadelenin güney cephesinin yönetim kararlarını Pozantı'da aldı. Cumhuriyet tarihimizde gölgede kalan Pozantı Kongresi'nin önemini ve ülkemizin hangi şartlarda kurulduğunun tarihini tüm Türkiye'ye özellikle de gençlerimize hatırlatmak istiyoruz. Bu kapsamda, Pozantı Belediyesi olarak TRT sanatçıları Uğur Önür ve Umut Sülünoğlu'nun katılımlarıyla Türk Halk Müziği konseri proğramı hazırladık. Orman yangını felaketini yaşadığımızdan dolayı proğramımız oyun havasından ziyade kahramanlık türküleri ve ağıt tarzı parçaların söyleneceği bir etkinlik olacak. Konserden ziyade tarihe atıfta bulunacağımız bir proğram hazırladık. Pozantı Kongresi’nin 101. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle yad ediyorum.'' dedi.

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Pozantı Belediye Başkanı, Mustafa Çay, Pozantı Kongresi, 101 yıl dönümü
Yorumlar
Haber Yazılımı