MHP'li Atay: Bekçiler Göreve Başlayınca Suç Oranı Azaldı
Haber Detayı
03 Haziran 2020 - Çarşamba 19:31 Bu haber 2737 kez okundu
 
MHP'li Atay: Bekçiler Göreve Başlayınca Suç Oranı Azaldı
MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Bekçilerin göreve başlamasıyla suç oranlarının düştüğünü söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Atay: Bekçiler Göreve Başlayınca Suç Oranı Azaldı

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, TBMM Genel Kurulu'nda Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, Türk Devletlerinin güvenlik önlemlerinin alınması konusunda tecrübeli olduğunu, Bekçilerin göreve başlamasıyla suç oranlarının düştüğü görüldüğü halde kamuoyunda bekçiler hakkında aslı olmayan olumsuz algılar oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

 

DEVLETİMİZ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALMADA TECRÜBELİDİR

 

Türk Devletleri milletin sorunlarını çözmek için imkanları ölçüsünde tedbirler almış olup, güvenlik de günün ihtiyaçlarına göre mevzuat değişimi yapılan bir meseledir. Devletimizin iki bin iki yüz otuz yıllık düzenli ordu, yüz seksen bir yıllık jandarma teşkilatı, yüz yetmiş beş yıllık polis teşkilatı güvenlik konusundaki tecrübelerinin göstergesi ve özetidir. İnsanlar,  düzensiz ve güvenliksiz bir ortamda yaşamlarını sürdüremez. Medeniyetler hep bu güvenli, emin ortamlarda gelişmiş ve yükselmiştir. Asayiş ve güvenliği sağlamak için çeşitli zamanlarda farklı teşkilatlar teşekkül ettirilmiş olup Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Teşkilatı da bu amaçla kurulmuş, silahlı bir kolluk gücü olma sıfatını kazanmıştır.

 

BEKÇİLERİN GÖREVE BAŞLAMASIYLA SUÇ ORANLARI DÜŞTÜ

 

Günümüzde artan asayiş ve terör olayları bekçilerin göreve başlamasıyla düşen suç oranları göz önüne alındığında bu kadroların artırılmasının yerinde olacağı düşüncesindeyiz. 2016 yılı itibarıyla yeniden alımı yapılan ve aktif hâle getirilen çarşı ve mahalle bekçiliği sistemiyle bekçiler gece yaya devriye görevi ifa ederek suçu önlemekte, meydana gelen suçun şüphelilerinin yakalanmasında ve sorumluluk alanına giren bölgelerde asayişin sağlanmasında etkin bir şekilde görev almaktadır. 

 

BEKÇİLERLE İLGİLİ UYGULAMADAKİ TEREDDÜTLERİN GİDERİLMESİ GEREKİR

 

Görüşmekte olduğumuz kanun teklifiyle çarşı ve mahalle bekçilerinin Emniyet ve Jandarma teşkilatlarında istihdam edilerek söz konusu teşkilatların kadroları içerisinde teşkilatın mevzuatına tabi olarak görev yapmaları, çarşı ve mahalle bekçilerinin görevlerinin ana hatlarıyla korunması, bunlarla birlikte uygulamada karşılaşılan tereddütlerin giderilmesi amacıyla görevlerinin sınıflandırılarak netleştirilmesi, çalışma saatlerinin haftalık çalışma süresi belirtilmek suretiyle belirlenmesi, devlet memuru statüsü kazanmış olduklarından işe alınmasına ilişkin şartların 657 sayılı Kanun'la uyumlu hâle getirilmesi ve güncellenmesi öngörülmektedir.

 

SUÇUN ÖNLENMESİNDE BEKÇİLERİN CAYDIRICILIK ROLÜ ÖNEMLİDİR

 

Çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, diğer kolluk kuvvetleriyle karıştırılmamalıdır. Bu teşkilat motorize bir teşkilat değildir. Sokaklarda yaya olarak görevini ifade etmekte olup geceleri en ücra sokaklara kadar girerek devletin varlığını oralarda hissettiren bir teşkilattır. Bu hukuk devletinin görevi sadece suç işlendiğinde failleri yakalamak, cezalandırmak değildir. Devletin en önemli görevi ve özelliklerinden bir tanesi caydırıcı tedbirlerle suçu işlenmeden engellemek, tabiri caiz ise testi kırılmadan tedbir almaktır. Devletimizin sahadaki vatandaşların malına, ırzına, çoluğuna, çocuğuna gelecek her türlü tehdide bir gözcüsü, bir koruyucusu olarak istihdam ettiği bekçiler, suçun önlenmesinde ciddi rolü olan aktörlerdir.

 

KAMUOYUNDA BEKÇİLER İLE İLGİLİ OLUMSUZ ALGILARIN DAYANAĞI YOKTUR

 

Kanun teklifinin Komisyon görüşmeleri sırasında ve sonrasında bir çok farklı görüş ortaya sürülmüş olup bu kanun teklifi farklı şekillerde topluma lanse edilmeye çalışılmıştır. Öyle ki çok garip bir şekilde, kanunda açıkça çarşı ve mahalle bekçiliğinin görev ve yetkileri sınırlandığı hâlde ve bunun çok net olmasına rağmen sanki yeni bir bağımsız kolluk teşkilatı kurulduğu yönünde toplumda yanlış bir algıya sebebiyet verecek açıklamalar yapılmıştır. Yapılan düzenlemelerin keyfî olduğu, kanunsuz olduğu gibi muhalefet gerekçeleri sıralansa da bunların, hiçbir somut, elle tutulur bir temele dayanmadığı açıktır.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, MHP Gaziantep, Bekçilerin görevi, bekçiler kanunu, MHP Haberleri, suç oranı düştü
Yorumlar
Haber Yazılımı