MHP'li Karakaya'nın Z Kuşağı Tespiti ve Anket Sonuçları
Haber Detayı
23 Nisan 2023 - Pazar 12:43 Bu haber 5992 kez okundu
 
MHP'li Karakaya'nın Z Kuşağı Tespiti ve Anket Sonuçları
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya'nın Z Kuşağının tercihine yönelik tespitleri, Optimar Araştırma şirketinin anket sonuçlarıyla örtüştü.
MHP Haberi
MHP'li Karakaya'nın Z Kuşağı Tespiti ve Anket Sonuçları

Kendi çocuklarının siyasi tercihini açıklayarak Z Kuşağının tamamını Cumhur İttifakı'na muhalif olarak göstermeye çalışan muhaliflere, Cumhur İttifakını destekleyen aileler ile çocuklarının tercihinin aynı olduğu yönünde cevap veren MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya'nın tespitleri, Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir'in Z Kuşağının siyasi tercihine yönelik yaptığı ankette doğrulandı.

 

MUHALİF CENAHIN Z KUŞAĞI TANIMLAMASIYLA GENÇLERİ YÖNLENDİRME GAYRETKEŞLİĞİ 

 

1997- 2012 yılları arasında doğan demografik grubu Z Kuşağı diye tanımlayanlar, yaklaşık iki yıldır kategorize ettikleri kuşaktaki gençleri siyasi olarak yönlendirme gayretkeşliğine soyundu. 2018 yılındaki milletvekili seçimlerinde yaşları tutmadığı için oy kullanamayan ve 2023 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak olan gençlerin diğer yaş gruplarındaki seçmenden farklı siyasi refleksler gösterdiğini ileri süren muhalif cenah, Z Kuşağındaki gençlerin muhalefet partilerine daha çok oy vereceği yönünde algı oluşturulmaya çalıştı.

 

MHP AÇISINDAN Z KUŞAĞI TARTIŞMASI. Z KUŞAĞININ YÜZDE 35'İ MHP DİYOR

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Gözlerine kara perde inenler nasıl bakar bilemem, ama biz gençliğe bakınca x, y, z görmüyoruz, alayını evladımız, alayını kardeşimiz, alayını yılmaz ve yıkılmaz Türk gençliğinin saygın ve sahiplenilmesi gereken bir parçası değerlendiriyoruz.'' sözleriyle, gençlerin kategorize edilmesinin yanlışlığına işaret etmişti.  Muhaliflerin Z Kuşağı üzerinden algı operasyonu yapmaya devam etmesi üzerine, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''2023 seçimlerinde 62 milyon 411 bin 753 seçmen oy kullanacak. Bu seçmenlerin 5 Milyon 940 bin 916’sı ilk defa oy kullanacak. Dijital toplum çocukları diye tarif edilen Z kuşağının 35’i MHP diyor. 9 Ekim’de yapılan Türk Gençlik Kurultayı bu hakikati Dünya aleme gösterdi.'' demişti.

 

SOLAK MEDYANIN BÜLBÜLÜ SEVİLAY YILMAN'A GÖRE Z KUŞAĞININ TERCİHİ

 

HaberTürk TV'de Z Kuşağının siyasi tercihi konusunda açıklamalarda bulunan Solak medyanın bülbüllerinden Sevilay Yılman, ''Seçmenden dipten gelen bir dalga var. İktidar tarafının göremediği bir şey bu. 7 milyonluk Z kuşağı var. Z Kuşağına, Cumhur İttifakı'nın politikaları çok uzak geliyor. Cumhur İttifakı Z Kuşağını kaçırdı. Z kuşağı otoriteyi sevmiyor. İki dilli, elinde bir telefonla dünyayı takip ediyor. Salgın yasakları Z Kuşağını iğrite etti. Sorgulayıcı ve özgürlükçü bir kuşak. Oğlum beni sorguluyor. Çevreci ve hayvansever bir kuşak. Oğlum beni yönlendiriyor. Oğlumun hayvanseverliği neticesinde eve kedi getirdim. Z Kuşağı, Kanal İstanbul ısrarını anlamıyor. Projenin artısını eksisini düşünmeden dayatmaya karşı çıkıyor. Cumhur İttifakı'nın Z Kuşağını yakalaması çok da kolay değil.'' demişti.

 

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEVLÜT KARAKAYA'DAN SEVİLAY YILMAN'A CEVAP

 

Z Kuşağının tamamını Cumhur İttifakı'na muhalif olarak gösterme gayretkeşliğine giren HaberTürk yazarı Sevilay Yılman'a önemli bir hatırlatmada bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, ''HaberTürk yazarı Sevilay Yılman, Enine Boyuna programında Cumhur İttifakının 'Z Kuşağı'nı hiç bilmediğini iddia etti. Kendisi de Z kuşağını sevgili oğlunun tavır, davranış ve tepkileriyle izah etti. Biz Cumhur İttifakının mensuplarının da evlerinde Z kuşağı olarak tanımladığınız evlatlarımız, torunlarımız var. Tıpkı sizin gibi bizler de beraber yaşıyoruz. Bu mantıkla soruyorum: Cumhur İttifakındakilerin çocukları başka bir kuşak mı?'' sözleriyle, muhaliflerin Z Kuşağının tamamını Cumhur İttifakı'nın karşısındaymış gibi gösterme algısını yerle bir etmişti.

 

Z KUŞAĞI ALGISI YAPAN MUHALİFLERİN SESİ NEDEN ANİDEN KESİLDİ?

 

14 Mayıs seçimlerinde ilk defa oy kullanacak gençlere yönelik, son iki yıldır Z Kuşağının çoğunlukla muhalefet partilerine oy vereceğini iddia eden muhalif cenahın, son iki aydır iddialarını güçlü bir şekilde savunmadıkları gözlemlenmişti. Z Kuşağındaki gençlerin, genel seçmenin tercihiyle uyumlu bir tercihi olmasına rağmen, diğer yaş gruplarındaki seçmenden farklı siyasi refleksler gösterdiğine ve muhalefet partilerine daha çok oy vereceği yönünde algı oluşturulmaya çalışanların birden sesinin kesilmesinin nedeni ortaya çıktı. Anketler, muhalif cenahın savunduğu tezlerin tam tersini gösteriyor.

 

OPTİMAR ARAŞTIRMA BAŞKANI HİLMİ DAŞDEMİR'İN ANKETİ ALGILARI YERLE BİR ETTİ

 

Z kuşağı olarak tanımlanan ve 14 Mayıs seçimlerinde ilk defa oy kullanacak gençlerin kime oy vereceği konusunda yaptığı anketi açıklayan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, ''Öncelikle şöyle bir ezber var, 'Z Kuşağı, iktidarı değiştirecek. Erdoğan’a oy vermeyecek.' Bu yaklaşım tek başına doğru değil. Yaptığımız araştırmaya göre ilk kez oy kullanacak gençlerin; 51,2’si Recep Tayyip Erdoğan, 39,2’si Kemal Kılıçdaroğlu, 7,4’ü Muharrem İnce,   1,1’i Sinan Oğan’ı tercih ediyorlar. Yapılan bir çok araştırma gösteriyor ki, oy verme davranışı da babadan oğula, anadan kıza miras olarak geçiyor. Yeni seçmen içerisinde Teknofest Kuşağı da var. Dolayısıyla bazılarının iddia ettiği gibi ‘Z  Kuşağı’ iktidarı değiştirmiyor. Bilakis her iki gençten birisi Erdoğan’ı tercih ediyor.'' dedi.

 

MHP'Lİ KARAKAYA'NIN TESPİTLERİ OPTİMAR'IN ANKETİYLE ÖRTÜŞTÜ

 

Kendi çocuklarının siyasi tercihini açıklayarak Z Kuşağının tamamını Cumhur İttifakı'na muhalif olarak göstermeye çalışan muhaliflere ''Cumhur İttifakındakilerin çocukları başka bir kuşak mı?'' sorusunu sorarak cevap veren MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Cumhur İttifakını destekleyen aileler ile çocuklarının tercihinin aynı olduğunu söylemişti.

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya'nın bu tespitleri, Z Kuşağının tercihleri konusunda anket yapan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir'in ''Yapılan bir çok araştırma gösteriyor ki, oy verme davranışı da babadan oğula, anadan kıza miras olarak geçiyor.'' değerlendirmesiyle doğrulanmış oldu.

 

Resim


  

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, Mevlüt Karakaya, Z Kuşağı, gençler, tercihine yönelik, tespitleri, Araştırma şirketi, anket sonuçları, 14 Mayıs, seçimleri, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı