MHP'li Taşlıçay'dan Yeni Kanun Teklifi Hakkında Açıklama
Haber Detayı
12 Mayıs 2022 - Perşembe 20:10 Bu haber 5254 kez okundu
 
MHP'li Taşlıçay'dan Yeni Kanun Teklifi Hakkında Açıklama
MHP Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, kadına yönelik şiddeti azaltacak yeni Kanun Teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
MHP Haberi
MHP'li Taşlıçay'dan Yeni Kanun Teklifi Hakkında Açıklama

323 sıra sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda konuşan MHP MYK Üyesi ve Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, Kanun Teklifi ile işlenen suçlarda mağdurun kadın olması hâlinin cezayı ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmesi ve failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şekli tutum ve davranışlarının takdir indirimi nedeni olmaktan çıkarılmasının, kadına yönelik şiddetin azalmasında önemli rol oynayacağını söyledi.

 

KADININ TÜRK TOPLUMUNDAKİ YERİ VE ÖNEMİNE DAİR ÖRNEKLER

 

Kadının Türk toplumundaki yeri ve önemine dair etnografik eserler ve tarihî kaynaklarda sayısız örnekler bulunmaktadır. Faslı seyyah İbn Battuta, gezdiği Türk illerinde hatunların nüfuzlarından, bey ve sultanlardan gördükleri hürmetten sitayişle bahsederken Türk illerinde kadınların siyasal alanda ve sosyal hayatta muayyen bir protokol esasına göre karşılandığını ve hürmet gördüğünü aktarmıştır. İbni Fadlan, Volga boylarında Türkler arasında gezerken kadınların erkeklerle birlikte her türlü sosyal aktiviteye katıldıklarından, dinî ve resmî şölenleri bizzat yönettiklerinden bahseder. Orhun Yazıtları'nda, Yenisey Yazıtları'nda, Dede Korkut'ta ve aktarılan sözlü kültür öğelerimizin hemen hepsinde kadının Türk toplumundaki yeri olması gerektiği gibidir. Türk milleti için tarihin altın devirlerinden bozgun zamanlarına, dirlikte ve yoklukta, barışta ve savaşta kadın her zaman varlık göstermiş ve saygı görmüştür.

 

KÜLTÜREL EREZYON NEDENİYLE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI

 

Binlerce yıldır süregelen kültür birikimimiz, medeniyet telakkimiz ve sosyal yaşam kurallarımız üzerinden meydana gelen kültürel erozyon sonucunda ne yazık ki kadına yönelik şiddet son yıllarda gündemimizde fazlasıyla yer almıştır. Yaşanan olaylar toplumsal psikoloji üzerinde derin tesirler bırakmıştır. Kadına yönelik şiddetin sonlandırılması için ortaya konulan çalışma ve çabaları takdir etmekle birlikte bu çabaların toplumsal düzeyde "sıfır şiddet, sıfır mağduriyet" noktasına erişinceye kadar ilerletilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK KANUN

 

20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun bu alanda, yasal altyapının güçlenmesini sağlamış, şiddetle mücadeledeki kararlılığı ortaya koyarken toplumsal farkındalığın artışına katkıda bulunmuş ve şiddetle topyekûn mücadelede bizleri daha sağlam bir zemine taşımıştır. İlgili yasa doğrultusunda koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği 81 adet şiddet önleme ve izleme merkezi kurulmuştur. Psikososyal ve ekonomik koşullara yönelik destek sağlanan bu merkezlerde düzenli aralıklarla yapılacak denetimler hizmet verimliliğini de artıracaktır. ŞÖNİM'lerde vaka inceleme, değerlendirme ve takip için istihdam edilen uzmanların sayılarında artış sağlanması da önem arz etmektedir. ŞÖNİM yetkililerinin bulundukları illerde savcılık, aile mahkemeleri, halk sağlığı, jandarma, baro, denetimli serbestlik yetkilileri ve ilgili STK'lerle gerçekleştirdiği toplantılar belirli bir takvime bağlanmalı ve düzenli şekilde de raporlaştırılmalıdır.

 

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN SORUNLARININ GİDERİLMESİ

 

Kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar doğrultusunda 3.624 kapasiteli 149 kadın konukevi açılmış. Şiddete uğrayan kadınların şiddetten korunmaları, psikososyal ve ekonomik sorunlarının çözümlemeleri güçlendirilmelidir. Ve bu dönemde kadınların varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaçlarının karşılanması suretiyle geçici süreyle kalabilmeleri yönünde imkânlar oluşturulmuştur. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 42 milyon 252 bin 172 kadın nüfusumuz göz önünde bulundurularak kadın konuevleri sayısının artırılması, bu doğrultuda da 5393 sayılı Belediye Kanunu'yla büyükşehir belediyeleri ve belirli nüfus şartlarına göre kadınlar ve çocuklar için konukevi açma zorunluluğu getirilen belediyeler hususunda denetimler de aktifleştirilmelidir.

 

KADES MOBİL UYGULAMASINA YÖNELİK FARKINDALIK OLUŞTURULMALIDIR

 

Şiddet mağduru veya şiddet görme riski altında olan kadınlarımız için geliştirilen KADES mobil uygulaması binlerce kadınımızın imdadına yetişmiş olup önemli bir koruyucu ve önleyici tedbir çalışması olan bu uygulamanın tanıtım çalışmaları yaygınlaştırılarak kadınlarımızın uygulama ve kullanımı hakkında farkındalığı da artırılmalıdır. Söz ettiğimiz alanlarda yapılacak her olumlu düzenleme, ortaya koyulacak her çaba bizleri kadını mutlu, çocuğu umut dolu yarının Türkiye'sine bir adım daha yaklaştıracaktır.

 

KANUN TEKLİFİ İLE MAĞDURUN KADIN OLMASI HALİ CEZAYI AĞIRLAŞTIRICI NEDEN OLACAK

 

Bugün üzerinde konuştuğumuz kanun teklifiyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "kasten öldürme" "kasten yaralama" "işkence" "eziyet" ve "tehdit" suçları bakımından mağdurun kadın olması hâli cezayı ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmektedir. Özellikle kadınlara yönelik şiddet içeren suçlar işlenmeden önce gerçekleşecek ısrarlı takip fiillerinde mağdurlara gerekli güvencenin sağlanması hedeflenmektedir. Kadınlarımızın hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri açısından istemleri hâlinde barodan ücretsiz avukat gönderilmesi imkânı getirilmektedir.

 

KRAVAT İNDİRİMİNİN KALDIRILACAK OLMASI

 

Sunulan kanun teklifiyle yapılan düzenlemede Türk Ceza Kanunu 62'nci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle takdir indirimi nedenleri belli konulara münhasır kılınmakta, failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şekli tutum ve davranışlarının takdir indirimi nedeni olarak dikkate alınmayacağı hükme bağlanmakta ve böylelikle, takdir indiriminin uygulama alanı sınırlandırılmaktadır yani failin salt indirim almaya yönelik kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi duruşmadaki şekli tutum ve davranışları takdir indirimine konu olmaktan çıkarılmaktadır. Böylelikle, toplumumuzda "kravat indirimi" olarak bilinen ve vicdanlara rahatsızlık veren bu konu ortadan kalkmaktadır. Bu güzel gelişme doğrultusunda ifade etmek isterim ki iyi hâl ve saygınlık, kadına yönelik şiddet suçunun faili olup hâkim karşısında kravat takarak değil, ancak kadına gösterilen samimi sevgi ve saygı nispetinde kazanılacaktır.

 

SAĞLIKÇILARIN MADDE KAPSAMINA ALINMASI

 

Kanun teklifinin bir diğer kıymetli yanı ise mezkûr teklifte yalnızca kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu değil aynı zamanda sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı işlenen kasten yaralama suçları da tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alınmaktadır. Ayrıca teklifte hekim, diş hekimleri ve diğer sağlık meslek mensuplarının yanı sıra eczacıların da madde kapsamına alınmasından, sağlık personelinin bir çatı altında eksiksiz korunmasından duyduğum memnuniyetle teklifte emeği geçenlere eczacı meslektaşlarım adına da teşekkür ediyorum.

 

KADINA ŞİDDET İNSANLIĞA ŞİDDETTİR

 

Son olarak TÜİK verilerine göre, nüfusumuzun yüzde 49,9'u kadındır yani nüfusumuzun yarısı. Toplumsal bütünlüğümüzün yarısı, ekonomik kalkınma hedeflerimizin, kültürümüzün, tarihimizin, talihimizin, kısacası yaşamımızın ve yaşama dair her şeyin yarısı. Bu sebeple net olarak dile getirmek isterim ki kadına şiddet insana şiddettir. Kadına şiddet insanlığa şiddettir. Kadına şiddet toplumsal bütünlüğe yöneltilmiş şiddettir. Kadına şiddet ekonomik kalkınmaya yöneltilmiş şiddettir. Kadına şiddet kültürümüze, tarihimize, talihimize yöneltilmiş şiddettir. Kadına şiddet yasaya, devlet iradesine, binlerce yıllık millet iradesine yönelik şiddettir. İradesine ve idaresine karşı şiddet uygulayanlara karşı Türkiye Cumhuriyeti devleti kudretini daima ortaya koyacak ve gereğini yerine getirecektir.

 

KADINLARIMIZA DAHA SAĞLIKLI YARINLAR TEMENNİ EDİYORUM

 

Bu düşüncelerle kanun teklifiyle sunulan düzenlemelerden memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyor, teklifin bu aşamaya kadar gelmesinde ve yasalaşmasında emeği geçen ve geçecek olan herkese teşekkür ediyorum. Kadınlarımıza daha sağlıklı, mutlu, huzurlu, özgür yarınlar temenni ediyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

 

Açıklama yok.

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Ankara Milletvekili, Nevin Taşlıçay, kadına yönelik, şiddeti azaltacak, yeni, Kanun Teklifi, mağdur kadın, ceza ağır olacak, açıklama, kadınlar, suç ve ceza, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı