MHP'li Kalaycı'dan Borçlanma İçin Ek Bütçe Açıklaması
Haber Detayı
11 Haziran 2020 - Perşembe 11:21 Bu haber 1911 kez okundu
 
MHP'li Kalaycı'dan Borçlanma İçin Ek Bütçe Açıklaması
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ek bütçe yapılmasının şu aşamada gerekli olmadığını söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Kalaycı'dan Borçlanma İçin Ek Bütçe Açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihracıyla ilgili düzenleme hakkında yaptığı konuşmada, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirlenen limitin artırılmasının, "ikrazen" olduğu için doğrudan bütçeye gelen bir yük oluşturmadığını belirterek, ek bütçe yapılmasının gerekli olmadığını söyledi.  

 

İKRAZEN YAPILAN DEVLET İÇ BORÇLANMA SENEDİ İHRAÇLARINDA ÖDENEK YETERLİLİĞİNE BAKILMAZ

 

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ''4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 5'inci ve 6'ncı maddelerine baktığımız zaman, hem net borç kullanımıyla ilgili düzenlemeyi hem de ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihracıyla ilgili düzenlemeyi orada görüyoruz. İkrazen özel tertip devlet iç borçlanma senetleriyle ilgili limitin bütçe kanununda yer alacağını öngörüyor kanun ve bunun için 'İkrazen yapılan devlet iç borçlanma senedi ihraçlarında bütçede yeterli ödenek olup olmadığı aranmaz.' diyor. Adı üzerinde 'ikrazen' olduğu için yani doğrudan bütçeye gelen bir yük yok.'' dedi.

 

EK BİR BÜTÇE YAPILMASINA ŞU AŞAMADA GEREK YOKTUR

 

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ''Ne zaman yük olabilir? Eğer bu hazine alacağı tahsil edilemezse o yılın bütçesine gider kaydediliyor yani 4749 sayılı Kanun'a göre. Yani yanlış bir şey söylüyorsam, Kamu Finansmanından burada arkadaşımız varsa daha detaylı bilgi verir. O nedenle, yani bir ek bütçe yapılmasına şu aşamada gerek yok yani kanun göre bir işlem yürütülüyor, yüzde 3 olan limit yüzde 5'e çıkarılıyor yani limit parasal olarak da 32,5 milyar liradan 54,1 milyar liraya yükseltiliyor. Gerekçede de ifade edilmiş, kamu sermaye bankaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının finansman ihtiyacını karşılama amacıyla ihraç edilebilecek. Bu amaçla söz konusu düzenleme yapılıyor.'' dedi.
 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, Ek bütçe, iç borçlanma, ekonomi, borçlanma senedi, MHP Haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı