MHP'li Ersoy'dan Çağımızın Hastalığı Konusunda Uyarılar
Haber Detayı
23 Kasım 2022 - Çarşamba 09:29 Bu haber 2500 kez okundu
 
MHP'li Ersoy'dan Çağımızın Hastalığı Konusunda Uyarılar
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, bir çok hastalığın oluşmasına neden olan çağımızın hastalığı konusunda çözüm önerileri sunup uyarılarda bulundu.
ADANA HABERLERİ Haberi
MHP'li Ersoy'dan Çağımızın Hastalığı Konusunda Uyarılar

TBMM Genel Kurulu'nda MHP Grubu adına gündem dışı söz alarak obezite ve neden olduğu hastalıklar hakkında bilgilendirmelerde bulunan MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, çağımızın hastalığı obeziteyi sadece görüntüsel olarak oluşmuş bir problem olarak görmemek gerektiğini belirterek, bir çok hastalığın oluşmasına neden olan obeziteden kurtulunması konusunda çözüm önerileri sunup uyarılarda bulundu.

 

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI OBEZİTE SADECE GÖRÜNTÜSEL BİR SORUN DEĞİLDİR

 

Bugün, çağımızın hastalığı olan obeziteyle ilgili konuşacağım. Ülkemizde erişkin nüfusun yüzde 30-35'i, genç nüfusun yüzde 30'u bu salgın hastalıktan etkileniyor ve bu oranlar da gittikçe artıyor. Artan obezite, özellikle diyabet, hibertansiyon, kalp ve solunum sistemi hastalıkları, eklem hastalıkları riskini artırıyor ve tedavileri için sağlık bütçemizden daha fazla pay ayrılmasına neden oluyor. Obeziteyi sadece görüntüsel olarak oluşmuş bir problem olarak görmemek gerekli; sadece fazla kilolu olmakla sahip olduğumuz birçok hastalık da var; bunları sıralarsak, birinci sırada migren hastalığı geliyor. Migrenin en önemli nedenlerinden biri, obezite ve eğer fazla kilolarımızdan kurtulabilirsek yüzde 57 oranında migrenimiz düzelebiliyor. 

 

OBEZİTENİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

 

Depresyonun önemli nedenlerinden biri de obezite ve eğer normal kilomuza gelebilirsek yüzde 92 oranında depresyondan kurtulabiliriz. Akciğer hastalıklarından astım, obezite kaynaklı görülen en sık hastalıklardan biridir. Alerjik nedenler ve sigara gibi birçok nedenle meydana geldiği gibi, obezite nedeniyle de meydana gelebilmektedir ve sırf fazla kilolarımızı kaybedersek astımımızı yüzde 40, yüzde 79 oranında düzeltebiliriz. Karaciğerimizde aşırı yağlanmaya bağlı, siroza kadar giden hastalıklara da yol açabilen en önemli nedenlerden biri de yine obezite; eğer bu sorunumuzu çözersek yüzde 40-90 oranında bu problemden kurtulabiliriz.

 

FAZLA KİLOLARI VEREREK HASTALIKTAN KURTULABİLİRİZ

 

Tip 2 diyabet dünyada görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ bozukluklarına neden olan, yaklaşık 500 milyon kişiyi etkileyen bir hastalık; bu hastalığın nedeni ise fazla kilolarımız ve obezite. Eğer başarabilirsek ve normal kilomuza ulaşırsak bu hastalıktan kurtulma şansımız yüzde 70-90. Obezite için tek çare, kilo vermek; eğer tek başımıza başaramıyorsak bir uzmanın yardımına başvurabiliriz ve yine olmuyorsa cerrahiyi bir seçenek olarak düşünebiliriz. Obez olanlara yapılan cerrahi girişimlerle diyabetin iyileşmesi büyük oranda sağlanabilir. Kolon kanseri, prostat kanseri, over kanseri, meme kanseri gibi birçok kanserden korunmak istiyorsanız normal kiloda kalın, obez olmayın. Yüksek tansiyon, reflü hastalığı, idrar kaçırma, kalp damar sistemi hastalıkları gibi obezitenin neden olduğu hastalıklardan yine normal kilomuza gelerek yüzde 80 oranında kurtulabiliriz. Sadece obez olmayarak yaşam kalitenizi yüzde 96 oranında artırabilir, on yıl içerisindeki ölüm riskinizi de yüzde 30-40 oranında azaltabilirsiniz. Bunu başarmak için iki şey yapın: Porsiyonlarınızı küçültün, hareket edin.

 

SAĞLIKLI GIDALARLA BESELENME DÜZENİNE GEÇİLMELİDİR

 

Evet, çözüm önerilerimiz şöyle olabilir: Okullarda tüm fast food türü gıdalar, asitli, şekerli içecekler, yağ oranı yüksek gıdalar yerine ebeveynlerin mümkünse evlerinde hazırladıkları gıdalarla veya okullarda yer alan, bu gıdaların temin edildikleri kantin, kafeterya gibi lokalizasyonlardan, diyetisyenlerin önerileriyle hazırlanmış sağlıklı gıdalarla beslenme düzenine geçilmelidir.

 

OBEZİTEYLE MÜCADELE VE TEDAVİSİ BİRİMLERİ KURULMALIDIR

 

Okullarda beden eğitimi ders sayıları artırılmalı, sağlıklı beslenmeyle ilgili dersler konulmalı ve farkındalık sağlanmalıdır. TV, sosyal medya, yazılı ve görsel basın ve halka açık tüm iletişim kanallarından toplumun farkındalığını artıracak, ailelere problemin büyüklüğünü ve ciddiyetini anlatacak yayınlar yapılmalı ve belediyeler ile sivil toplum örgütleri tarafından sosyal sorumluluk projeleri düzenlenmelidir. Devlet ve özel sektör tüm hastanelerde "obeziteyle mücadele ve tedavisi" birimleri zorunlu olarak kurulmalı ve bu kurumlarda dâhiliye uzmanı, psikolog veya psikiyatrist, diyetisyen ve obeziteyle uğraşan cerrahların bulunması sağlanmalıdır. Tüm vatandaşlarımızı obeziteye ve obezitenin neden olduğu hastalıklara karşı duyarlı olmaya davet ediyor, saygılar sunuyorum.

 

Resim

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Adana Milletvekili, Ayşe Sibel Ersoy, bir çok hastalığın, oluşmasına neden olan, çağımızın hastalığı, obezite, fazla kilolar, şişmanlık, uyarılar, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı