MHP'li Akçay'dan Cumhur İttifakı Açıklaması
Haber Detayı
24 Haziran 2020 - Çarşamba 20:12 Bu haber 3164 kez okundu
 
MHP'li Akçay'dan Cumhur İttifakı Açıklaması
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
MHP Haberi
MHP'li Akçay'dan Cumhur İttifakı Açıklaması

MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, TBMM Genel Kurulu'nda 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinin 2. yıldönümünde yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın bir sistem ittifakı olduğunu belirterek, coronavirüs salgını sürecinde rüştünü bir kez daha ispatlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hızlı, uyumlu ve isabetli karar alınmasını kolaylaştırıcı yapısıyla içeride siyasi istikrarı sağlamada dışarıda etkin politika üretmede çok büyük faydası olduğunu söyledi.

 

TBMM TARİHİNDE EN YÜKSEK TEMSİL ORANINA ULAŞMIŞTIR

 

24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinin siyasi ve demokrasi tarihimizde somut ve önemli bir yeri bulunmaktadır. Aziz milletimiz, 16 Nisan 2017 Halk Oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine "Evet." demiş, 24 Haziran 2018 Genel Seçimleriyle de bu karar teyit ve teşhir edilmiştir. 24 Haziran seçimlerinde, millî irade güçlü şekilde teşekkül etmiş, yürütme erki yüzde 53 oyla iktidara gelmiştir. TBMM'deki parti sayısı 11'dir ve 5 parti grup kurmuştur. TBMM, yüz yıllık tarihinde, yüzde 95 gibi en yüksek temsiliyete ulaşmıştır.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DÖRT SÜTUN ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ

 

24 Haziran 2018 seçimleriyle yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi dört sütun üzerine inşa edilmiştir: Bir, yönetimde istikrar, temsilde adalet; iki, güçlü yasama, güçlü yürütme, güçlü yargı; üç, denge ve denetim mekanizmaları; dört, demokratik uzlaşma ve siyasi istikrar.

 

ESKİ SİSTEMDE ÇIKAN HÜKÜMET KRİZLERİ SİYASAL İSTİKRARA ENGELDİ

 

TBMM de yüksek temsiliyete, çoğulculuğa, uzlaşmacı bir yapıya ve kuvvetler ayrılığına sahiptir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine neden, nereden ve nasıl geldik? Bu sorulara açıklık getirmek için yaşadığımız tarihî, siyasal süreçlere ve hadiselere bakmamız gerekmektedir. Geçen yüz on iki yıl içinde demokrasimiz ve siyasi hayatımız çok sayıda darbelerle, muhtıralarla, vesayet girişimleriyle kesintiye uğramış, yapısal sorunlar nedeniyle çıkan hükûmet krizleriyle siyasal istikrar sağlanamamıştı. Eski sistemle daha fazla mesafe alamayacağımız 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimiyle de iyice ortaya çıkmıştır. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki yetki ve sorumluluk çizgilerinin belirgin şekilde netleştirilmesi mecburiyet hâline gelmiştir. 

 

CUMHUR İTTİFAKI BİR SİSTEM İTTİFAKIDIR

 

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Cumhur İttifakı'nın ve milletimizin eseridir. Cumhur İttifakı, ne seçim ittifakıdır ne iktidar koalisyonudur; Cumhur İttifakı, bir sistem ittifakıdır. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum ve tekrarlıyorum: Cumhur İttifakı bir sistem ittifakıdır. Türkiye ve Türk milleti ortak paydasında bir ideal ve değer birlikteliği, millî mutabakat zeminidir. Değerler zeminine dayalı, ilkeli, tutarlı, şeffaf, dürüst, kalıcı ve kurucu bir ittifaktır. Eski sistemde alışık olduğumuz seçim sonrası hükûmet kurma tartışmaları, siyasi krizler, demokrasiyi tıkayan girişimler tarihe karışmıştır.

 

YENİ SİSTEM HIZLI UYUMLU VE İSABETLİ KARAR ALINMASINI KOLAYLAŞTIRDI

 

Seçimin akabinde, Cumhurbaşkanı, kabinesini süratle teşkil etmiş, ülke gündemine, temel konulara odaklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, millî güvenlik, dış politika ve ekonomiyle ilgili etkin, hızlı, uyumlu ve isabetli kararların alınmasını kolaylaştırmıştır. Hızlı ve etkin karar alma mekanizmasıyla, ekonomi politikaları, dönüşüm ve değişim süreci daha koordineli bir şekilde yönetilmiştir.

 

YENİ SİSTEMLE TÜRKİYE DIŞ POLİTİKADA DAHA ETKİN HALE GELDİ

 

Türkiye, eski döneme nispetle Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle dış politikada daha etkin ve belirleyici hâle gelmiştir. Türkiye, başta Mavi Vatan, Libya, Suriye ve Irak olmak üzere bölge ve dünya politikalarında belirleyici olmuştur. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin güçlü yapısı, etkin ve dinamik karar alma süreci nedeniyle başta FETÖ ve PKK olmak üzere terör örgütleriyle etkin bir mücadele yürütülmüştür.

 

YENİ SİSTEM CORONAVİRÜS SALGINIYLA MÜCADELEDE RÜŞTÜNÜ İSPATLADI

 

Bu sistem, coronavirüs salgınıyla verilen mücadelede bir kez daha rüştünü ispat etmiş, devlet millet uyumu ve işbirliğiyle kararlar, adımlar atılmıştır. Bu sisteme keyfî olarak günlük siyasi dürtülerle değil bir zaruret sonunda geçilmiştir. Yapacağımız iş, bu sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşip işletilmesine çalışmaktır. Türkiye 2023 seçimlerine kadar geçireceği istikrarlı dönemde çözüm bekleyen birçok temel problemi Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle aşabilecektir.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, MHP Haberleri, Türkiye sistemi, Seçim sistemi
Yorumlar
Haber Yazılımı