MHP'den Esnaflar İçin Ekonomik Kurul Önerisi
Haber Detayı
18 Nisan 2020 - Cumartesi 11:28 Bu haber 2327 kez okundu
 
MHP'den Esnaflar İçin Ekonomik Kurul Önerisi
MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, esnaf sorunlarının çözümü için ekonomik kurul oluşturulmasını istedi.
MHP Haberi
MHP'den Esnaflar İçin Ekonomik Kurul Önerisi

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, TBMM Genel Kurulu'unda yaptığı konuşmada, coronavirüs salgını nedeniyle başlayan süreçte iki milyon esnaf ve işletmenin kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirterek, esnaf temsilcilerinin arasından seçilen bir ekonomik kurul oluşturulup yaşanan sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

 

KEPENK KAPATAN VE SİFTAH YAPAMAYAN ESNAFIMIZA DESTEK OLMALIYIZ

 

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, ''Ülkemizin içinde bulunduğu bu zorlu zamanda, hepimizin ortak amacı vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve bu süreci en az zararla atlatmaktır. Bunun için vatandaşlarımıza 'Evde Kal' çağrısı yapılarak virüsün yayılmasını engellemek amaçlanmaktadır. Ancak bu durum beraberinde kepenklerini açamayan, açsa da siftah yapamadan dükkanını kapatan esnafımıza çok ciddi ekonomik sorunlar doğurmuştur. Bu süreçte yapılan birçok devlet desteği esnafımızın sorunlarını bir nebze de olsun hafifletmiştir. Ekonomimizin temel yapı taşı olan esnafımıza yapılan bu destekler için Hükûmetimize teşekkür ediyorum.'' dedi.

 

ESNAF TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN EKONOMİK KURUL OLUŞTURULMALI

 

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, ''Özellikle küçük esnafımızı kaybetmemek için sağlık alanında olduğu gibi bütün esnaf kesimlerinin temsilcilerinden oluşan bir ekonomik kurul oluşturulmalıdır. Bakkaldan manava, pastaneden berbere, giyimden taşımacılık sektörüne kadar sayısız alanda faaliyet gösteren yaklaşık 2 milyon esnafımız, ya işletmelerini kapatmak zorunda kaldı ya da satışlarında azalma meydana geldi. Bu durum, hem esnafın ailesinin hem de yanında çalışanlarının günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek gelirden mahrum kalmalarına sebep oldu.'' dedi.

 

ESNAFLARA NEFES ALDIRACAK EKONOMİK PAKET HAZIRLANMALIDIR

 

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, esnafların salgın sürecinde desteklenmesi gerektiğini belirterek, ''Tüm esnafımıza nefes aldıracak önemli bir ekonomik destek paketi hazırlanmalıdır. Esnafımız bu süreçte krediye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Kredi almak için bankaya başvuru yapan esnafımız karşısına sicil engeli çıktığından ihtiyaç duyduğu krediyi alamamaktadır. Özellikle KGF kredisinden yararlanmak isteyenler de farklı sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu konuda, esnafımızın geleceği için acilen bir sicil düzenlemesi yapılmalıdır. Zorlayıcı şartlar ortadan kaldırılarak faizsiz ve en az bir yıl geri ödemesiz kredi imkânı verilmelidir.'' dedi.

 

ESNAF BORÇLARININ FAİZSİZ OLARAK ERTELENMESİ GEREKİR

 

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, ''Ülkemizde etkisini mart ayının başında göstermeye başlayan salgın sebebiyle mart ayı ödemelerini kredi kullanarak yapan esnafımız nisan ve mayıs ödemeleri en az üç ay süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir. Virüsle mücadele kapsamında şehir içi ve şehirler arası yolculuğun kısıtlanması sonucunda, yolcu taşıma sayısı bir anda düşen halk otobüsü, şehirler arası otobüs, dolmuşçu, servis aracı gibi taşıma sektöründeki esnafımızın da mağduriyeti göz ardı edilmemelidir. Şoför esnafımızın kullandığı akaryakıttan vergi alımı en azından bu süreçte durdurularak gerekli destek verilmelidir. Ayrıca, taşıma sektöründeki birçok esnafımız araçlarını kredi çekerek veya çek senet düzenleyerek almışlardır. Şu an iş yapamaz durumda olan bu toplu taşıma esnaflarımızın borçlarının ödenmesinde kolaylıklar sağlanmalıdır.'' dedi.

 

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN KREDİ BORÇLARI ERTELENMELİDİR

 

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, ''İŞKUR istatistiklerine göre salgının etkili olduğu mart ayında İŞKUR'a kayıtla işsiz sayısı bir önceki aya göre 223.323 kişi birden artarak 3 milyon 675 bine yükselmiştir. Özel sektörde çalışıp süresiz ve ücretsiz olarak çıkartılan işçiler bu artışın ana sebeplerinden biridir. Hazine ve Maliye Bakanımız bu konumdaki işçilere 1.170 TL'lik aylık ücret verileceğini açıkladı ancak bu kardeşlerimizin mevcut kredi borçlarının ve taksitlerinin de üç ay süreyle faizsiz olarak ertelenmesi en önemli taleplerindendir. Tarım sektörü de bu salgın sebebiyle olumsuz etkilenmiştir. Tarım ve Orman Bakanımıza, çiftçiye yapılan destek ödemeleri için ve tohum desteği düzenlemesi kapsamına memleketim olan Aksaray'ın da bu 21 ilin içerisinde yer almasından dolayı teşekkür ediyor, ayrıca yem fiyatlarında indirim yapılmasını talep ediyorum.'' dedi.

 

SALGIN SÜRECİNDE ÇOK ÇALIŞAN MUHTARLARIMIZA BİR MAAŞ EK ÜCRET VERİLMELİ

 

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, ''Devlet kurumlarımız ile vatandaşlarımız arasında köprü görevi sağlayan, vatandaşlarımıza ulaşamadıkları ilaç ve temel gıda gereksinimlerini sağlamaya çalışan muhtarlarımıza da buradan teşekkür ediyor ve en az 1'er maaş tutarında ekonomik bir destek sağlanmasını talep ediyorum. İçinden geçtiğimiz bu zor günleri, liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Bey'in de ifade ettiği gibi, millî dayanışma duygularını teşvik ederek, yardımlaşma hissiyatını harekete geçirerek aşacağımıza yürekten inanıyorum. Ayrıca, bu süreçte üstün bir gayret ve fedakarlıkla gece gündüz görev başında olan sağlık çalışanlarımıza, güvenlik mensuplarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.'' dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP'den, Esnaflar, İçin, Ekonomik, Kurul, Önerisi,
Yorumlar
Haber Yazılımı