Yeni Kurulan ve Yüzde 5 Oy Alamayan Siyasi Partilere Şok
Haber Detayı
08 Haziran 2020 - Pazartesi 12:18 Bu haber 4695 kez okundu
 
Yeni Kurulan ve Yüzde 5 Oy Alamayan Siyasi Partilere Şok
Seçim Yasasında yapılacak değişiklikle yüzde 5 oy alamayan siyasi partilerin ittifak aracılığıyla Milletvekili çıkaramayacağı bir sistem tartışılmaya başlanıldı.
SİYASET Haberi
Yeni Kurulan ve Yüzde 5 Oy Alamayan Siyasi Partilere Şok

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yasalaştıktan sonra iktidar olabilmek için yüzde 50+1 oy alınması gerekince İttifak uygulamasıyla yüzde 10 olan seçim barajı fiilen ortadan kalkmıştı. Siyasi Partiler ve Seçim Yasasının değiştirilmesi tartışmalarının yapıldığı günümüzde, yapılacak bir değişiklikle yüzde 5 oy alamayan siyasi partilerin ittifak aracılığıyla Milletvekili çıkaramayacağı bir sistem oluşturulması fikri ortaya atıldı.

 

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASINDA KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Siyasi Partiler ve Seçim Yasasının değiştirilmesi konusunda yaptığı çağrıdan sonra tartışmaların başlamasıyla harekete geçen İktidar Partisi, Siyasi Partiler ve Seçim Yasasında çok büyük değişikler yapılması için düğmeye bastı. Milletvekili transferlerinin önlenmesi, seçim barajının düşürülmesi, daraltılmış bölge sistemi gibi konularda değişiklik çalışmaları başlatıldı.

 

YÜZDE 5 OY ALAMAYAN SİYASİ PARTİ İTTİFAK DA YER ALAMAYACAK

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yasalaştıktan sonra iktidar olabilmek için yüzde 50+1 oy alınması gerekince İttifak uygulamasıyla yüzde 10 olan seçim barajının fiilen ortadan kalktığı gerekçesiyle, seçim barajının yüzde 5'e çekilmesi ve yüzde 5 oy alamayan siyasi partilerin ittifak aracılığıyla Milletvekili çıkaramayacağı bir yasa düzenlemesi yapılacağı iddiası ortaya atıldı. Söz konusu teklif yasalaşırsa, yeni kurulan siyasi partiler ve yüzde 5 oy alamayan siyasi partilerin TBMM'ye girmesi imkansız hale gelecek.
 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Yeni kurulan siyasi partiler, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası, yüzde 5 barajı, Siyasi haberler
Yorumlar
Haber Yazılımı