Vazife Malullerinin Emekliliği İçin MHP'den Kanun Teklifi
Haber Detayı
27 Nisan 2020 - Pazartesi 01:46 Bu haber 2524 kez okundu
 
Vazife Malullerinin Emekliliği İçin MHP'den Kanun Teklifi
MHP Milletvekilleri, vazife malullerinin emekli olurken yaşadığı sıkıntıların giderilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
MHP Haberi
Vazife Malullerinin Emekliliği İçin MHP'den Kanun Teklifi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, MHP Konya Milletvekili Esin Kara ile birlikte, vazife malullerinin emekli olurken yaşadığı sıkıntıların giderilmesi amacıyla, vazife malullerinin sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazançlarını düzenleyen hükümlerde değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

 

KANUN TEKLİFİNİN GENEL GEREKÇESİ

 

Gazilerimiz ülkemizin onur ve gurur abideleri, vatan savunması uğruna yapmış oldukları fedakarlıklar için kendilerine ve emanetlerine sahip çıkmak ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat yaşamalarını sağlamak, devlet ve millet olarak, hepimizin vazifesidir. Ancak, gazilerimize ve şehit ailelerine sağlanan imkanlar ve haklarda onları ayrıma tabi tutan, mağdur eden birçok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalardan biri vazife malüllüğü aylığı alan gazilerimizin askeri hizmeti sonrası bir kurumda çalışmaya başlaması ile yaşanan özlük hakkı kaybıdır. Her meslek mensubunda olduğu gibi gazilerimiz için de emekli olabilmek için üç şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. 

 

Bu şartlar belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olmasıdır. Bunlardan biri bile eksik olursa, emeklilik hakları elde edilemiyor ve emekli maaşı bağlanamıyor. Vazife malüllüğü aylığı almakta iken, çalışmaya başlamaları nedeniyle haklarında uzun vadeli sigorta hükümleri uygulananlar için malüllük, yaşlılık ve ölüm aylığı bağlanmasında veya toptan ödeme yapılmasında esas alınacak sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazancın hesaplanmasında, vazife malüllüğü aylığı bağlandığı tarihten önceki süreler dikkate alınmamaktadır.

 

Bu uygulama vatanını korumak için görev yapan ve bu uğurda hizmet yapabilmesine engel olacak şekilde vücudunda uzuv kaybına yol açan, hasar bırakan durumların sonuçlarını yaşayan gazilerimiz için haksız bir durum doğurmaktadır. Bir kimse ilk aşamada vazife malülü sayılmanın olumlu şartlarını taşısa dahi eğer maluliyeti, yasanın olumsuz nitelikte uygulamalarına takılıyor ise sonrasında bu durum hak kayıplarına neden olmaktadır. Bu konuda da gazilerimiz prim gün sayısı ve sigortalılık sürelerinde malül aylığı başladığı tarihin dikkate alınması nedeniyle hak kaybı yaşamaktadır. 

 

Yaşanan bu hak kaybının giderilmesi için kamu hizmetine başlangıcından itibaren prim gün sayısı ve sigortalılık süresinin sayılması şu an uygulamada olan adaletsizliğin giderilmesi açısından önem arzetmektedir. Gazilerimize yönelik ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi, aktif uygulamalarda yaşanan sorunların ve eksikliklerin giderilmesi öncelikle bizler ardından tüm toplumun vazifesidir.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Vazife, Malullerinin, Emekliliği, İçin, MHP'den, Kanun, Teklifi,
Yorumlar
Haber Yazılımı