MHP'li Yıldız'dan Anayasa Mahkemesi Başkanına Cevap
Haber Detayı
31 Ekim 2023 - Salı 09:04 Bu haber 1580 kez okundu
 
MHP'li Yıldız'dan Anayasa Mahkemesi Başkanına Cevap
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a cevap verdi.
MHP Haberi
MHP'li Yıldız'dan Anayasa Mahkemesi Başkanına Cevap

Hukuk normu koymanın milletin seçilmiş temsilcilerine ait olduğunu belirterek, Yüksek Mahkemelerin kendisini kanun koyucu yerine koyup karar almak suretiyle yetkisini aşamayacağı konusunda daha önce uyarılarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamaları üzerine verdiği cevapta, Anayasa Mahkemesi’nin yargısal aktivizm de bulunamayacağını ve mevcut olan Hukuk normunu görmezden gelip Anayasayı yeniden yorumlayamayacağını söyledi. 

 

HUKUKÇU VE SİYASETÇİLERİN YARGISAL AKTİVİZM TARTIŞMASI 

 

Hukukçuların ve siyasetçilerin son yıllarda en çok tartıştığı kavramlarından birisi olan Yargısal Aktivizm, Yüksek Mahkemelerin kendisini kanun koyucu yerine koyarak karar almasıdır. Anayasa Mahkemesi’nin özellikle son yıllarda siyaset alanını kuşatan ve demokratik karar alma sürecini etkisizleştiren bir tutum içine girmiş olması, Yargısal Aktivizmi anlatan bir örnektir. Anayasa Mahkemesi’nin siyasete müdahale niteliğindeki kararlarının aktivist bir tutumu yansıttığına dâir yaygın bir kanaât söz konusudur. 

 

Yargı organları tarafından yapılan anayasaya uygunluk denetimi, yasama işlemlerinin anayasal geçerlilik şartlarının yargısal usûllere göre tespit edilmesidir. Yasama işlemlerinin gerektiğinde yargı organları tarafından geçersiz kılınabilmesine yol açan böyle bir denetim, yargısal denetim sınırlarının aşılmasına yol açabileceğinden, hukuk ve siyasetin iç içe geçtiği bir alanda çözümü kolay olmayan pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Yasamanın siyasî takdirlerine yargı organları tarafından müdahale edilmesi, aktivist yargıçların mahkemeden çok yasama organı gibi hareket etmesi, Hukukçu ve siyasetçileri karşı karşıya getirmektedir.

 

MHP VE LİDER DEVLET BAHÇELİ'DEN YETKİSİNİ AŞAN YÜKSEK MAHKEMELERE TEPKİ

 

Son yıllarda MHP'nin; yetkisini aşan kararlar alan Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tepki göstermesi bu yüzdendir. Konu FETÖ yargılamaları olunca yerleşik içtihadından ayrılarak delil değerlendirmesi yoluna başvuran ve Türk Mahkemelerinin FETÖ terör örgütünün hiyerarşisine tabi olan bir kişiye verdiği hapis cezasını hak ihlali olarak değerlendiren AİHM, yetkisini aşmıştı. Kapatılma davası yılan hikayesine dönen HDP'nin Hazine yardımı hesabına konulan blokeyi kaldıran Anayasa Mahkemesi'ne tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını ve yeniden yapılandırılmasını istemesi, bu yüzdendir. 

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN YARGISAL AKTİVİZM TARTIŞMASINDA MİLLİ İRADE DERSİ

 

TBMM'de Anayasa Komisyonu Üyeliği görevini icra eden bir hukukçu ve aynı zamanda bir siyasetçi olarak Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yetkisini aşamayacağı konusunda 28 Eylül 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, hatırlatmalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Hukuk normu koymanın milletin seçilmiş temsilcilerine ait olduğunu belirterek, ''Anayasal koyucunun, hukuki denetimle yetkilendirdiği anayasa yargısına, seçimle gelmiş ve sorumluluk mevkiinde olanların yetkilerini devretme amacı gütmediğini bilerek yapılan değerlendirmelerin bir hukuki kıymeti vardır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi çeşitli şekillerde zedelenebilir. Bunlardan biri de yargısal aktivizmdir. Yargısal aktivizm, bazen yasama organının etkisizleşmesine, bazen yasama kararlarının iptaline, bazen yargının yasama organının yerine geçmesi olarak karşımıza çıkar. Mahkemenin ideoloji kararlarına karşı kontrol mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir. Hukuk normu koymanın, muhakeme meselesi değil irade ve iktidar meselesi oldu unutulmamalıdır. Hukuk normu koyma iradesi milletin seçilmiş temsilcilerine aittir.'' demişti.

 

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI ZÜHTÜ ARSLAN'DAN AÇIKLAMA

 

Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte yürütülen Anayasa Mahkemesi'nin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi kapsamında 'Adli-İdari Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması' konulu İzmir’de dün düzenlenen 6. Bölge Toplantısında konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, ''Her düzeyde mahkemelerin Anayasa’yı yorumu doğal olarak ortaya yorum farklılıklarını çıkarmaktadır. Demokratik hukuk devletinde bir anayasal hükmün farklı kurumlar tarafından farklı şekilde yorumlanması doğaldır. Dahası yorum farklılığı aynı zamanda bir zenginliktir. Bununla birlikte yorumda farklılık anayasal hükümlerin herkese eşit olarak uygulanması zorunluluğuna halel getirmemelidir. Başka bir ifadeyle hukuk devletinde yorum çeşitliliği vardır ancak 'yorum kakofonisi' yoktur. Bunu kontrol edecek ve anayasal hükümlerin yorumlanması ve uygulanmasındaki yeknesaklığı sağlayacak olan da kuşkusuz Anayasa Mahkemesidir.'' dedi. 

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI ZÜHTÜ ARSLAN'A CEVAP

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamaları üzerine değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''AYM Başkanı Sayın Arslan, 'Hukuk devletinde yorum çeşitliliği vardır ancak yorum kakofonisi yoktur. Bunu kontrol edecek ve anayasal hükümlerin yorumlanması ve uygulanmasındaki yeknesaklığı sağlayacak olan da kuşkusuz Anayasa Mahkemesidir.' demiş doğrudur. Ancak; Anayasa Mahkemesi yargısal aktivizm de bulunamaz. Yasama organın yerine geçerek norm da ihdas edemez, mevcut olan normu da görmezden gelemez, anayasayı yeniden yorumlayamaz.'' dedi. 

 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP, Feti Yıldız, Yargısal Aktivizm, tartışma, milli irade, Hukuk, Siyaset
Yorumlar
Haber Yazılımı