MHP'li Kaşıkçı: İthal Ürünleri Engellersek Yerli Üretim Artar
Haber Detayı
27 Ağustos 2020 - Perşembe 15:27 Bu haber 6088 kez okundu
 
MHP'li Kaşıkçı: İthal Ürünleri Engellersek Yerli Üretim Artar
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, dışarıdan ürün getirilerek yerli üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Kaşıkçı: İthal Ürünleri Engellersek Yerli Üretim Artar

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Afrin'den getirilen zeytinyağının iç piyasaya sokulmasıyla yerli zeytin üreticisinin mağdur olduğunu söyledi.

 

AFRİN'DE ÜRETİLEN ZEYTİNYAĞININ TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, zeytin ve pamuk'un üretimi ve dış ticaret verilerini değerlendirdiği açıklamasında, ''Hatay, geçen yıl zeytin üretiminde 6. sırada yer alarak Türkiye'nin zeytin yağı üretiminin yüzde 15'ini karşılamıştı. 2018'den bu yana Afrin'den Türkiye'ye getirilen zeytinyağı, yerli üreticiyi olumsuz etkiledi. Afrin bölgesinden başka bir ülkeye ihraç edilmek şartıyla ülkemize getirilen zeytinyağı, kendi iç piyasamızdaki zeytinyağı fiyatlarını olumsuz etkilemiş ve fiyatların düşmesine sebep olmuştur. Bu da binlerce zeytin üreticimizin mağdur olmasına yol açmıştır." dedi.

 

İTHAL ÜRÜNLERİN İÇ PİYASAYA SOKULMASI ENGELLENMELİDİR

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ''Afrin'den getirilen zeytinyağının laboratuvar testlerinin yapılması gerekir. Söz konusu ithal ürünün, iç piyasaya girişinin engellenmesi gerekir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Afrin'den zeytinyağı getiren firmaları denetim altına alması gerekir. Söz konusu ürün, eğer illaki Türkiye'ye getirilecekse yerli üreticinin satışını tamamlamasından sonra yurda sokulması gerekirdi. Ayrıca, zeytine yönelik desteklemenin, ağaç başına üretim miktarları baz alınarak hesaplanmaması, bu şekilde mağdur edilen Altınözü ilçesindeki zeytin üreticilerinin durumunun düzeltilmesi gerekir.'' dedi.

 

PAMUK ÜRETİCİLERİNİN SIKINTILARINI ÇÖZERSEK ÜRETİM ARTAR

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, pamuk üretimine yönelik yaptığı açıklamada ise, ''Lifli pamuk üretiminde geçen yıl önceki yıla göre düşüş, tüketiminde ise artış görüldü. Türkiye neredeyse ürettiği kadar pamuğu ithal eder hale geldi. Türkiye, 2019'da ithal pamuk için 1 milyar 572 milyon dolar ödedi. Derin kuyular aracılığıyla sulama yapan çiftçilerin elektrik faturalarındaki KDV tutarının düşürülmesi, destekleme fiyatlarının artırılması ve zirai ilaçlardaki KDV oranında indirime gidilmesiyle pamuk üretimini artırabiliriz. Reyhanlı Barajı'nın yapımının tamamlanması sevindiricidir. Hatay'daki pamuk üretiminin en önemli girdilerinden olan sulama suyu masrafları bu sayede ortadan kalkacaktır.'' dedi.

 

 Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Hatay Milletvekili, Lütfi Kaşıkçı, ithal ürün, engellenmeli, yerli ürünler, desteklenmeli, üretici desteği, yerli üretim, zeytinyağı, pamuk üretimi
Yorumlar
Haber Yazılımı