MHP'li Kaşıkçı'dan Zarara Uğrayan Üreticilere Destek
Haber Detayı
02 Haziran 2020 - Salı 18:29 Bu haber 3020 kez okundu
 
MHP'li Kaşıkçı'dan Zarara Uğrayan Üreticilere Destek
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, aşırı sıcaklardan etkilenen üreticilerin zararlarının karşılanması gerektiğini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Kaşıkçı'dan Zarara Uğrayan Üreticilere Destek

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ve MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, narenciye sektörünün aşırı sıcak hava nedeniyle sıkıntılar yaşadığını belirterek, sıcaktan etkilenen bölgelerin doğal afet kapsamına alınmasını ve üreticilerin zararının karşılanması gerektiğini söyledi.

 

SICAKTAN ETKİLENEN BÖLGELER DOĞAL AFET KAPSAMINA ALINMALIDIR

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ''Mayıs sonuna doğru bölgede yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle meyve ağaçlarında büyük oranda yanma ve çiçek dökümü yaşandı. Üreticilerimiz, bir taraftan salgın tehdidi diğer taraftan artan maliyetlerle başa çıkmaya çalışırken, bu maliyetleri nasıl karşılayacaklarını düşünmektedir. Kışın don ve doludan, akabinde hastalıktan, son günlerde de aşırı sıcak ve rüzgârdan mağdur olan üreticilerin bu yıl yüzde 80 oranında ürün kaybı yaşadı. Her ağaçta ortalama yüzde 70 oranında meyvenin döküldü. Geriye yüzde 30'luk meyve kaldı. Bu da ağacın bütün enerjisini o meyvelere vereceği için hacimce çok büyük meyveler haline gelecek. Onların da ekonomik değeri yok. Bu yıl narenciye neredeyse sıfır çekecek. Aşırı sıcaklardan kaynaklanan ürün kaybının doğal afet kapsamına alınması ve bu kapsamda üreticilerin zararının karşılanması noktasında, Hükümetimizden destek istiyoruz.'' dedi.

 

ÇİFTÇİ BORÇLARININ FAİZSİZ ERTELENMESİNİ VE ELEKTRİKTEKİ KDV'NİN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ''Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) alanının genişletilmesi ile bu yıl sıcaklık ve kuraklık gibi afetlerin de sigorta kapsamına dâhil edilmesi üreticilerimizin yararına olacaktır. Ayrıca Çiftçilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve önümüzdeki yıl içinde faizsiz destek verilmesi, çiftçilerimizin kullandığı elektrik enerjisi üzerindeki KDV'nin düşürülmesini talep ediyoruz." dedi.

 

İHRACATTA ELDE EDİLEN PAZARIN KORUNMASI İÇİN TARIM BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMELİDİR

 

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, ''Bu yıl yaşanan afet tehlikesi nedeniyle narenciye üretiminde beklenen ürün düşüklüğü, ihracatı da olumsuz etkileyecektir. İhracatımızda elde ettiğimiz pazarın korunması için Bakanlığımızın, ihracat birlikleriyle bu sorunun çözümü konusunda koordineli olarak çalışması, tek geçim kaynağı nerede ise narenciye üretimi olan Erzin ilçemize özel bir çalışma gerçekleşmesini Tarım ve Orman Bakanlığımızdan talep ediyoruz." dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, aşırı sıcaktan zarar gören üreticiler, MHP Hatay, MHP Haberleri, Tarım politikası, Tarım Bakanlığı
Yorumlar
Haber Yazılımı