MHP'li Feti Yıldız: Alınan Kararın Zamanlaması Manidar
Haber Detayı
09 Aralık 2023 - Cumartesi 11:25 Bu haber 1786 kez okundu
 
MHP'li Feti Yıldız: Alınan Kararın Zamanlaması Manidar
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın zamanlamasına dikkat çekti.
MHP Haberi
MHP'li Feti Yıldız: Alınan Kararın Zamanlaması Manidar

Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 6. fıkrasını iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin kararı hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın zamanlamasına dikkat çekerek, böyle bir kararın neden alındığını ve ne yapılmaya çalışıldığını sorguladı.

 

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN YENİ BİR İPTAL KARARI

 

TCK'nın 220. maddesinin 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme' suçunu düzenleyen 6. fıkrasının Anayasanın 2, 13 ve 38. maddelerine aykırı olduğunu ileri süren Patnos Ağır Ceza Mahkemesi ve İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. İki Mahkemenin talebini değerlendiren Anayasa Mahkemesi, TCK'nın 220. maddesinin 6. fıkrasını oybirliğiyle iptal etti. İptal kararı, 4 ay sonra yürürlüğe girecek. 

 

4 ay sonra yürürlüğe girecek iptal kararıyla yok hükmünde sayılacak bir düzenlemeyi uygulayamayacak olan Mahkemeler, bu suçtan yargılananların durumunu yeniden değerlendirme yoluna gidebilir. Bu suçtan kesin ceza alanların ise itiraz hakkı doğabilir. Bu durum; 15 Temmuz davalarını, silahlı örgüt davalarını ve bazı gazetecilerin davalarını etkileyebilir. Hatta, daha önce Hrant Dink davasından yargılanan Ogün Samast hakkında açılan yeni davayı da etkileyebilir. İşin enteresan yanı ise Cumhuriyet gazetesi davasında bu suçtan ceza alan TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın dosyasının da yeniden ele alınacağı konuşuluyor.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN ANAYASA MAHKEMESİNİN İPTAL KARARINA DEĞERLENDİRME

 

Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 6. fıkrasını iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın zamanlamasına dikkat çeken MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Anayasa Mahkemesi ne yapıyor, niçin yapıyor? Türk Ceza Kanunu'nun  220/6 maddesinde yer alan 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' düzenlemesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. İptal kararı, 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Kararın gerekçesinde; 'kuralların kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarını önleyecek şekilde belirli ve öngörülebilir nitelikte olmadığı ve kanunilik şartını taşımadığı' belirtilip, 'Yargı makamlarının da örgüt adına işlenen suç kavramının somut olayın özelliklerine göre farklı yorumladıkları ve belirliliğin yargısal yorumla da sağlanamadığı anlaşılmaktadır.' denildi. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren ve onbinlerce kararda uygulanan TCK 220/6 maddesinin bu sıralar iptalinin gündeme gelmesi ilginç.'' dedi.

 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP, Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi, iptal kararı, zamanlama
Yorumlar
Haber Yazılımı