MHP'li Büyükataman: Yeniden Milli Mücadeleye Hazırız
Haber Detayı
23 Haziran 2022 - Perşembe 19:28 Bu haber 1949 kez okundu
 
MHP'li Büyükataman: Yeniden Milli Mücadeleye Hazırız
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, kuşatma hevesinde olanların yeniden Milli Mücadele verileceğini aklından çıkarmaması gerektiğini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Büyükataman: Yeniden Milli Mücadeleye Hazırız

Amasya Tamimi'nin yayınlanmasının 103. yıl dönümü nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunan MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Türk milletini yerli iş birlikçileri ve manda heveslilerinin yardımıyla kuşatmaya heveslenenlerin, Türk milletinin bir asır önce bağımsızlığı uğruna verdiği Milli Mücadelenin aynısını tekrarlamaya hazır olduğunu aklından çıkarmaması gerektiğini söyledi.

 

AMASYA TAMİMİ, TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE'NİN TEMELLERİNİ OLUŞTURAN İLK KURULUŞ BELGESİDİR

 

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 22 Haziran 1919 tarihinde ilan ettikleri Amasya Tamimi'yle Millî Mücadele'nin ilkeleri ve amaçları belirlenmiştir. Tarihimizin en önemli belgelerinden biri olan Amasya Tamimi, ulusal egemenliğe dayanan tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesidir. Bu belgeyle Türk milletini tarih sahnesinden silmek isteyen işgalcilere karşı direnişin ateşi yakılmış ve Millî Mücadele'nin işaret fişeği verilmiştir. Amasya Tamimi, Millî Mücadele'nin kıvılcımı, işgale karşı direnişin ve örgütlenişin tüm dünyaya ilanı olmuştur. Türk milleti esareti kabul etmeyeceğini ve vatan toprağına sahip çıkacağını tüm gücüyle haykırmıştır.

 

MİLİ MÜCADELE'NİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ

 

Genelge'nin 1'inci maddesinde "Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir." ifadesiyle durum tespiti yapılmıştır. 3'üncü maddesinde ise "Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." denilerek Millî Mücadele'nin yol haritası belirlenmiştir. Amasya Tamimi'nde ilk kez millî egemenliğe dayalı bir yönetimden bahsedilerek cumhuriyetin ve demokrasinin temeli olan millî egemenliğe vurgu yapılmış, kurtuluşun milletin iradesinde olduğu ortaya konulmuştur. Millî Mücadele komutanlarının imzası ve onayıyla ilan edilen Genelge'yle Türk milletine egemenliği ve bağımsızlığı yolunda çağrıda bulunulup kendi kaderini kendisinin tayin etmesi istenmiş ve Millî Mücadele'nin esasları yazılı bir metin hâline getirilmiştir.

 

İŞGALE KARŞI DİRENİŞİN TEŞKİLATLANMASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM

 

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Amasya Genelgesi'yle millî direniş ilkelerini ilk defa protokol hâlinde hazırlayarak Türk vatanının hürriyetini ve toprak bütünlüğünü sağlamak için verilecek mücadelenin planını ortaya koymuşlardır. Amasya Tamimi'yle işgale karşı direniş ve bağımsızlık için yürütülen faaliyetlerin millî bir bütünlük içerisinde yürütülmesi ve örgütlenmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır. Aynı zamanda işgallere karşı gösterilen yerel direniş hareketlerinin merkezîleşmesi yolundaki çalışmalara geçişin başlangıcı olmuştur. Asırlardır Türk vatanı olan, şehzadeler yetiştiren, tarihimizin değerlerini geleceğimize taşıyan, Türk-İslam medeniyetinin müstesna simgelerinden biri olan Amasya'da imzalanan bu genelgeyle Millî Mücadele'nin temel taşları döşenmiştir. 

 

TÜRK MİLLETİ DAMARLARINDAKİ ASİL KANIN GEREĞİNİ YAPTI

 

Millî Mücadele'nin sembol şehirlerinden olan Amasya, kurtuluş sürecinde önemli bir noktada olmuş ve Amasyalılar Mustafa Kemal Paşa'yı büyük bir coşkuyla bağrına basmıştır. Türk milletini harekete geçirerek istiklal mücadelesinin başladığını müjdeleyen Amasya tamimi milletin kurtuluşa ulaşacağı yolun rotasını çizmiştir. Türk milleti istiklali için büyük bir fedakârlıkla mücadeleye başlamış, kendi iradesinden başka hiçbir güce boyun eğmeden damarlarındaki asil kanın gereğini yapmıştır. Türk milleti istiklalinden ödün vermemiş, zalimlere geçit vermemiş, işgalcilere karşı vatanını büyük bir fedakârlıkla korumayı başarmıştır. Amasya'da yakılan hürriyet meşalesi millî heyecanla birleşmiş ve zaferle taçlanmıştır. Amasya Genelgesi'yle cumhuriyetimizin, demokrasimizin ve Büyük Millet Meclisinin temelleri atılmış, Türk milletinin esarete boyun eğmeyeceği tüm dünyaya bu vesileyle gösterilmiştir. 

 

TÜRK MİLLETİ BUGÜN DE AYNI SARSILMAZ İRADEYİ GÖSTERMEYE HAZIRDIR

 

Türk milleti tarih boyunca olduğu gibi bağımsızlık ve hürriyetinden ne pahasına olursa olsun vazgeçmemiştir ve asla vazgeçmeyecektir. Unutulmasın ki aynı irade ve azim bugün hâlâ Türk milletinde vardır. Ülkemiz üzerinde hesap yapanlar, Türk milletini kuşatmaya heveslenenler ve yerli iş birlikçileri, manda heveslileri asla şunu akıllarından çıkarmamalıdır: Türk milleti bundan bir asır önce bağımsızlığı uğruna nasıl bir büyük feraset ve cesaret gösterdiyse bugün de aynı sarsılmaz iradeyi göstermeye hazırdır. Esaretin karanlığını yırtarak bağımsızlık yolunu açan Amasya Genelgesi tarihî bir uyarı olarak her zaman akıllarda tutulmalı, Türk milletinin bağımsızlığı uğruna verdiği mücadele asla unutulmamalıdır. Cumhuriyetimizin müjdecisi olan Amasya Tamimi'nin 103'üncü yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarıyla birlikte Millî Mücadele kahramanlarını yürekten bir kez daha rahmetle, minnetle ve saygıyla yâd ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 

Açıklama yok.

Açıklama yok.

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Sekreteri, İsmet Büyükataman, kuşatma hevesinde, olanlar, yeniden, Milli Mücadele, verileceğini, aklından çıkarmasın, Amasya Tamimi, Türk Milleti, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı