MHP'li Bulut'tan Hayvancılığı Rahatlatacak Öneri
Haber Detayı
15 Nisan 2020 - Çarşamba 22:09 Bu haber 2070 kez okundu
 
MHP'li Bulut'tan Hayvancılığı Rahatlatacak Öneri
MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, hayvancılık ve süt sektöründeki sıkıntıların çözülmesi gerektiğini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Bulut'tan Hayvancılığı Rahatlatacak Öneri

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, beraberinde MHP Milletvekilleri ile TBMM'de düzenlediği düzenlediği basın toplantısında, coronavirüs salgınından sonra köy hayatının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, hayvancılık ve süt sektöründe sıkıntıların aşılması için için süt tozu kotası açılması gerektiğini söyledi.

 

CORONAVİRÜS SALGINI NEDENİYLE KÖY HAYATI DAHA GÜVENLİ HALE GELDİ 

 

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, ''Coronavirüs salgını nedeniyle şehirlerin girift ilişkilerine göre köy hayatı daha güvenli ve sade bir ortam sunmaktadır. Devletin, köye, köylüye ve köydeki üretime muhakkak yönelmesi gerektiği bir süreci yaşıyoruz. Hükümetin, Kovid-19 salgını başladığından bugüne birçok konuda esaslı tedbirler aldı. Buradan dostane bir uyarı yapmak durumundayız. Bunun takipçisi de olacağız. Özellikle hayvancılık ve süt sektöründe tehlike çanları çalmaya başladı.'' dedi.

 

YEM FİYATLARI ARTARKEN SÜT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ HAYVANCILIĞA ZARAR VERİR

 

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, ''Süt üretimi tavan yaparken yem fiyatlarına, gerekli kontrol sağlanamadığı için bir haftada üçüncü kez zam geldi. 70 lira olan bir torba yemin fiyatı, 95-100 liraya ulaştı. Yem fiyatları bir hafta içinde tavana doğru ilerlerken maalesef mevsimsel olarak süt üretimin tavan yaptığı bir dönemde, köylülerimiz, hayvancılıkla uğraşanlar, 200 bin işletmenin kapalı olması nedeniyle bu sütleri verecek yer bulamaz durumdalar. Süt endüstrisini elinde tutan ulusal düzeydeki işletmeler, süt talebi azaldığı için sütün fiyatında fiyat indirimini düşünmeye başladılar. Bir yandan yem fiyatları fırlarken diğer yandan da talep yokluğundan süt fiyatlarının düşmesi, maksimum 90 gün içinde Anadolu'da hayvancılığa vurulacak büyük bir darbe olur.'' dedi.

 

HAYVANCILIĞI KORUMAK İÇİN SÜT TOZU KOTASI AÇILMALIDIR

 

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Tarım ve Orman Bakanımızın halisane gayretlerinin farkındayız ancak süt işiyle uğraşan, hayvancılıkla uğraşan köylümüzü koruyabilmek adına bir an evvel süt tozu kotasının açılması gerekiyor. Köylünün elinde biriken ve bir süre sonra heba olacak sütün, ivedi bir tedbirle süt tozu kotası açılarak süt tozuna çevrilmesi, bu vesileyle sütü elinde bulunan köylünün desteklenerek koruma altına alınması gerekiyor. Birçok işletme ve belediyelerimiz gıda yardımı yapıyorlar. Bu yardımların içine temel gıda maddesi olarak sütün eklenmesi durumunda hem süt üretimi yapan köylü korunacak ve desteklenecek hem de yardım yapılan ailelerin sağlıklı beslenmelerinin önü açılacak." dedi.

 

SOSYAL YARDIMLAŞMALARDA SÜT DAĞITIMI YAPILMALI

 

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, ''TMO, kooperatif ve belediyeler aracılığıyla arpa ve mısırın uygun fiyattan köylüye, hayvancılıkla uğraşan işletmelere ulaştırılması konusunda karar alınmalıdır. Uzun süredir ciddi mali sıkıntı içinde olan bu kesimi korumak adına 2019'dan kalan başta buzağı paraları olmak üzere hayvancılık, tarım ve yem bitkisi destekleri ivedi şekilde ödenmelidir. Süt Tozu Kararnamesi bir an önce yayınlanmalıdır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yapılan aşı paraları da bir an önce ödenmelidir. Valilikler ve belediyeler, bölgelerindeki süt birlikleriyle görüşmek suretiyle, sosyal yardımlaşmadan yardım alan ailelere süt yardımını başlatmalıdır. Bu tedbirler bir an evvel alınmaz, talep yokluğunda süt fiyatları da düşmeye başlarsa Anadolu'da bugüne kadar karşılaşmadığımız büyük bir yangınla karşı karşıya kalırız." dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP'li, Bulut'tan, Hayvancılığı, Rahatlatacak, Öneri, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı