MHP'den Kamuoyunu Yanıltan Anket Firmalarına Şok
Haber Detayı
22 Eylül 2021 - Çarşamba 12:26 Bu haber 1829 kez okundu
 
MHP'den Kamuoyunu Yanıltan Anket Firmalarına Şok
MHP'den yaptıkları kamuoyu araştırmalarıyla vatandaşları yönlendirmeye çalışan anket firmalarını şok eden bir çalışma.
MHP Haberi
MHP'den Kamuoyunu Yanıltan Anket Firmalarına Şok

Yaptıkları kamuoyu araştırmalarıyla vatandaşları yönlendirmeye çalışan ve bu kapsamda MHP ve Cumhur İttifakı'nın oylarını sürekli olarak düşük göstermeyi amaç edinen Anket Firmalarını şok eden bir çalışamaya imza atan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya'nın 2018 yılında TBMM'ye sunduğu Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanması Hakkında Kanun Teklifinin TBMM Başkanlığı tarafından gündeme alınacağı öğrenildi.

 

MHP'NİN KAMUOYU ARAŞTIRMALARININ DENETİMİYLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya'nın 10 Ağustos 2018 yılında TBMM'ye sunduğu Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanması Hakkında Kanun Teklifi ile veri toplama ve analiz etme yoluyla ekonomik, sosyal ve siyasi araştırmalar yapan kuruluş ve kişilerin, bu araştırmaların yapılması, sonuçlarının açıklanması ve yayınlanmasına ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarına dair esasların ve bu alandaki etik ve mesleki standartların düzenlenmesi amaçlandı. Kanun teklifi yasalaştığında, kamuoyu araştırmalarıyla vatandaşları etkilemek için doğru olmayan anketler yayınlayan anket firmalarının cezalandırılacağı ve firma yöneticilerinin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği öngörüldü.

 

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

 

Araştırma şirketleri, her türlü mal ve hizmetin sağlayıcıları ve tüketicileri arasında etkileşim kurmak ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için sosyal ve kanaat araştırmalarında önemli bir gereksinim olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de kamuoyu araştırmalarının yapılmasına ve sonuçlarının yayınlanmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. araştırmacı ve araştırma şirketleri tarafından yapılan hata ve hilelere karşı kamuoyu ve siyasal kurumlar tamamen korumasızdır. Bir araştırmanın, dürüst, tarafsız bir şekilde gerçekleştirilmesi için kuralların ve yaptırımların belirlenmesi gerekmektedir.

 

Veri toplama ve analiz etme yoluyla ekonomik, sosyal ve siyasi araştırmalar yapan kuruluş ve kişilerin, bu araştırmaların yapılması, sonuçlarının açıklanması ve yayınlanmasına ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarına dair esaslar ile bu alandaki etik ve mesleki standartlara bir düzenleme getirilmesi gerekmektedir. Buna göre, kamuoyu araştırması ve anketlerin yapılmasında uyulacak esaslar ayrıntılı bir şekilde belirlenmeli, kamuoyu araştırması ve anketlerin yapılmasında katılımcılara karşı genel esaslar; çocuk, genç ve savunmasız birey konumundaki katılımcılara ilişkin yükümlülükler; kişisel veri toplarken ve işlerken uyulması gereken ölçütler; katılımcıdan doğrudan kişisel veri alınırken uyulacak şartlar açıkça belirtilmelidir.

 

Açıklama yok.

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili, Mevlüt Karakaya, anket firmaları, kamuoyunu yanıltan, yanlış yönlendiren, anketçiler, ceza geliyor, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı