DSİ'den Adana Yatırımları Hakkında Önemli Açıklama
Haber Detayı
10 Ocak 2022 - Pazartesi 11:18 Bu haber 2166 kez okundu
 
DSİ'den Adana Yatırımları Hakkında Önemli Açıklama
DSİ Genel Müdürlüğü, Adana'nın kalkınmasına katkı koyan yatırımlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
ADANA HABERLERİ Haberi
DSİ'den Adana Yatırımları Hakkında Önemli Açıklama

Çukurova'nın verimli topraklarını su ile buluşturmaya devam eden DSİ Genel Müdürlüğü, Adana ilinde son 19 yılda yapılan ve inşası devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.

 

DSİ DEVASA YATIRIMLARI TÜRK MİLLETİNİN HİZMETİNE SUNDU

 

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor. Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

 

KAYA YILDIZ: ADANA'NIN MÜNBİT TOPRAKLARINI SU İLE  BULUŞTURMAYA DEVAM EDİYORUZ

 

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir. Adana ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “Adana’mıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Adana’nın münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.'' dedi.

 

ÇUKUROVA'NIN SULAMA PROJELERİ DİKKAT ÇEKİYOR

 

Yedigöze İmamoğlu Sulama Projesi ile Adana'nın 40 yıllık rüyasını gerçekleştirdiklerini ifade eden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Adana'da yapılan yatırımlarla ilgili yaptığı açıklamada, ''Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Adana’da inşa edilen 37 sulama tesisi ile 1 Milyon 014 bin dekar zirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Adana’da topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 791 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Adana’mız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 15 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 15 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 430 bin 080 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Adana zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.'' dedi.

 

ADANA'YA YAPILAN BARAJ, GÖLET VE TAŞKIN KORUMA TESİSLERİ

 

Akdeniz’in ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Adana’da ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 143 adet Tesis ile 5 milyar 422 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ''Adana’da son 19 yılda 11 baraj ve 1 gölet inşa ettik. Diğer taraftan Adanalı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Adana’nın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda 8 barajın yapım çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca; Adana İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 59 adet taşkın koruma tesisi ile 94 yerleşim yeri ve 2 bin 642 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 15 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.'' dedi.

 

ADANA'DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA HİZMETLERİ

 

DSİ'nin Adana'da gerçekleştirdiği Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ''Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Adana’da 9 adet iş tamamlanarak toplam 1 milyon 472 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Adana ilinde 144 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.'' dedi.

 

ADANA'NIN SUYU ÜLKEMİZİN ENERJİSİNE ENERJİ KATIYOR

 

 Adana'nın zengin su kaynaklarının Türkiye ekonomisi için oluşturduğu sinerjiye dikkat çeken DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ''Adana’da son 19 yılda 27 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 5 910 GWh enerji üretimi sağlıyoruz. Bu bağlamda Adana'nın suyunun, Türkiye'nin enerjisine enerji kattığını söyleyebiliriz. Adana'ya kazandırdığımız projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.'' dedi. 

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: DSİ Genel Müdürü, Kaya Yıldız, Adana yatırımları, devasa projeler, Çukurova arazileri, taşkın sular, arazi toplulaştırma, barajlar, göletler, enerji hamlesi, Adana haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı