Bahçeli'nin Türk Dünyası Haritası Rusları Tedirgin Etti
Haber Detayı
17 Kasım 2021 - Çarşamba 14:12 Bu haber 4498 kez okundu
 
Bahçeli'nin Türk Dünyası Haritası Rusları Tedirgin Etti
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tasarladığı Türk Dünyası Haritasından rahatsız olan Rusların tedirginliği Rus medyasının manşetlerine taşındı.
MHP Haberi
Bahçeli'nin Türk Dünyası Haritası Rusları Tedirgin Etti

Türk Konseyi'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na dönüşmesi kararı alınırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel olarak tasarlayıp çizdirdiği Türk Dünyası Haritasının MHP tarafından paylaşılmasını manşetlerine taşıyan Rus basını, haritanın Rus coğrafyasını kapsamasını, Ruslara verilen bir mesaj olarak algılayıp tedirginlerini ortaya koydular.

 

BAHÇELİ'DEN ÖZEL OLARAK TASARLANMIŞ TÜRK DÜNYASI HARİTASI 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tasarladığı Türk Dünyası Haritası ile ilgili MHP Genel Merkezi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ''MHP Lideri Devlet Bahçeli, Türk Devletleri Teşkilatı 8.Zirvesi münasebetiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etmiş, esasen ve gıyaben Türkiye Cumhurbaşkanı’na 'Milli Şuur Nişanı'nı Türk milletinin layık gördüğünü samimiyetle paylaşmıştır. Ayrıca Türkiye’yi temsilen Aksakallılar Konseyi’ne atanan Binali Yıldırım’ı telefonla arayarak gönülden kutlamıştır. Bu vesileyle, MHP Lideri uzun bir süredir üzerinde çalıştığı, özel olarak tasarlayıp çizdirdiği Türk Dünyası Haritasını da Türklüğün vicdanına, Türk milletinin yüksek irfanına elden ele taşınacak bir bayrak gibi emanet etmiştir.'' denilmişti.

 

BAHÇELİ'NİN TÜRK DÜNYASI HARİTASI GENİŞ YANKI UYANDIRDI

 

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nde, Türk Konseyi'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na dönüşmesiyle birlikte, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel olarak tasarlayıp çizdirdiği Türk Dünyası Haritasının MHP tarafından paylaşılması, Türkiye'de ve dış basında yankı uyandırdı.

 

İsim değişikliği kararını Türk dili konuşmaktan Türk Devleti olmaya evrilen anlayışla Türk Devleti için Kızılelma hedefinin ufukta görünmeye başladığı şeklinde algılayan Ülkücüler, Türk devlet aklının Ülkücü Hareket’in çizgisine gelmesinden ve MHP’nin dış politika yaklaşımının Cumhur İttifakı ile birlikte bir devlet politikası hâline dönüşmesinden memnuniyetlerini dile getirdiler. Cumhur İttifakı'nın dış politika hamlelerine sürekli olarak köstek olmaya çalışan muhalifler ise Türk Devletleri Teşkilatı hamlesini görmezden gelmeye çalıştı.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel olarak tasarlayıp çizdirdiği Türk Dünyası Haritasını manşetlerine taşıyan Rus basını, haritanın Rus coğrafyasını kapsamasını Ruslara verilen bir mesaj olarak algılarken, Rusya'da yayın yapan Gazeta Ru haber sitesi, konuyla ilgili görüşlerine başvurduğu uzman ve siyasetçilerin beyanatlarıyla birlikte çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

 

RUSLARIN, OSMANLI GERİ DÖNÜYOR KORKUSU

 

Türkiye'nin Irak, Suriye ve Libya operasyonları ile Karabağ'ın işgalden kurtarılmasındaki rolünü daha önce manşetlerine taşıyan Rus basını, Osmanlı'nın geri dönüşüne işaret etmişti. Daha sonra 2050 yılında Türkiye'nin hükümranlık kuracağı alanları gösteren bir haritanın küresel basında yer almasına Rus basını tepki göstermişti. Bu haritaya göre, Yunanistan, Ermenistan, Kıbrıs, Gürcistan, Abhazya, Güney Osetya, Azerbaycan, Mısır, Libya, Arap Yarımadası ve Orta Asya'nın çoğu, Rus bölgelerinden; Rostov, Volgograd, Astrakhan, Saratov, Samara bölgeleri, Çuvaşistan, Çeçenistan, Dağıstan, Adıge, Kuzey Osetya, Kırım, Sivastopol, Krasnodar ve Stavropol'un, Türklerin hükümranlık kuracağı alanlar olarak belirtildi.  

 

RUSYA'DA YAYIN YAPAN GAZETA RU HABER SİTESİ'NİN DEĞERLENDİRMESİ

 

Rusların, geçmişe dair Osmanlı'nın geri dönmesine ilişkin korkuları sürerken, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulması üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel olarak tasarlayıp çizdirdiği Türk Dünyası Haritasının MHP tarafından paylaşılması, Rusları bir kez daha tedirginliğe sev etti. Rusya'da yayın yapan Gazeta Ru haber sitesi, konuya ilişkin bir haber yaptı. 

 

Gazeta Ru haber sitesinde yayınlanan değerlendirmede, ''Türkiye'de, özellikle bir dizi Rus bölgesinin işaretlendiği bir 'Türk Dünyası Haritası' ortaya çıktı. Milliyetçi Hareketin Türk Parlamenter Partisi Lideri Devlet Bahçeli, Türk Dünyası Haritasının yanında fotoğraf çektirdi. Haritada, Dağıstan ve Orenburg bölgesinden Altay ve Yakutya'ya kadar bir dizi Rus bölgesi gösteriliyor. Federasyonun yaklaşık 20 öznesinden bahsediyoruz. Haritada yayınlanan fotoğraf, Sibirya'nın geniş bölgelerini gösteriyor. Bu kart, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (CCTS, Türk Keneşi) İstanbul'daki zirvesinde '2040'a kadar Türk Dünyası Vizyonu' bildirgesinin kabul edilmesinden bir gün sonra ortaya çıktı. Ortak kimlikten kültürel zenginlik kaynağı olarak bahseder.'' denildi.

 

HARİTANIN BOZKURT LİDER DEVLET BAHÇELİ TARAFINDAN YAYINLANMASI

 

Gazeta Ru haber sitesinin görüşlerine başvurduğu uzmanların bir kısmı, Türk Dünyası Haritasını Türklerin Ruslara verdiği bir mesaj olarak algılarken, bir kısmı ise haritadan korkulup korkulmayacağını tartışmaya açtı. Haritanın, Rus topraklarına bir iddia olarak görülebileceğini söyleyenlere karşılık, Türkiye'nin Rus toprakları üzerinde hiçbir iddiası olmadığı görüşünü belirtenler oldu. Haritanın, Avrupa Birliği ya da Arap Devletleri Ligi gibi bir entegrasyon yapısını yansıtmadığına işaret edenler, haritayı Türk dünyasının potansiyelini belirleme, Türkçe konuşan nüfusun nerede yaşadığını haritada gösterme girişimi olarak değerlendirdi. En ilginç değerlendirmeyi yapan uzman ise, ''Türk Dünyası Haritası, Bozkurt lider olan Devlet Bahçeli tarafından yayınlanması önemli. Pan-Türkizm gibi bir olgudan, yani büyük bir imparatorluk yaratma fikrinden bahsediyoruz. Artık Türkiye'deki birçok kuruluş bu politikaya bağlı kalıyor, Türk hükümeti tarafından destekleniyorlar.'' dedi.

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkanı, Devlet Bahçeli, Türk Dünyası Haritası, MHP, Ruslar
Yorumlar
Haber Yazılımı