MHP Milletvekillerinden Pamuk Üreticilerine Destek
Haber Detayı
06 Ekim 2020 - Salı 10:27 Bu haber 4043 kez okundu
 
MHP Milletvekillerinden Pamuk Üreticilerine Destek
MHP Milletvekilleri, stratejik bir ürün olan Pamuğun beyaz altın olarak umut saçtığı efsane günlerine yeniden döndürülmesi gerektiğini söyledi.
MHP Haberi
MHP Milletvekillerinden Pamuk Üreticilerine Destek

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan ve MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, alternatifi olmayan stratejik bir ürün olan pamuk üretiminin romanlara ve şarkılara konu olan efsane günlerini yeniden yakalaması gerektiğini belirterek, pamuk destekleme politikalarının havza bazlı ve çiftçilerin menfaatleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 

ÜRETİM ALANLARININ AZALMASI SIKINTILARIN GİDERİLMEMESİ PAMUK ÜRETİMİNİ AZALTTI

 

TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında MHP Milletvekilleri adına konuşan Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, ''Stratejik bir ürün olan pamuk, yıllar geçtikçe üretim alanlarının azalması ve birçok sebeplerden az üretilmeye başladı. 1 milyon ton üretim hedefi konan pamuk üretimi, olumsuz iklim koşulları ve zararlılarla mücadelede yetersiz kalınmasıyla 2019 yılında 800 bin ton civarında üretilebilmişti. 2020'de üretimdeki karlılığın azalması ve desteklemelerde de beklenen alınamayınca üretimden kaçışlarla 620 bin ton üretim olacağı beklenmektedir. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu pamuk tüketimi, 1 milyon 600 bin ton olduğu düşünülürse ithalatın kaçınılmaz olduğunu görüyoruz.'' dedi.

 

BİRLİK VE KOOPERATİFLER ÇİFTÇİLERİN MENFAATİ DOĞRULTUSUNDA DESTEKLENMELİDİR

 

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, ''Çukurova, Ege, Antalya yörelerinde Pamuk hasadını yapan üreticilerimiz karlılığını hesap edemeden pamuğunu ödemesi gereken girdi maliyetlerini ödemek için tarlada maliyetinin altında satmaktadır. Devlet alım garantisi ve taban fiyat olmadığından düşük fiyatlar belirlenmekte, bu durum karşısında savunmasız kalan çiftçilerimiz, zararla, dönemlerini kapatmakta ve pamuk ekiminden giderek uzaklaşmaktadırlar. 2018/19 sezonunda Tariş Pamuk Birliği, Çukobirlik ve Antbirlik tarafından fiyat açıklaması yapılmış olmasına rağmen, birliklerin mali gücünün yeterli olmaması sebebiyle, piyasa belirleyiciliği açısından oldukça zayıf kalmakta, piyasada belirleyici ve dengeleyici olamamaktadırlar. Bu sene de aynı durumla karşı karşıya kalınmıştır. Bu da piyasada rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir.TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği derhal devreye girip üretici lehine sorumluluk almalıdır.'' dedi.

 

ELEKTRİK BEDELLERİ HASAT DÖNEMİNDE ÖDENMELİDİR

 

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, ''Pandemi döneminde her türlü riski göze alarak üretimine devam eden çiftçilerin, bir haklı talebi var. Bu talep, elektrik bedellerinin hasat dönemlerinde ödenmesi talebidir. Ayrıca, pamuk toplama makinası alımında vergi indirimi kolaylığı sağlanması gerekir.'' dedi.

 

PAMUK ÜRETİMİ FİLMLERE KONU OLAN EFSANE GÜNLERİNE DÖNMELİ

 

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, ''Çiftçilerimiz, 2018’de kilo başına 80 kuruş olan pamuk destekleme primi 2019’da artırılmadığı halde, üretici desteklemenin en az 1 lira 25 kuruş olmasını beklerken 2019’da artış olmamıştır. O halde 2020’de en az 1,5 lira olması, bu seneden sonra da 2 TL ye çıkarılması ve en geç bu ayın sonunda, gelecek yılın destekleme pirim miktarı açıklanması gerekir. Pamuk üreten ve ihraç eden rakip ülkelerdeki üretim şartları Türk çiftçisi için de sağlanması gerekir. Pamuk fiyatının üretim maliyetinin altına düşmesini önlemek için Tariş, Çukobirlik, Antbirlik gibi üretici kooperatiflerine finansman desteği sağlanarak, pamuk, üreticiden satın alınmalıdır. Üretim planlaması ile Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Akdeniz ve Ege bölgelerimizde pamuk üretimi filmlere, romanlara, şarkılara konu olan efsane günlerini yeniden yakalayacaktır." dedi.

 

Resim

 

Resim

 


 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Milletvekilleri, Ayşe Sibel Ersoy, Ali Muhittin Taşdoğan, İbrahim Özyavuz, çiftçiye destek, pamuk üretimi, beyaz altın, efsane günleri, MHP Haberleri, pamuk
Yorumlar
Haber Yazılımı