MHP'li Yılmaz'dan Üreticiler Adına Hükümete Öneri
Haber Detayı
19 Haziran 2020 - Cuma 15:54 Bu haber 2463 kez okundu
 
MHP'li Yılmaz'dan Üreticiler Adına Hükümete Öneri
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, henüz belirlenmeyen 2020 yılı fındık taban fiyatının temmuz ayı ortalarında açıklanmasını istedi.
MHP Haberi
MHP'li Yılmaz'dan Üreticiler Adına Hükümete Öneri

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan fındık üreticisinin sorunlarını gündeme getirdiği konuşmasında, 2018 yılının sıkıntılarını iyi gözlemleyen Hükümetin 2019 yılında fındık üreticisinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, Hükümetin 2020 yılı fındık taban fiyatını 3,5 dolar olarak belirleyip temmuz ayının ortalarında açıklamasını istediklerini söyledi.

 

HÜKÜMET 2019 YILINDA FINDIK ÜRETİCİLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMÜŞTÜ

 

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerin akabinde göreve gelen Cumhur İttifakı hükûmeti ve Tarım Bakanlığı fındıkla alakalı çalışmaları başlatmıştır. 2018 yılı ekim ayı sonunda TMO'nun piyasaya girmesi ve taban fiyatını geç açıklaması 2018 yılının fındık üreticisi açısından zor geçmesine neden olmuştur. 2019 yılında bölge Milletvekilleri devreye girmesiyle Cumhurbaşkanımız tarafından taban fiyat 16,5 lira ( 3 Dolar ) açıklanarak fındık üreticisinin yüzü bir nebze olsun gülmüştür. TMO'nun yerinde müdahaleleriyle de üreticinin bazı firmalara ezdirilmesinin önüne geçildi. 2019 yılında uygulanan fındık politikası doğru bir politikadır.

 

CORONAVİRÜS SALGINI SÜRECİ ÜRETİCİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

 

 2020 yılının Ocak ayında başlayan coronavirüs pandemisi bütün dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkilemiştir. Tüm tarım kesiminde olduğu gibi fındık tarımında da olumsuz etki yaratmıştır. Girdi maliyetlerinin yüksek olması üreticileri zor durumda bıraktı. Bazı insanlar fındığı zaruri bir tarım ürünü olarak görmüyor olabilirler. Ancak unutulmasın ki fındık, çikolata sanayisinde kullanılan vazgeçilmez ürünlerin başında gelmektedir. Dünyada bir çok yerde denenmesine rağmen Karadeniz'de üretilen fındığın kalitesine ulaşılamamıştır.  

 

FINDIK TABAN FİYATI 3,5 DOLAR OLARAK TEMMUZ AYINDA AÇIKLANMALI

 

Bu hâliyle ülkemizde yetişen fındık, geçen yıl ülke ekonomisine 302 bin ton iç fındık ihracıyla 2 milyar doların üzerinde gelir sağlamıştır. Belki de nadir ihraç ettiğimiz ve döviz girdisi sağladığımız tarım ürünlerinin başında gelen fındıkta rekolte olarak bu sene, geçen seneye göre ne yazık ki yüzde 20'lik bir kayıp olacağı Tarım Bakanlığımız tarafından tespit edilerek açıklanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Tarım Bakanımıza 2020 sezonu için seslenmek istiyorum. Bu yıl, geçen yıl olduğu gibi Tarım Bakanlığımızdan -tespitleri de göz önünde bulundurularak- fiyatın 3,5 dolar ve temmuz ayının ortalarında açıklanmasını bekliyoruz.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, fındık üreticileri, fındık taban fiyatı, temmuz ayında, üretici haberleri, MHP Haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı