MHP'li Yıldız: Erdoğan 2033 Yılına Kadar Cumhurbaşkanı
Haber Detayı
26 Haziran 2022 - Pazar 14:37 Bu haber 4070 kez okundu
 
MHP'li Yıldız: Erdoğan 2033 Yılına Kadar Cumhurbaşkanı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2033 yılına kadar Cumhurbaşkanı olarak görev yapabileceğini söyledi.
MHP Haberi
MHP'li Yıldız: Erdoğan 2033 Yılına Kadar Cumhurbaşkanı

MHP'nin Türkiye genelinde başlattığı Adım Adım 2023; İlçe İlçe Anlatma ve Aydınlatma Toplantıları kapsamında, İstanbul'un Bağcılar İlçesinde düzenlenen toplantıda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2028 yılında üçüncü kez bile Cumhurbaşkanı seçilebilme hakkının olduğunu söyledi.

 

MHP BAĞCILAR ANLATMA VE AYDINLATMA TOPLANTISI

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatlarıyla Türkiye genelinde başlatılan Adım Adım 2023, İlçe İlçe Anlatma ve Aydınlatma Toplantıları kapsamında, İstanbul'un Bağcılar İlçesinde bulunan Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, MHP MYK Üyesi Gökhan Türkeş Öngel, MHP İstanbul İl Başkanı Birol Gür, MHP Bağcılar İlçe Başkanı Onur Yeşil, STK Temsilcileri, Muhtarlar ve partililerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN ERKEN SEÇİM TARTIŞMASINA SON NOKTA

 

Erken seçim tartışmaları ve MHP'nin TBMM'de yaptığı çalışmalar hakkında konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''24 Haziran 2018 seçimlerinden bu yana Cumhur İttifakı olarak önemli işlere imza atarken, MHP olarak TBMM'de çıkarılan kanunlarda üzerimize düşeni yaptık. Adayı bile belli olmayan muhalefet partileri erken seçim istiyor. Ancak, 28. dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin tarihi nettir ve 18 Haziran 2023'te yapılacaktır. Salgın, terör ve savaşlar nedeniyle tüm dünya gibi Türkiye'de sıkıntılardan payını alırken, dimdik ayakta duran ve her türlü tedbirleri alan bir Hükümetimiz var. Yaşanan sıkıntılar geçicidir ve üstesinden geleceğiz.'' dedi.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'DAN MUHALEFETİ ZIPLATACAK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ AÇIKLAMASI

 

6'lı muhalif ittifaktaki siyasi parti sözcülerinden bazılarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'te aday olamayacağına yönelik açıklamalarına cevap veren MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ''Eski sisteme göre 2014 yılında ilk kez Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2017'de değişen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne göre, henüz birinci dönemini devam ettiriyor. Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Erdoğan'ın ikinci dönem seçilmesinde kanunen sakınca yoktur ve seçeceğiz. İnşallah 2028 yılında üçüncü dönemde de seçeriz.'' dedi.

 

MHP'Lİ FETİ YILDIZ'A GÖRE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 20233'E KADAR GÖREV YAPABİLİR

 

6'lı muhalif ittifaktaki siyasi parti sözcüleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'te aday olamayacağını ileri sürerken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ın; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 hatta 2028 yılın da da aday olabileceğini söylemesi yeni bir tartışma ortaya çıkardı. Bu durumda seçilmesi halinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2033 yılına kadar Cumhurbaşkanı olarak görev yapabilecek. Peki, bunun hukuki boyutu nedir?

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN 2023'TEKİ SEÇİLME HAKKI

 

Recep Tayyip Erdoğan 2014 yılında ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiğinde eski yasa geçerliydi. 2017 yılında Parlamenter Sistem'den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildi. Yasa değiştiğinden dolayı, 2018 yılında yapılan seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birinci dönemi başlamış oldu. Bu durumda, Anayasa'nın 101. maddesinin "bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir." hükmü gereğince Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmesinde bir sakınca yoktur. 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN 2028'TEKİ SEÇİLME HAKKI

 

Yeni yasaya göre, 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde ikinci dönemini icra edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP'li Feti Yıldız'ın ileri sürdüğü görüşe göre, 2028'te üçüncü kez nasıl aday olacak? Anayasa'nın 116. maddesinin ''Cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir." hükmünce, 2028'de Cumhurbaşkanlığı döneminde TBMM'nin erken seçim kararı alması halinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kez daha seçilme hakkı doğuyor. Bu durumda seçimleri kazanarak devam etmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2033 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürebilme hakkına sahip oluyor.

 

Resim

Resim

Resim

Resim


 
 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Feti Yıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2033 yılına, kadar, 2028 seçimi, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı