MHP'li Karakaya'dan Ekonomi Hakkında Değerlendirme
Haber Detayı
03 Eylül 2022 - Cumartesi 08:54 Bu haber 2499 kez okundu
 
MHP'li Karakaya'dan Ekonomi Hakkında Değerlendirme
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, son açıklanan veriler ışığında Türkiye’nin izlediği ekonomi politikaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
MHP Haberi
MHP'li Karakaya'dan Ekonomi Hakkında Değerlendirme

Uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ve Goldman Sachs ekonomistlerinin peş peşe Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerini açıkladığı ortamda, son açıklanan veriler ışığında Türkiye’nin izlediği ekonomi politikaları hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, faizleri yükselten ABD sorunlarına çözüm bulamazken, faizleri düşüren Türkiye'nin ekonomik olarak büyümeye devam ettiğini söyledi.

 

SON VERİLER TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI HAKKINDA NE SÖYLÜYOR?

 

Son veriler Türkiye’nin izlediği ekonomi politikası hakkında bişeyler söylüyor olabilir mi? Enflasyon, farklı yönleri olsa da, tüm dünya ülkelerinin ortak sorunudur. Ortaya çıkışı arz taraflı tedarik sorunlarıyla bağlantılıdır. Pandemide tedarik zincirlerindeki bozulmalar, üretimdeki düşüşler, küresel düşük stok seviyeleri bunun en önemli unsurlarıdır.

 

YÜKSEK FAİZ ÇÖZÜM GETİREMEMİŞTİR

 

Yüksek faiz çözüm getirememiştir. FED, kısa vadeli faiz oranlarını yükseltip, tüketici ve işletmelerin borçlanmasını daha pahalı hale getirerek ekonomiyi yavaşlattı. Bu, enflasyonun 9,1 seviyesine, yani 41 yılın zirvesine ulaşmasını engelleyemedi. ABD ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğinde 1,5, ikinci çeyreğinde ise 0,6 oranında daraldı. İki dönem arka arkaya daralmanın teknik ifadesi resesyondur. Yani faiz yükseltmek soruna çare olmadığı gibi ABD ekonomisini resesyona doğru taşımıştır.

 

TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASININ ETKİSİ

 

Türkiye politika faizini düşürdüğü için çok eleştirildi. Ekonomisi 2022 yılının birinci çeyreğinde 7,5, ikinci çeyreğinde 7,6 büyüdü. OECD ve G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu. Türkiye’de hane halkı tüketim harcamaları büyümeye; ilk çeyrekte 11,6 puan, ikinci çeyrekte 13,6 puan katkı sağlamıştır. Bu düşük faiz politikasının etkisidir.

 

FAİZLERİ DÜŞÜRMEK Mİ, ARTTIRMAK MI? KARARI SİZ VERİN

 

Türkiye’de net ihracatın büyümeye katkısı ilk çeyrekte 3,5 puan, ikinci çeyrekte 2,7 puan ile güçlü olmuştur. Bunda kurun etkisi önemlidir. Düşük faiz ortamında iç talep ve kur avantajıyla net ihracatın katkısı sayesinde yılın ilk yarısında istihdam 900 bin kişi olarak artmış ve işsizlik bu ölçüde azalmıştır. Sonuçta uygulanan politikalar sayesinde istihdam artmış, şirket karları yükselmiş, bütçeye faiz yükü binmemiştir. Faiz artırmak mı? Faiz düşürmek mi? Kararı siz verin! 

 

TÜRKİYE İÇİN ÖNCELİKLİ KONULAR

 

Tedarik zincirlerimizi güçlendirmek ve kısaltmak, üretim ve nakliye dahil olmak üzere tedarik kapasitesini artırmak, enerji merkezi olma gayretlerini sürdürmek bizim için öncelikli konular olmaya devam etmelidir.

 

Resim

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, Mevlüt Karakaya, son açıklanan, veriler ışığında, Türkiye, izlediği, ekonomi politikaları, Türkiye ekonomisi, MHP, faiz
Yorumlar
Haber Yazılımı