MHP'li Kalaycı: Çiftçilerin Girdi Maliyeti Düşürülmeli
Haber Detayı
15 Ekim 2021 - Cuma 10:30 Bu haber 3729 kez okundu
 
MHP'li Kalaycı: Çiftçilerin Girdi Maliyeti Düşürülmeli
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, çiftçilerin artan mazot, gübre, ilaç ve yem gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesini istedi.
MHP Haberi
MHP'li Kalaycı: Çiftçilerin Girdi Maliyeti Düşürülmeli

TBMM Genele Kurulu'nda 280 sıra sayılı Kanun teklifi üzerine MHP Grubu adına yaptığı konuşmanın son bölümünde çiftçilerin sıkıntılarını gündeme getiren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, salgından dolayı tüm dünya ekonomileri kötü etkilenirken en önemli sorunun enflasyon ve hayat pahalılığı olduğunu belirterek, kanun teklifiyle çiftçilere ek ödeme sağlanmasını önemli bulurken çiftçilerin artan mazot, gübre, ilaç ve yem gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesini istedi.

 

EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ ENFLASYON VE HAYAT PAHALILIĞI

 

Tüm dünya salgın nedeniyle zorlu bir süreçten geçerken Türkiye'nin de kötü etkilendiğini ancak toparlanma sürecine giren Türkiye ekonomisinin giderek güçlendiğine ve güven kazandığına dikkat çeken MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 9 büyümesi beklenmektedir. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracattaki artış sağlıklı ve nitelikli bir büyümeye delalet etmektedir. İstihdam düzeyi pandemi öncesi seviyesine gelmiştir. Elbette ekonomide sorunlarımız vardır. En önemli sorumunuz da enflasyon, hayat pahalılığıdır. Her şeye üst üste gelen zamlar nedeniyle özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımız sıkıntı çekmektedir. Tüm dünyada enflasyonun arttığı görülüyor. Dünyanın en fazla meşgul olduğu ekonomik konuların başında enflasyon gelmektedir. Emtia fiyatları küresel ekonomideki güçlenmeye bağlı olarak artan talep ve görece sınırlı kalan arz nedeniyle yüksek oranda artış göstermiştir. Lojistik pahalılaşmıştır. Petrol ve endüstriyel metal fiyatları güçlü talebin etkisiyle yüksek seyrini sürdürmektedir. Başta Avrupa'da olmak üzere, enerji krizi derinleşmiştir. Enerji krizi enerji fiyatlarını çok yüksek seviyelere taşımıştır.'' dedi.

 

ENERJİ KRİZİ GÜBRE ÜRETİMİNİ KÖTÜ ETKİLEDİĞİNDEN ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETİ ARTTI

 

Para ve maliye politikaları kanalıyla enflasyonla mücadele kapsamında önemli adımlar atan Türkiye'nin tüm dünyayı etkileyen enerji krizinin kötü yansımalarıyla da boğuştuğunu belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Doğal gaz maliyetindeki yüksek artış amonyak maliyetlerinin artmasına, bu da gübre üretiminin azalmasına ve gübre fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. Gübrenin azalması ve fiyatın aşırı yükselmesi tarım ve gıdanın geleceğini tehdit etmektedir. Dünyada yüksek oranda artan gübre fiyatları hâliyle döviz kurunun da etkisiyle ülkemize daha yüksek olarak yansımaktadır. Yüksek oranda artan girdi fiyatlarının yanı sıra bu yıl yaşanan kuraklık, su sorunu, ürünlerin pazarlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle çiftçimizin önemli sorunları bulunmaktadır.'' dedi.

 

ÇİFTÇİLERE MAZOT, GÜBRE, İLAÇ VE YEM DESTEĞİ MUTLAKA VERİLMELİDİR

 

Cumhur İttifakı'nın önerdiği kanun teklifiyle çiftçilere ek ödeme sağlanmasının önemine değinirken, çiftçilerin üretimi arttırması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi için daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ''Kanun teklifiyle, çiftçilere yapılan destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmektedir; böylelikle, çiftçimize 600 milyon liralık destek sağlanmaktadır. Daha fazla üretmeleri için çiftçimiz daha fazla desteklenmeli; mazot, gübre, ilaç, yem gibi girdilerini uygun fiyatlı alabilmeleri mutlaka sağlanmalıdır. Tarımda kullanılan elektrik için daha düşük tarife belirlenmeli ya da elektrik desteği verilmelidir. Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan tarımsal kredi borçları uygun şartlarda ve uzun vadeli yapılandırılmalıdır.'' dedi.

 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkan Yardımcısı, Mustafa Kalaycı, çiftçiler, artan maliyet, mazot, gübre, ilaç, yem, girdi maliyetleri, düşürülmeli, destek sağlanmalı, MHP, enflasyon
Yorumlar
Haber Yazılımı