MHP'li Ersoy Türk İdarecilerinin Asli Görevini Hatırlattı
Haber Detayı
05 Ekim 2022 - Çarşamba 19:56 Bu haber 2629 kez okundu
 
MHP'li Ersoy Türk İdarecilerinin Asli Görevini Hatırlattı
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Türk idarecilerinin asli görevinin milletini aç ve yoksul bırakmamak olduğunu söyledi.
ADANA HABERLERİ Haberi
MHP'li Ersoy Türk İdarecilerinin Asli Görevini Hatırlattı

7-8-9 Ekim tarihinde Adana'da gerçekleştirilecek olan Lezzet Festivali ile ilgili MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşan MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, diplomaside yumuşak güç unsuru hâline gelen yemek ve mutfak kültürünün uluslararası ilişkiler açısından önemine dikkat çektiği konuşmasında, Türk idarecilerinin asli görevinin milletini aç ve yoksul bırakmama ilkesine dayandığını hatırlatarak, tüm vatandaşları Adana Lezzet Festivali'ne davet etti.

 

ÜLKE MUTFAKLARININ ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE DİPLOMATİK BİR YÖNTEM OLARAK TERCİH EDİLMESİ

 

Yiyecekler insan yaşamının devamı için gerekli olan en temel ihtiyaçlardandır ancak günümüzde sadece hayatta kalmak için tüketilen bir ihtiyaç olmasının yanı sıra, ülkelerin diplomasisinde de önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Böylece mutfaklar ülkelere politikalarının belirlenmesi ve yön verilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. İlk defa 2002 yılında Tayland'ın yiyecek ve mutfak sanatını dünyaya tanıtmak için kamu diplomasisinin anlatıldığı "Bir Temsilci Olarak Mutfak" adlı makalede yer alan gastrodiplomasi uygulamaları, ülkelerin mutfakları uluslararası ilişkilerde diplomatik bir yöntem olarak tercih ettiğini göstermiştir.

 

YEMEK VE MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN YUMUŞAK GÜÇ OLARAK DİPLOMASİDE KULLANILMASI

 

Yemek, yaşam için vazgeçilmezdir ve bu yüzden pek çok açıdan özünde siyasi bir şeydir. Bu anlamda, yemeğin dünya tarihindeki belirleyici etkisi esas itibarıyla sosyal, kültürel, siyasal ve diplomatik alanlarda görülen değişimlerle somutlaşmaktadır. Bir olgu ve aynı zamanda bir süreç olarak diplomasi klasik anlamda güce sahip olmaya dayanır. Güç, kayıt altına alınmaya başlandığı ilk andan itibaren diplomasinin de değişmeyen unsurudur. Bununla birlikte, gücün işaret ettikleri de sürekli bir değişim içindedir. Askerî ve ekonomik gücü işaret eden sert güçten 20'nci yüzyılın ortalarından itibaren ve nihayet 21'nci yüzyılda yumuşak güce geçiş güç içeriğindeki değişimin de simgesidir. Sosyolojik bir değer olarak yemek ve mutfak kültürü de yumuşak güç unsuru hâline gelerek diplomaside yer almış ve "gastrodiplomasi" adı altında bir başka diplomasi alanının doğmasına vesile olmuştur.

 

TÜRK İDARECİLERİNİN ASLİ GÖREVİ MİLLETİNİ AÇ VE YOKSUL BIRAKMAMASIDIR

 

Yemeğin toplumlar ve kültürler arası çatışmanın ve aynı zamanda iletişim ve etkileşimin bir unsuru, bir aktörü olarak kullanılması yemeği uluslararası politikanın da bir sahnesi hâline getirir. Yemeğin ve mutfak kültürünün bir yumuşak güç olarak görülmesinde gıdanın ikna ve rıza süreçlerinde bir araç olarak belirginleşmesi öne çıkar. Ülkeler gastronomik uzmanlık ve yerel yiyecek zenginliklerini vurgulayan etkinliklere ev sahipliği yaparak üstün nitelikli yemeklerini gösterebilir. Türkler de tarih sahnesine çıktıkları an itibarıyla beslenmeye atfettikleri önemi her alanda göstermişlerdir. Yeme içme faaliyeti toplumsal hayatta o kadar önemli olmuştur ki Orhun Anıtları'nda Bilge Kağan "Gece uyumadım, gündüz oturmadım, ölesiye bitesiye çalıştım; aç milleti tok, az milleti çok, yoksul milleti zengin kıldım." diye seslenmiştir. Yani Türk idarecilerinin asli görevi milletini aç ve yoksul bırakmama ilkesine dayandırılmıştır.

 

TÜRK MUTFAĞININ ÖNEMLİ DURAKLARINDAN BİRİSİ ADANA

 

Coğrafi olarak nerede olduğunuz toprağınızın niteliğini belirler, o da sizi üretir. Dolayısıyla, "Biz, yediğimiz şeyiz." derken bu durum kültür, tarih ve coğrafyanın birlikte millî mutfağın oluşumunda ne kadar önemli rol oynadığını gösterir niteliktedir. Tarihî, coğrafi ve kültürel kapsamının geniş olması, Türk mutfağının eşsiz ve muhteşem olmasında da en büyük paya sahiptir. Coğrafi olarak eşsiz Türk mutfağının önemli duraklarından biri olan güzel Adana'mızın konumu da mutfak kültürünün çeşitliliği anlamında büyük ilgi çekmektedir.

 

ADANA LEZZET FESTİVALİ'NE TÜM VATANDAŞLARIMIZI DAVET EDİYORUZ

 

Adana'mızın mükemmel lezzetleriyle tanışmak ve Adanalıların samimi, sıcak konukseverliğini deneyimlemek isterseniz ya da bu lezzetleri özlemişseniz 7-8-9 Ekim Adana Lezzet Festivali'nde sizleri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağımızı söylemek istiyorum. Kültür Bakanlığımızın himayesinde, Adana Valiliğimizin koordinasyonunda ve tüm Adanalıların desteğiyle düzenlenen Adana lezzet Festivali'ne tüm vatandaşlarımızı davet ediyor, saygılar sunuyorum.  

 

Resim

Resim

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Adana Milletvekili, Ayşe Sibel Ersoy, Türk idarecileri, asli görevi, milletini, aç ve yoksul, bırakmamak, Adana Lezzet Festivali, MHP, Adana, yemek kültürü
Yorumlar
Haber Yazılımı