MHP'li Başkan: Kaliteli Ürünler Daha Ucuza Satılacak
Haber Detayı
12 Haziran 2020 - Cuma 11:32 Bu haber 2812 kez okundu
 
MHP'li Başkan: Kaliteli Ürünler Daha Ucuza Satılacak
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Teklifi üzerine TBMM'de konuşma yaptı.
MHP Haberi
MHP'li Başkan: Kaliteli Ürünler Daha Ucuza Satılacak

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, TBMM Genel Kurulu'nda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, Kanun Teklifi ile rekabet ihlallerini azaltıcı düzenlemeler yapıldığını, ekonominin kartellerin ve tekellerin eline düşmemesi için Rekabet Kurumunun daha etkili mücadele yapmasını sağlayan düzenlemelerin yapılacağını ve nihayetinde tüketicilerin kaliteli ürünleri daha ucuza maledeceğini söyledi.

 

REKABET İHLALLERİNİ AZALTICI DÜZENLEMELER YAPILACAK

 

Temel amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak olan 4054 sayılı Kanun 1994 yılında yürürlüğe girmiştir.  Rekabet Kurumunun idari işleyişine yönelik rekabet hukuku alanında ülkenin uzun süredir ihtiyaç duyduğu kanun teklifini görüşeceğiz. Kanun değişikliği teklifiyle, kamu kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılabilmesi için yapılacak düzenlemeyle rekabet ihlallerine yönelik soruşturmaların neden olacağı kamusal maliyetlerin azaltılması ve sürecin hızlı, kesin bir şekilde sonlandırılması amacıyla uzlaşma müessesinin getirilmektedir.  

 

TÜKETİCİ TALEPLERİNİN DAHA UCUZ VE DAHA KALİTELİ OLMASI

 

Rekabet Kurumunun faaliyet alanları: Rekabet hukuku kurallarının uygulanması, rekabet savunuculuğu ve politika geliştirme olarak 3 başlık altında ele alınabilmektedir. Kurum, yürüttüğü bu faaliyetlerle serbest ticaretin üzerindeki engellerin kaldırılması ve bu suretle piyasalarda rekabetin geliştirilmesini sağlamaktadır. Rekabetçi piyasaların varlığı ise tüketici refahının artmasına, ekonomik büyümeye, fiyat istikrarına, yabancı yatırımların çoğalmasına, adaletli gelir dağılımına ve uluslararası rekabet gücünün yükselmesine katkıda bulunmaktadır. Rekabet hukukuyla güvence altına alınan piyasalarda firmaların önceliği; tüketicinin taleplerini daha ucuza, daha kaliteli ve daha etkin biçimde karşılamaktır. 

 

EKONOMİNİN KARTELLERİN VE TEKELLERİN ELİNE DÜŞMEMESİ

 

Ekonominin, kartellerin ve tekellerin eline düşmemesi, hızlıca değişen piyasalarda tüketici refahının artırılması için Rekabet Kurumu'nun etkin biçimde faaliyet göstermesi şarttır. Objektif olarak değerlendirildiğinde bu kanun teklifinin de söz konusu hedefe uygun olarak hazırlandığı görülmektedir. Kanun teklifiyle yapılan, kurumun 23 yıllık tecrübesi göz önüne alınarak ülke ihtiyaçlarına uygun düzenlemelerin yapılması ve Rekabet Kurumumuzun gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmasından ibarettir.

 

REKABET KURUMUNUN KARTELLERLE MÜCADELEDE ETKİN OLMASI

 

Teklifde 4'üncü maddesindeki yerinde inceleme yetkisiyle ilgili düzenleme var. Kanun maddesiyle verilen yetkinin hedefi ekonominin ve tüketicilerin en büyük düşmanı olarak kartellerdir, kişisel veriler değildir. Tüketicinin cebinden çalma hedefi taşıyan kartellerin, teknolojinin son nimetlerini kullanarak gizlice faaliyet gösterdikleri herkesin malumudur. Kanunun mevcut hâline baktığımızda Rekabet Kurumunun kartellerin gizliliği karşısında defter ve evrak gibi unsurları incelemekle sınırlandırıldığı görülmektedir. Artık her şeyiyle dijitalleşen ekonomide bu yetkinin modernizasyonunun gerektiği açıktır. Dolayısıyla yapılan değişiklik bu modernizasyonu sağlamakta, kartellerle mücadelede Rekabet Kurumunun araçlarını eşitlemektedir. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, MHP Antalya, Rekabet Kurumu, Tüketici daha ucuz ürün, MHP Haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı