MHP'li Ayşe Sibel Ersoy: Sorun Çıkaran Kadınlar mıdır?
Haber Detayı
10 Mart 2021 - Çarşamba 08:58 Bu haber 5920 kez okundu
 
MHP'li Ayşe Sibel Ersoy: Sorun Çıkaran Kadınlar mıdır?
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, Sorun çıkaran kadınlar mıdır yoksa kadınların bazı sorunları mı vardır? sorusunun cevabının meselenin çözümünde önemli olduğunu söyledi.
ADANA HABERLERİ Haberi
MHP'li Ayşe Sibel Ersoy: Sorun Çıkaran Kadınlar mıdır?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, dünyadaki ve Türkiye'deki kadın hareketlerinin temelini kadının "sorun" sözcüğüyle birlikte anılması olduğunu belirterek, ''Sorun çıkaran kadınlar mıdır yoksa kadınların bazı sorunları mı vardır?'' sorusunun cevabının sorunun çözümünde önemli olduğunu söyledi.

 

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İNSAN HAKLARI SORUNU OLARAK TANIMLANDI

 

1995 yılında toplanan Dünya Kadın Kongresi'nin bildirgesinde kadın ilerlemesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması bir insan hakları sorunu ve sosyal adaletin bir şartı olarak tanımlanmıştır. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması bir kadın konusu olarak görülmemelidir. Bunlar sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yoludur. Kadının güçlendirilmesi ve kadın-erkek eşitliği bütün insanlar için politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenlik anlamında ön şarttır. Kadın-erkek eşitliği her şeyden önce bir insan hakları sorunu olarak görülmelidir. 

 

SORUN ÇIKARAN KADINLAR MIDIR YOKSA KADINLARIN BAZI SORUNLARI MI VARDIR?

 

Erkek ve kadın arasındaki etkileşim, farklılık ve güç dengesi yüzyıllardan beri hemen her toplumda tartışma konularından biri olmuştur. Bu tartışmalarda asıl nokta ise kadının "sorun" sözcüğüyle birlikte anılması ve "kadın sorunu" kavramının ortaya çıkarılmasıdır. Sorun çıkaran kadınlar mıdır yoksa kadınların bazı sorunları mı vardır? İşte bu soruların cevapları dünyadaki ve Türkiye'deki kadın hareketlerinin temelini oluşturmuştur. Günümüzde ne yazık ki kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vicdanları sızlatan bir konu olarak sık sık gündeme gelmektedir. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi'nin söylediği gibi kadın insandır, kadınlık onurdur, kadına şiddet insanlık sorunudur ve hepimizin sorumluluğu vardır.

 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE KADINA ACIYAN BAKIŞ AÇISIYLA BAKILMAMALI

 

Kadına yönelik şiddetle mücadele ederken kadına acıyan bir bakış açısıyla bakmak, onu pasif, edilgen bir konumdan anlamak yerine, kadının güçlenmesine imkan tanımak, kadın ve erkek olmaya yüklenen değerler nedeniyle kadınların şiddet eylemiyle karşılaştıklarını vurgulamaya ihtiyaç vardır. Kadının güçlenmesi, ona yöneltilen "zavallı" bakış açısının değişmesi değildir; değişen, kadın bakış açısının pratiğe dökülmesi yani eğitim aracını kullanarak kadın niteliklerini artırmasına, kadının yasalardan haberdar olmasına, kadının üretim araçlarına ulaşabilme ve bu araçları kullanabilme yetisi kazanmasına, kadının kendi gücünün farkına varmasına, kendine olan güveninin ve en önemlisi de kendine olan saygısının artmasına, kadının bütünsel anlamda kapasitesini geliştirmesine imkan sağlamaktadır.

 

KADIN ÖNCE GÜCÜNÜN FARKINDA OLMALIDIR

 

Kadın, önce gücünün farkında olmalıdır, emin olunuz ki bu güç onu en iyi noktalara taşıyacaktır. Kadının iş gücüne katılımı da hem bireysel hem de ülkemizin kalkınması açısından önem arz etmektedir. Kadınları sadece belirli gün ve haftalarda hatırlamak yerinde ve yeterli olmayacağı gibi, doğru da sayılmayacaktır.

 

KADINLARIN EKONOMİK HAYATTA ERKEKLERİN YANINDA YER ALMALARI

 

Kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları gelişen ekonomiler için stratejik bir öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasında zengin olmanın, kullanılmayan potansiyeli etkin hâle getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturma yolunun kadın girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği gerek akademik gerekse iş dünyasında ifade edilmektedir. Yapılan çalışmalarda kadın girişimcilerin kişisel karakteristikleri dinamik, bağımsız, özgüvenli, rekabetçi ve amaç yönelimli olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, kadınların ekonomik hayatta erkeklerin yanında yer almalarını sağlayacak politika ve projelere öncelik verilmesi, sadece asansörde, trafikte yol vererek değil, kadının fikirlerine, projelerine destek vererek pozitif ayrımcılık yapılması büyük önem arz etmektedir.

 

TÜM KADINLARIN KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM

 

Konuşmamı bitirirken özellikle vatana hayırlı evlat yetiştiren şehitlerimizin annelerinin, onlara destek olan eşlerinin ve gücümüze güç katan kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyor, kadın şiddetinin hiç yaşanmadığı günlerde buluşmak dileğiyle yüce Meclis'i saygıyla selamlıyorum. 
 

Açıklama yok.

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Adana Milletvekili, Ayşe Sibel Ersoy, sorun çıkaran, kadınlarmı, yoksa kadınların, sorunlarımı var, kadınlar günü, TBMM, MHP, Meclis, kadın sorunları
Yorumlar
Haber Yazılımı