Lübnan Tezkeresi TBMM'de Kabul Edildi
Haber Detayı
07 Ekim 2020 - Çarşamba 09:38 Bu haber 8122 kez okundu
 
Lübnan Tezkeresi TBMM'de Kabul Edildi
Türkiye'nin, Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'nün bir yıl daha görev süresinin uzatılmasıyla ilgili Tezkere TBMM'de kabul edildi.
GÜNDEM Haberi
Lübnan Tezkeresi TBMM'de Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Birleşmiş Milletlerin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettiği harekat ve misyonlara katılımı ile Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu BM Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) TSK unsurlarıyla verdiği desteğin sürelerinin 31 Ekim 2020'den itibaren bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri, kabul edildi. 

 

GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI TEZKERESİ

 

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti tezkeresinde, BM tarafından Türkiye'ye, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kurulan Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonlarına katılım davetinde bulunulduğu belirtildi. Afrika'da bölgesel istikrar ve barış için tehdit oluşturan insani ve siyasi krizlerin çözümüne askeri katkıda bulunulmasının, Türkiye'nin bölgede ve genel olarak Afrika'da izlediği faal dış politikanın doğal uzantısını oluşturacağının değerlendirildiği vurgulanan tezkerede, 2 Ağustos 2016'dan itibaren bu katkının sağlanması için TBMM kararlarıyla gerekli izinlerin verildiği hatırlatıldı.

 

MHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ İSMAİL ÖZDEMİR'İN KONUŞMASI

 

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi ile ilgili TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ''Türkler uzun yıllar boyunca Afrika'da bulundu. Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır seferinden itibaren Afrika kıtasının büyük bir kısmında var oldu. Bugün soykırım olarak nitelenen insanlık suçlarıyla Afrika kıtası ve sözde medeni çok sayıdaki Avrupalı devlet beraber anılırken, Türkler bugün dahi oralarda yüzyıllar önce yaptığı hizmetlerle anılmaktadır. Ne mutlu ki bu insani yardımların bugün de devam ediyor oluşu, Türkiye vizyonunu Afrika'da diğer ülkelerden ayıran en önemli etken olmaktadır. Dolayısıyla üzerinde müzakerede bulunduğumuz tezkereler gibi Afrika'da barış ve istikrara katkı sağlayacak uluslararası girişimlerdeki mevcudiyetimiz bizim açımızdan tarihe, bölge insanına ve gelecek vizyonumuza dair önemli ve değerli bir sorumluluk olarak görülmelidir. Gerek Kuzey Afrika, gerekse Güney Afrika'yla beraber kıtanın 2 uç noktasında yer alan ülkelerle geliştirdiğimiz olumlu ilişkilerin kıta geneline yayılmasını sağlamamızın milli çıkarlarımıza da katkısı büyüktür. Ülkemizin sınırı aşan göçler ve terörle mücadele konularında sahip olduğu tecrübelere ilave olarak, Kovid-19 salgınında görüldüğü gibi sağlık hizmetleri alanında da var olan büyük potansiyelimizi Afrika'da bulunan ülkelerle paylaşmak insani sorumluluklarımızdan olduğu gibi ülkemizin potansiyelini de artıracaktır.'' dedi.

 

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HİDAYET VAHAPOĞLU'NUN KONUŞMASI

 

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, ''Lübnan hassas bir ülke ve dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahale çevre ülkeleri de yakından ilgilendirmektedir. Lübnan, Osmanlı İmparatorluğu'ndan koparıldığı tarihten bugüne kadar, sulh ve sükunu bulamayan devletlerden biridir. Bunun yakın sebeplerinin başında İsrail'in, ABD'nin ve Suriye'nin bölgeye yönelik uyguladığı politikalar yer almaktadır. 2006'dan bu yana İran güdümündeki Hizbullah faktörü de ülkede önemli rol oynamaya başlamıştır. Hizbullah örneğinde görüldüğü gibi, İslam ülkelerinden bazıları hedef aldığı diğer İslam ülkesi içindeki bazı unsurları destekler hale gelmiştir, bizim içimizdeki PKK'yı destekleyen İslam ülkelerinin olduğu gibi. Barışın, güvenin ve istikrarın bozulduğu ülkenin mutlaka sınır komşumuz olmasına gerek bulunmamaktadır. Afrika'dan Afganistan'la Pakistan'a; Yemen'den Irak, Suriye'ye; Yugoslavya'dan Gürcistan'a kadar coğrafyada yaşanan her tür krizin bir şekilde Türkiye'yi etkilediğini görmekteyiz. Ülkemizin bulunduğu bölge ne yazık ki hemen her kavganın yaşanabileceği uygun şartlara sahip hâle getirilmiştir. Bu bölgede, bilek güreşi bitmediği gibi hemen, her an birbirinin gırtlağına sarılacak şekilde motive edilmiş gruplar ve devletçikler bulunmaktadır. Onun içindir ki güçlü ve caydırıcı bir ordumuzun olması kaçınılmazdır. Türk milleti, tarihî misyonunu kaybetmemeli 'Orada ne işimiz var?' 'Burada ne yapıyoruz?' 'Yaptığımız masrafa değer mi?' diyenlere kulağını tıkayıp insanlığa hizmet nasıl yapılır göstermeye devam etmelidir.'' dedi.

 

AK PARTİ SİVAS MİLLETVEKİLİ İSMET YILMAZ'IN KONUŞMASI

 

AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, ''AK Parti'ye siyaseten karşı olmak başka bir şey, milli hassasiyet taşıyan konulardaki politikalarına karşı olmak başka bir şeydir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti Azerbaycan, Kıbrıs, Filistin meselesinde milli bir duruşa sahiptir. Kıbrıs, Azerbaycan ve Filistin meselesinde devlet geleneği içinde bunların apayrı bir yeri vardır, her biri bir milli davadır dense yeridir. Türkiye, Azerbaycan ilişkisine bir dış göz, tabiri caizse el alem gibi bakmak bir Türk siyasetçi için söz konusu olamaz. Biz, içimizde mücadelemizi yaparız ancak milli meselelerde bir ve beraber olduğumuzu yedi düvele göstermeli, 'söz konusu vatansa gerisi teferruattır' diyebilmeliyiz." dedi. 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Lübnan Tezkeresi, bir yıl uzatıldı, İsmail Özdemir, Hidayet Vahapoğlu, MHP, Ak Parti, İsmet Yılmaz, Türk Askeri, Cumhurbaşkanlığı tezkeresi
Yorumlar
Haber Yazılımı