DSİ'den Türkiye'nin En Yüksek Barajı Hakkında Açıklama
Haber Detayı
11 Ağustos 2020 - Salı 16:47 Bu haber 7176 kez okundu
 
DSİ'den Türkiye'nin En Yüksek Barajı Hakkında Açıklama
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Türkiye'nin en yüksek dünyanın 3. yüksek barajı olan Yusufeli Barajı hakkında açıklamalarda bulundu.
GÜNDEM Haberi
DSİ'den Türkiye'nin En Yüksek Barajı Hakkında Açıklama

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Türkiye'nin vizyon projelerinden olan, 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacağı belirtilen Yusufeli Barajı hakkında yaptığı açıklamada, Ülkemizin gururu olan Yusufeli Barajı inşaatında 225 metre yüksekliğe ulaşıldığını ve son 50 metrelik bölümünün yapımına hızla devam edildiğini söyledi. 

 

MUHTEŞEM BİR ESER ORTAYA ÇIKIYOR

 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Ağustos 2019 tarihinde baraj inşaatını ziyaret ederek ‘Muhteşem Bir Eser Ortaya Çıkıyor’ değerlendirmesi, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin 30 Temmuz 2019 tarihinde barajda yaptığı incelemede ‘Zor coğrafi koşullar altında böyle bir mega projeye imza atıyoruz. Belgesellik ve mühendislik harikası projedir." değerlendirmesinde bulunduğu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün göz nuru, gurur abidesi, ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

YUSUFELİ BARAJI VE HES

 

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl dır. Santral Binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam etmektedir. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacaktır. Proje sayesinde yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması sağlanacaktır.

 

YUSUFELİ BARAJI YAPIMINDA SON 50 METRE

 

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Yusufeli Barajı ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Ülkemizin vizyon projesi Yusufeli Barajı, bugün itibarı ile 3 milyon 400 bin m3 beton dökülerek gövde betonunda 85 gerçekleşme sağlandı. Barajımız 225 metre yüksekliğe ulaşmış olup son 50 metre kalmıştır. Günlük ortalama beton dökümü 4.400 m3. Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatında günlük maksimum 7.850 m³ baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaşmıştır. Bu miktar 1.000 mikser betona eşdeğer olup; bu miktar beton ile 200 adet konut yapılabilir. Yusufeli Barajının 275 m gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir. Bununla birlikte Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile her biri 120 m² 5 katlı 10.000 konut yapılabilir. Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır.'' dedi.

 

Resim

 

 Resim

 

Resim

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Yusufeli Barajı, en yüksek baraj, dünyada
Yorumlar
Haber Yazılımı