Cumhurbaşkanlığından Darbe Açıklaması
Haber Detayı
31 Mayıs 2020 - Pazar 14:07 Bu haber 2762 kez okundu
 
Cumhurbaşkanlığından Darbe Açıklaması
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, demokratik kuralların dışına çıkılmaması konusunda herkesin net olması gerektiğini söyledi.
SİYASET Haberi
Cumhurbaşkanlığından Darbe Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'de son günlerde tartışılan darbe söylentileriyle ilgili katıldığı televizyon proğramında yaptığı açıklamada, darbeleri yapanın fikrinin önemli olmadığını darbecilik fikrinin kendisinin sorun olduğunu, demokratik kuralların dışına çıkılmaması konusunda herkesin net olması gerektiğini ve darbe karşıtı duruşun Türkiye'de herkesin söylemi olması gerektiğini söyledi.

 

DARBEYİ YAPANIN FİKRİ ÖNEMLİ DEĞİL DARBECİLİK KİMLİĞİNİN KENDİSİ SORUN

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Demokrasi tarihimiz çok partili yaşama geçtiğinden bu yana çok kez yara aldı. 1960, 71 muhtırası, 80, 28 Şubat Postmodern darbesi ve aralarda bir çok demokrasi dışı gelişmeler yaşandı bu memlekette. Maalesef vesayet rejimlerini özendiren fikirlerin belli kesimler tarafından korunup körüklendiğini, şartlar oluştuğu zaman bununla ilgili adımlar atıldığını biz gördük. Türkiye'de darbecilerin siyasi kimliği belirleyici değil, darbecilik belirleyici. Yapan, yapmak isteyen kişinin Kemalist, Uluslacı, FETÖ'cü, Solcu olması, askerden ya da sivilden olması, bürokrattan ya da medyadan destek bulması fark etmiyor, darbecilik kimiliğinin kendisi bir sorun. 60' darbesi ilk, 15 temmuz da son darbeydi.'' dedi.

 

DEMOKRATİK KURALLARIN DIŞINA ÇIKILMAMASI KONUSUNDA HERKESİN NET OLMASI GEREKİR

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Demokratik kuralların dışında hiç bir yola tevessül etmeyeceklerini herkesin açık ve net bir şekilde ortaya koyması gerekiyor. Bunu dışında her ima, her telkin, her atıf ve gönderme ister istemez insanlara darbeler tarihini hatırlatıyor. Bence biraz arka planında da bu var. Bu bir çıkış, bir söz, bir tweet ile ilgili bir konu değildir. Bu bir demokratik hassasiyettir. Muhalefetin de bundan memnun olması, bu tarafta yer alması gerekir. Ben muhalefet darbe istiyor demiyorum ama muhalefet partilisinin bir yetkilisi bu tür imalarda bulunduğunda, bu sözün bu ifadelerin nerelere varacağını, hangi tarihi ara planlara dayanacağını herhalde kestirmesi gerekir. Bulunduğunuz konum gereği siyasi sorumluluk almanız ve bunu doğru tahlil etmeniz gerekir.'' dedi.

 

DARBE KARŞITI DURUŞ TÜRKİYE'DE HERKESİN SÖYLEMİ OLMALIDIR

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Geçmişte hangi söylemlerle darbelerin hazırlandığını biz çok gördük. 15 temmuz gibi kanlı bir darbeyi püskürten bu millet var oldukça, bu devletin başında Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider oldukça Türkiye'de darbe ihtimali söz konusu değildir. Buna tevessül eden, bunu düşünen, buna hazırlık yapan birileri varsa tokat yiyeceğinin bilincindedir herhalde. Bunda en ufak bir tereddüt bile söz konusu değildir. Darbe karşıtı duruşu milli bir fikir, görüş haline getirmek için çalışmak gerekiyor. Bu fikir sadece AK Parti, MHP ya da Cumhurbaşkanımız ittifakının değil, Türkiye'de demokrasiye inanan herkesin söylemi olmalıdır.'' dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Darbe açıklaması
Yorumlar
Haber Yazılımı