Çukurova Üniversitesi Coronavirüse Karşı Etkili Madde Buldu
Haber Detayı
16 Nisan 2020 - Perşembe 17:35 Bu haber 2887 kez okundu
 
Çukurova Üniversitesi Coronavirüse Karşı Etkili Madde Buldu
Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar, coronavirüs tedavi sürecinde yeni bir etken madde geliştirmeyi başardıklarını açıkladı.
ADANA HABERLERİ Haberi
Çukurova Üniversitesi Coronavirüse Karşı Etkili Madde Buldu

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, tüm dünyada etkisi altına alan coronavirüse karşı aşı çalışmalarının yapıldığını belirterek, Çukurova Üniversitesi'nde oluşturulan 8 kişilik araştırma ekibinin 2,5 aylık bir çalışma sonunda coronavirüs tedavi sürecinde yeni bir etken madde geliştirmeyi başardıklarını açıkladı. Araştırma ekibinde, Prof. Dr. Osman Gülnaz, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Aygül Küçükgülmez Yandım, Prof. Dr. Sadık Dinçer, İbrahim Süslü, Dr. Öğr. Üy. Bilge Kaan Tekelioğlu, Doç. Dr. Atıl Bişgin ve Nazrin Murguzova bulunuyor.

 

GELİŞTİRİLEN ETKEN MADDE CORONAVİRÜSÜN ÇALIŞMASINI ENGELLEDİ

 

Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar, tüm dünyada coronavirüse karşı aşı çalışmaları yapıldığını belirterek, ''Bu çerçevede 2,5 aydır aralıksız sürdürmekte oldukları ortak çalışmaları neticesinde yeni tip koronavirüs hastalığının tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmişlerdir. Kamuoyunda açıklandığı üzere Kovid-19 virüsü solunum hücrelerindeki Anjiyotensin-Dönüştürücü Enzim 2 (ACE2) isimli reseptörlere bağlanarak hücre içine nüfuz etmekte, böylece akciğerlerde bilinen aktivitelerini göstermektedir. Bilim insanlarımızın geliştirdikleri bu yeni etken madde, virüsün kendini çoğaltması aşamasında kullandığı replikasyon enzimlerinin çalışmasını engelleyerek aktivitesini göstermektedir.'' dedi.

 

HAYVANLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA AŞAMASINA GELİNDİ

 

Rektör Mustafa Kibar, ''Bugüne kadar yapılan laboratuvar ortamı deneylerinde, üretilen bu molekülün replikasyon enzimlerini engelleyecek aktivitede olduğunu gösteren ön çalışma sonuçları elde edilmiştir. Elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkanını ortadan kaldırdığı laboratuvar ortamı koşullarında tespit edilmiş ve gelecek için umut vaat etmektedir. Gelinen noktada Kovid-19 ile mücadelede bu molekülün kullanılabileceğini öngören Çukurova Üniversitesi bilim insanları, çalışmalarını hızlandırarak in-vivo güvenlik ve etkinlik çalışmaları ile hayvan deneylerine başlayarak hızla çözüm bulmayı hedeflemektedirler." dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Çukurova, Üniversitesi, Coronavirüse, Karşı, Etkili, Madde, Buldu,
Yorumlar
Haber Yazılımı