Ak Parti'li Abdullah Doğru: Adana Üretim Üssü Olacak
Haber Detayı
29 Ekim 2020 - Perşembe 11:19 Bu haber 3185 kez okundu
 
Ak Parti'li Abdullah Doğru: Adana Üretim Üssü Olacak
Ak Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, Adana'nın Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri için su ürünleri sağlayan üretim üssü olacağını söyledi.
ADANA HABERLERİ Haberi
Ak Parti'li Abdullah Doğru: Adana Üretim Üssü Olacak

Ak Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, TBMM Genel Kurulu'nda Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, üretim güvenliği ve sürekliliğinin daha fazla önem kazandığı Coronavirüs salgını sürecinin zor şartlarında üretimin arttırılması için seferber olduklarını belirterek, Adana'nın Karataş İlçesi'nde dünyaya örnek teşkil edecek su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulması ile Adana'nın Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri için su ürünleri sağlayan üretim üssü olacağını söyledi.

 

CORONAVİRÜS SALGINI ÜRETİM GÜVENLİĞİ VE SÜREKLİLİĞİNİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU

 

Bugün, Gazi Meclisimizde, ülkemiz ekonomisi adına çok değerli bir kanun teklifini görüşüyoruz. Ak Parti Hükûmetleri olarak üretime değer vermeye, bu doğrultuda adımlar atmaya devam ediyoruz. Covid-19 pandemisi nedeniyle dünyada yaşanan kaynak tedirginliği, üretim güvenliğinin ve sürekliliğinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. İnşallah, kanunlaştıracağımız bu yasa teklifiyle yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilecek, deyim yerindeyse üretime omuz verilmiş olacaktır. Yeni kanunun önünü açtığı bu uygulamayla tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi ile su ürünleri yetiştiriciliğinde zaten yükselişte olan ülke grafiğimize ivme kazandıracak, bu sayede, üretime duyulan güveni de artırmış olacağız. 

 

KANUN TEKLİFİ TARIMIN BAŞKENTİ ADANA İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

 

Gazi Meclisimizden geçecek olan bu kanun teklifi, seçim bölgem, tarımın ve üretimin başkenti olan Adana'mız için büyük önem taşımaktadır. Küreselleşmenin etkisiyle, bir yandan dünya üzerinde su ürünleri üretim faaliyetleri için kullanılan alanlar daralmakta, bir yandan da insanların kaliteli su ürünlerine olan ihtiyaçları artmaktadır. Bu doğrultuda, dünya genelinde, tarımsal faaliyetleriyle su ürünlerin üretiminin çeşitlendirilmesi ve artırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacın giderilmesine yönelik daha küçük alanda, daha fazla üretim yapmayı amaçlayan toprak havuzlarda, su ürünleri yetiştiriciliği dünya genelinde etkin bir şekilde kullanılmaya başlamıştır.

 

KARATAŞ İLÇESİ'NDE DÜNYAYA ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI

 

Adana'mız 163 kilometre kıyı şeridine sahip olup, 5 adet lagün, 10 baraj gölü ve 29 adet göletten oluşmaktadır. İlimizin 36 adet su ürünleri yetiştiriciliği yapan tesisinin yıllık üretim kapasitesi 4.100 tondur. 2018 yılı verilerine göre, ilimizde avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri üretimi 8 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Adana'mızda dünyaya örnek teşkil edecek bir çalışma başlatılmış olup Karataş ilçemizde tarıma dayalı ihtisas su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulacaktır. Su ürünleri organize sanayi bölgesi, Karataş ilçesi Adalı Mahallesi'nde bulunan verimsiz ve bataklık alanlardan oluşan toplam 6.500 dekar mera alanında planlanmıştır. 

 

PROJE İLE ATIL OLAN ALANLAR DEĞERLENDİRİLEREK ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANACAK

 

Projeyle insanın eli altında, kontrollü olarak, toprak havuzlarda, tarla balıkçılığı yapılarak atıl olan bu alanlar değerlendirilecektir. Bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. En az 250'si su ürünleri mühendisi olmak üzere, yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlanacaktır. Projeyle su ürünleri ihracatımızda önemli artışlar olacaktır. Tam kapasiteyle çalıştığında yıllık 35 bin ton üretim ile yaklaşık 2,5 milyar TL katma değer oluşturacaktır. Su ürünleri organize sanayi bölgesinde; çipura, levrek başta olmak üzere karides, kerevit, sazan, tilapya, kefal, akvaryum balıkları gibi türler yetiştirilecektir.

 

KARATAŞ İLÇESİ'NE SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULACAK

 

Karataş ilçesi Adalı Mahallesi'nde kurulacak olan su ürünleri organize sanayi bölgesi alanının yaklaşık yüzde 60'ı yani 3.810 dekar toprak havuzlardan oluşacaktır. İşletme bazında her bir tesisin büyüklüğü en az 25 dekar alana sahip olacak, organize sanayi bölgesine 254 adet tesis kurulacaktır. Yıllık tesis başı 135 ton su ürünleri üretimi yapılacaktır. Su ürünleri organize sanayi bölgesinde su kaynağı olarak Akdeniz suyu, Ceyhan Nehri ve artezyen suyundan yararlanılacaktır. Her işletme yaklaşık 27 litre/saniye su kullanacaktır. Kurulması planlanan bölgede yapılan ön inceleme çalışmaları sonucunda alınan su örneklerinin, analiz raporları değerlerinin, su ürünleri yetiştiriciliği kriterleri açısından uygun olduğu tespit edilmiştir.

 

ADANA AVRUPA VE ORTADOĞU ÜLKELERİNE SU ÜRÜNÜ SAĞLAYAN ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

 

Sonuçta kurulması planlanan Adana Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi de rekabet şartlarıyla baş edebilir nitelikte, uygun ve kaliteli su ürünleri temini için toprak havuzlarda su ürünleri yetiştiriciliğiyle sanayi entegrasyonu gerçekleşecektir. Böylece gelişen bu sektör sayesinde birçok kademede çalışma imkânlarının tesis edilmesi, bölge, kent ve ülke ekonomisine katkı sağlaması, Adana'nın Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri için su ürünleri sağlayıcısı üretim üssü hâline getirilmesi hedefi doğrultusunda böyle bir projenin faydalı olacağı muhakkaktır.

 

SALGIN SÜRECİNİN ZOR ŞARTLARINDA DAHİ ÜRETİM İÇİN SEFERBER OLUNDU

 

Hükûmetimiz ne pahasına olursa olsun üretimi desteklemeye devam edecektir. Dünyanın içerisinden geçmekte olduğu bu zorlu süreçte dahi devletimizin bütün kaynakları üretim için seferber edilmiştir. Bu ve bundan önceki projeler vatandaşlarımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda şekillenmiş ve yine vatandaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda hayata geçmiş durumdadır.

 

ÜRETİMİ TEŞVİK ETMEK VE ÜRETİCİLERİ DESTEKLEMEK ADINA ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK

 

Ak Parti Hükûmetleri olarak üretimi teşvik etmek ve üreticimizi desteklemek adına hiçbir konuda elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyor ve aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz ki: Toprak devletin temelidir. Dört bir yanından bereket fışkıran her karış toprağımızı en verimli şekilde değerlendiriyoruz. Sözlerime son verirken böylesi faydalı bir projenin Adana'mıza kazandırılmasında en büyük payın sahibi olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şahsım ve Adanalı hemşehrilerim adına şükranlarımı arz ediyorum. Tarım ve Orman Bakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanımıza da hassaten teşekkür ediyorum.

 

Resim

 


 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ak Parti Adana Milletvekili, Abdullah Doğru, Adana ve üretim, üretim üssü olacak, Adanalı üretici, Adana Karataş, su ürünleri, tarımın başkenti, Ak Parti
Yorumlar
Haber Yazılımı