Osman Diyadin'e Göre İstanbul Bölünecek mi? Ya Adana
Haber Detayı
17 Haziran 2023 - Cumartesi 12:10 Bu haber 3668 kez okundu
 
Osman Diyadin'e Göre İstanbul Bölünecek mi? Ya Adana
Gazeteci Yazar Osman Diyadin'in yazısı üzerinden İstanbul ve Adana, İlçelerin İl olması önerisiyle bölünecek mi?
GÜNDEM Haberi
Osman Diyadin'e Göre İstanbul Bölünecek mi? Ya Adana

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhuriyet’in 100. yılında İl sayısının 100'e İlçe sayısının 1000'e çıkarılması önerisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Yazar Osman Diyadin, herkesin Türkiye genelinde İl olmayı bekleyen İlçeleri sıraladığı ortamda, rotayı kimsenin dile getirmediği İstanbul'a çevirdi. Buradan hareketle şu soruyu gündeme getirelim: Sahi İstanbul'u neden 3'e bölmüyoruz?

 

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ'NİN 100 İL 1.000 İLÇE ÖNERİSİ

 

Türkiye'nin gelişmesine yönelik en çok kafa yorup öneriler sunan bir siyasetçi olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önce iki kez dile getirdiği İl ve İlçe sayısının arttırılmasına yönelik önerisini 13 Haziran 2023 tarihindeki MHP Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, ''Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.'' sözleriyle, tekrar gündeme getirdi.

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Türkiye'deki 81 İl sayısını 100'e, 922 İlçe sayısını 1000'e çıkarma önerisine Ak Parti'nin de sıcak baktığının ortaya çıkması üzerine harekete geçen medyalar, hangi ilçelerin il olacağı hakkında çarşaf çarşaf listeler yayınladı. Akhisar, Alanya, Edremit, Ereğli, Elbistan, İnegöl, İskenderun, Polatlı, Siverek, Lüleburgaz, Midyat, Nazilli, Tarsus, Ceyhan, Kozan... Bu durum, İl olma beklentisi olan İlçelerin yöneticilerinde ve vatandaşlarda bayram havası oluşmasına neden oldu.

 

ADANA'YI DAHA KAÇ BÖLGEYE BÖLECEKSİNİZ? HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

 

Bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyal ve ekonomik şartlarına bakılacak olan İlçelerin İl olması konuşuluyor. Ancak, İl olması beklenen bazı ilçeler var ki, o ilçe çevresindeki ilçelerle birlikte bağlı olduğu İlden ayrıldığında başka sorunların çıkmasına neden olacak. Örnek verelim. Geçmiş yıllarda 80. İl olarak Osmaniye İlçesi çevresindeki ilçelerle birlikte Adana'dan ayrıldığında, Türkiye'nin 4. büyük kenti olan Adana kent sıralamasında 7.'liğe düştü. Ve Adana hala nüfus ve yüzölçümü olarak küçülmenin sıkıntısını ekonomik olarak yaşıyor. Ceyhan ve Karataş İlçelerinin Adana'dan koparılarak bağlanacağı Osmaniye'nin Büyükşehir kapsamına geçmesi önerisi tartışılırken, Adana'nın daha da küçülmesinin yol açacağı sorunlar düşünülmemişti. Şimdi ise Ceyhan ve Kozan İlçesi'nin ayrı İl olacağı konuşuluyor. Gerçekleşmesi halinde Adana bir kez daha küçülecek ve geçmişte söylenen ''Aslında Adana büyük bir köy'' tanımlaması, bu sefer tamamen gerçekleşmiş olacak.

 

İSTANBUL'UN KONUMU ÖNEMLİ DE ADANA'NIN KONUMU ÖNEMLİ DEĞİL Mİ?

 

Burada asıl sorun şudur: İlçelerin İl olması her gündeme geldiğinde ilk bölünmesi gereken İller arasında Adana gösterilirken neden İstanbul hiç akla gelmiyor? Yani İstanbul'un Jeo stratejik konumu ve büyüklüğü Türkiye açısından önemli de Adana'nın konumu ve büyüklüğü önemli değil mi? Kozan'ın İl olmasının Adana politiği açısından Cumhur İttifakına vereceği zararı hiç saymıyorum bile. Cumhur İttifakı ağırlıklı 6 ilçenin Adana'dan kopması, Cumhur İttifakının Adana'yı unutması anlamına gelir. Neyse konumuz olan İstanbul'a dönelim. Medyalarda İlçelerin İl olması konuşulup yazılırken neden İstanbul'un gündeme gelmediği merak konusu olurken, İstanbul konusundaki sessizliği Gazeteci Yazar Osman Diyadin bozdu.

 

OSMAN DİYADİN'DEN YENİ İSTANBUL GELİYOR YAZISI

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhuriyet’in 100. yılında İl sayısının 100'e İlçe sayısının 1000'e çıkarılması önerisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Yazar Osman Diyadin, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Ankara kulislerinde İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de il ve ilçelere göre yeni bir nüfus planlaması sürecinin başladığı, Türkiye yüzyılında yeni bir Türkiye konuşuluyor. 81 olan il sayısının 100’e çıkarılması için çalışmaların başladığı geçtiğimiz günlerde gündeme gelmiş, hazırlıkların başladığı kulislere taşınmıştı. İl olmayı bekleyen ilçeler arasında İnegöl, Alanya, Polatlı, Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş var. Bakın; Türkiye Cumhuriyeti'nde 81 ile bağlı 922 ilçe bulunuyor. Bu ilçelerden bazılarının nüfusu, birçok ilden daha fazla. 30'u büyükşehir statüsünde olan bu illerimizin arasına katılmak isteyen bazı ilçelerimiz de bulunuyor. Bir ilçenin il olabilmesi için ise nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. İddia şu ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile İstanbul  hem idari hem nefes alanlarını genişletecek yeni bir planlamaya hazırlanıyor. İstanbul’daki ilçe sayısı artacak. Mesela; Esenyurt, K.Çekmece, Bağcılar, Pendik, Ümraniye, Kartal, Sultangazi, Bahçelievler, Başakşehir, Gaziosmanpaşa, gibi ilçeler bölünecek yeni ilçeler çıkacak. Pendik ve Kartal dan ayrılan ilçeler Gebze il olursa Gebze’ye bağlanacak. Silivri’ninde Çorlu’ya bağlanabileceği konuşuluyor. Şu an Çatalca’ya bağlı olan Hadımköy ayrı  bir ilçe olarak Çorlu’ya bağlanacak. Tabiki bu İstanbul ile sınırlı kalmayacak. Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Kayseri, Adana ve Mersin gibi büyükşehirler ilçelerindede yeni ilçeler ortaya çıkabilir. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Yüzyılında yepyeni bir Türkiye ‘de ortaya koyacak gibi.'' dedi.

 

ARTIK YÖNETİLEMEZ BİR ŞEHİR HALE GELEN İSTANBUL DEĞERLENDİRMESİ

 

Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı Devleti'ne başkentlik etmiş ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmiş olan İstanbul; 2022 yılı verilerine göre 15.907.951 2023 tahmini verilerine göre 16,3 milyon nüfusu, 5.313 km2 yüzölçümü, kilometrekareye 2.994 insan düşen, 39 İlçe ve 964 mahallesi olan ve ülke bütçesine yüzde 40 katkı koyan bir şehir olarak Türkiye'nin en kalabalık, en güçlü ve en stratejik önemi olan bir şehirdir.

 

Sayfalarca anlatılacak günlerce konuşulacak bir çok özelliğiyle dikkat çeken İstanbul'un, 208 ülke bulunan dünyadaki 131 ülkeden daha büyük hale gelen yapısıyla, artık yönetilemez bir şehir hale geldiğini ise konuşan yok. İstanbul artık, bir Vali ve bir Belediye Başkanı tarafından yönetilmesi zor bir hale gelmiştir. İstanbul'un yönetilmesi zor bir şehir olarak, seçilenlerin karakterine bağlı olarak Güvenlik Tehlikesi oluşturduğundan hiç bahseden yok.

 

İSTANBUL'UN GÜVENLİK TEHLİKESİ OLUŞTURMASI GERÇEĞİ ARTIK GİZLENEMEZ

 

İstanbul'un küçük bir ilçesi olan Beylikdüzü'nü yönetirken 2019 Yerel Seçimlerinden sonra dünyadaki 131 ülkeden daha çok nüfusu olan İstanbul'u yönetmeye başlayan Ekrem İmamoğlu'nun; küçük dağları ben oluşturdum edasıyla makam olarak kendisinin önündeki Vali'den Cumhurbaşkanına kadar olan bürokrasiye kafa tutar hale gelmesine, hatta siyaseten kendisinin önünü açan CHP Genel Başkanına meydan okuyan bir şahsiyet hale gelmesine bakıldığında, İstanbul'un Türkiye'nin idari yapısı açısından seçilenlerin karakterine bağlı olarak bir Güvenlik Tehlikesi oluşturduğu gerçeğini daha ne kadar gizleyeceğiz?

 

İSTANBUL ACİLEN 3'E BÖLÜNMELİDİR

 

Bu bağlamda; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhuriyet’in 100. yılında İl sayısının 100'e İlçe sayısının 1000'e çıkarılması önerisi üzerine herkesin başka illeri konuştuğu ortamda İstanbul'u gündeme getiren  Gazeteci Yazar Osman Diyadin'in yazısı, önem arzediyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından dile getirilen önerinin Ak Parti cenahında 2024 Yerel Seçimlerinden sonra ele alınacak bir konu olarak şimdilik beklemeye alındığı konuşuluyor. Türkiye'nin diğer illerinde bulunan İlçelerin İl olması Yerel Seçimlerden sonra ele alınsa bile; seçilenlerin karakterine bağlı olarak bir Güvenlik Tehlikesi oluşturacak hale gelen İstanbul'un idari yapısı Yerel Seçimlerden önce acil olarak ele alınmalıdır. 16 milyonluk İstanbul'un; Anadolu yakasından yeni bir İl ve Avrupa yakasından yeni bir İl kurulması suretiyle 3'e bölünerek 8 milyonluk bir şehir haline gelmesi artık elzem olmuştur.

 

İstanbul'un 3'e bölünmesi önerisi; sadece CHP'li Ekrem İmamoğlu tarafından yönetilen bir şehir olduğu için getirilmeyip, mevcut sistemde hangi siyasi partili olursa olsun seçilen kişinin Ekrem İmamoğlu kadar, önündeki makamlara meydan okuyacak bir profil olma ihtimali üzerine sunulmuştur.

 

Resim

Açıklama yok.

Açıklama yok.

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Osman Diyadin, yazar, 100 il, 1000 ilçe, Türkiye Yüzyılı, İstanbul, Adana
Yorumlar
Haber Yazılımı