MHP'li Öztürk: Eve Kapanmışken Dijital Bağımlısı Olmayın
Haber Detayı
25 Mart 2020 - Çarşamba 15:29 Bu haber 2376 kez okundu
 
MHP'li Öztürk: Eve Kapanmışken Dijital Bağımlısı Olmayın
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, coronavirüs tedbirlerince eve kapanılan bu dönemde dijital nesnelerden uzuk durulmasını istedi.
MHP Haberi
MHP'li Öztürk: Eve Kapanmışken Dijital Bağımlısı Olmayın

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, coronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşlarımızın eve kapanmak zorunda olduğunu belirterek, bu süreçte dijital bağımlılığın artmasından dolayı yeni sorunlarla karşılaşılacağını, bilgisayar gibi dijital nesnelerle fazla vakit geçirilmesinin aile bağlarının çözülmesine ve çocukların intihara sürüklenmesine neden olduğunu söyledi.

 

EVE KAPANDIĞINIZ BU DÖNEMDE TEKNOLOJİ ALETLERİNİN ESİRİ OLMAYIN

 

İçinden geçtiğimiz ve milletçe ciddi mücadele verdiğimiz coronavirüs sürecinde tüm vatandaşlarımızın evde kalma konusundaki hassasiyetlerini yüksek tutmalarını istiyoruz. Biz vekilleriniz olarak iradenizi temsilen çalışıyoruz. Lütfen siz kendi OHAL'inizi ilan ediniz ve evinizde kalınız. Ancak coronavirüse karşı alınan tedbirler nedeniyle evlerinden çıkmayan vatandaşlarımıza da bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Bir kısmımız vakit geçirmek adına dijital teknolojiyi kullanıyoruz. Lütfen teknoloji aletlerinin sizi bağımlı haline getirmesine müsaade etmeyin.

 

BU KRİZ DÖNEMİNDE EVDE KİTAP OKUYUNUZ AİLENİZLE SOHBET EDİNİZ

 

Bu duyarınız kendiniz kadar evdeki tüm bireyler içinde geçerli olsun. Kitap okumak, müzik dinlemek, resim yapmak, eş ve çocuklarımızla sohbet etmek sosyal uğraşlarımız olsun. Yine bu kritik coronavirüs sürecinde sosyal medyada terör örgütlerinin halkı korku ve paniğe düşürerek, gerçeğe aykırı bilgi ve belge yayarak, yayınlayarak provokatif coronavirüs paylaşımı yapmalarına müsaade edilmemeli, resmî açıklamalara itibar edilmesinin önünü açabilmeliyiz.

 

DİJİTAL BAĞIMLILIK OLUMSUZ ETKİLERİYLE İNSANLARI TEHDİT EDİYOR

 

Günümüzde teknoloji çok hızlı bir şekilde ilerleyip gelişiyor, gittikçe de yayılıyor. Çok sayıda insan kendini tatmin etme adına internet, sosyal medya, oyun gibi farklı mecraları bağımlılık arz edecek şekilde aşırı derecede kullanmaktadır. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yaş grupları incelendiğinde, bilgisayar ve internet kullanım oranları her geçen yıl daha da artmaktadır. Ülkemizdeki dijital bağımlılık sadece yeni nesil ve orta yaş insanları tehdit etmekle kalmayıp evdeki çocuklardan çocuk arabasındakilere kadar herkesi tehdit eder hâle gelmiştir. "Tehdit eder" diyorum çünkü teknolojiyi aşırı ve bilinçsiz bir şekilde kullanan yani dijital bağımlılık yaşayan bireylerde çok yönlü olumsuz etkiler de görülebilmektedir. Fiziksel olarak hâlsizlik, beden duruşunda bozukluk, ellerde uyuşma, gözlerde yanma ve kas ağrıları gibi şikâyetler bu kapsamda öne çıkmaktadır.

 

ÜÇ SAATTEN FAZLA DİJİTAL NESNELERLE UĞRAŞIRSANIZ CİDDİ SORUNLARINIZ OLUR

 

Tüm bunların yanı sıra, obsesif, depresif, aşırı savunmacı, kaygılı, dikkat dağınıklığı, öz güvende düşüklük, yalnızlaşma ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük çekme gibi problemler de görülebilmektedir. Bu alanda ciddi çalışmalar yapan Profesör Doktor Sayın Tuncay Dilci ve çalışma arkadaşlarının -ki buradan kendilerini dijital bağımlılık konusundaki özverili çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum- en son 842 işçi üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, akşamları evde veya dinlenme saatinde üç saatin üzerinde dijital nesnelere temas eden çalışanların yüzde 28, üretkenlik noktasında, performans düşüklüğü yaşadığı, dikkat eksikliği ve buna bağlı iş kazalarında da artış gözlendiği tespiti yapılmıştır.

 

DİJİTAL OYUNLAR ÇOCUKLARIMIZI İNTİHARA SÜRÜKLEMEKTEDİR

 

Dijital bağımlılık konusunda öne çıkan bir diğer sorun da çocuk ve gençlerimizi bağımlı hâle dönüştüren dijital oyunlardır. Küçük yaşlardan itibaren şiddet içerikli oyunlar oynayan çocuk ve gençlerimizde şiddete eğilimin arttığını görebilmekteyiz. Bu oyunlar çocuklarımızın iç dünyasında kargaşa, karmaşa yaratırken vicdan duygusunu da olumsuz yönde tetikleyebilmekte ve problem çözebilme becerilerini kısıtlamaktadır. Türkiye'de dijital oyunların sebep olduğu çok sayıda intihar vakası da daha hatırlarımızda ve çıkmamıştır. 

 

DİJİTAL BAĞIMLILIKLA AİLE BAĞLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİNE İZİN VERMEYELİM

 

Sosyalleşme ihtiyaçlarını sanal ortamda değil de gerçek hayatta yaşayacağı veya kuracağı ilişkileriyle sağlamasında ise aile faktörü büyük önem arz etmektedir. Unutmayalım ki Türk milletinin en önemli özelliği aile bağlarının çok güçlü olmasıdır. Biz, bu bağ ile Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar yüzyıllarca hüküm sürdük ve kendi özümüzü kaybetmedik. Bu sebeple dijital bağımlılık yoluyla aile bağlarımızın çözülmesine müsaade etmeyelim. Çocuklarımızla çok daha geniş zaman geçirerek, geçirecek ortamlar yaratarak, onları, dijital bağımlılıktan uzak tutalım. Unutmayalım ki teknoloji iyidir ama teknolojikolik olmamak çok daha iyidir. En kısa sürede, coronavirüs mücadelemizden milletçe zaferle çıkacağımıza inanıyor, sağlık çalışanlarımızı bir kez daha kutluyorum.
 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP'li, Öztürk:, Eve, Kapanmışken, Dijital, Bağımlısı, Olmayın,
Yorumlar
Haber Yazılımı