MHP'li Kılavuz'dan KYK Borç Faizinin Kaldırılması İçin Teklif
Haber Detayı
03 Eylül 2020 - Perşembe 19:39 Bu haber 6098 kez okundu
 
MHP'li Kılavuz'dan KYK Borç Faizinin Kaldırılması İçin Teklif
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Üniversite öğrencilerinin kullandığı kredi borçlarından faiz alınmaması için kanun teklifi verdi.
MHP Haberi
MHP'li Kılavuz'dan KYK Borç Faizinin Kaldırılması İçin Teklif

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Üniversite öğrencilerinin almış olduğu öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödeme döneminde, her ay için uygulanan 1.40’lık faizin kaldırılmasına yönelik TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

 

KREDİ KULLANAN ÖĞRENCİDEN SADECE ANA PARA TAHSİL EDİLMELİDİR

 

Üniversite öğrencilerimize verilen öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemelerinde uygulanmakta olan tüm faiz ve fer’ilerin ortadan kaldırılması, halen tahsil edilmeyen ödemeler yönünden asıl alacak haricindeki tüm faiz ve fer’ilerin silinmesi, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kredi kullanacak öğrencilerimizle yapılacak sözleşmelerde de geri ödemenin yalnızca asıl kredi bedeli kadar olacağı, faiz ve fer’ilere dair bir talep ve taahhüdün olmayacağının yazılmasının sağlanması, böylelikle öğrencilerimizin ve ailelerinin bir nebze olsun rahatlamalarının, kaygılarının azalmasının sağlanması amaçlanmıştır.  

 

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

 

Şu anki yasal mevzuat hükümlerimiz gereği, kullandırılan öğrenim ve katkı kredilerine aylık 1.40 gibi fahiş bir faiz oranı uygulanmakta, buna karşın üniversitelerden mezun olan öğrencilerimizin birçoğu iş bulma, gelir elde etme sıkıntısı yaşamakta, kimi çok uzun yıllar gelir getirici bir işe sahip olamamaktadır. Bu durum ise, bir yandan kendisine hayat kurma arayışında olan gençlerimizin diğer yandan ise öğrenciyken kullandığı öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemelerinin başlaması, vaktinde ödeme yapılamadığı takdirde ise icra takibine ve yasal yollara maruz kalma baskısını da beraberinde getirmektedir.

 

GENÇLERİMİZ MİLLETİMİZİN GELECEĞİ

 

Gençlerimiz ülkemizin ve milletimizin geleceğidir. Bu sebeple gençlerimizin her bakımdan korunup kollanması, kendilerine pozitif ayrımcılık yapılması gerekmektedir. Onların hayatlarının en güzel ve en verimli çağlarında bir yandan iş bulma, hayat kurma kaygısı yaşarken diğer yandan onları kendi devletlerine yüklü miktar borçlu duruma getirmek ve bundan dolayı kendilerini baskı altında hissetmelerini sağlamak, gençlerimize yapılan bir haksızlıktır.

 

KİMSE EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILAMAZ

 

Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. Maddesinde ''Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.'' hükmü mevcuttur. Yine aynı maddenin devamında ''Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar'' amir hükmü mevcuttur.

 

Resim

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Mersin Milletvekili, Olcay Kılavuz, Üniversite öğrencileri, öğrenci borçları, faiz kaldırılsın, geri ödemeler, MHP Haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı