MHP'li Kalyoncu'dan Belediye Başkanlarına Sel Uyarısı
Haber Detayı
18 Haziran 2023 - Pazar 19:56 Bu haber 3329 kez okundu
 
MHP'li Kalyoncu'dan Belediye Başkanlarına Sel Uyarısı
27. Dönem MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, sel felaketi yaşanan şehirleri yöneten Belediye Başkanlarına 11 maddelik uyarı yaptı.
MHP Haberi
MHP'li Kalyoncu'dan Belediye Başkanlarına Sel Uyarısı

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri nedeniyle sağanak yağışların arttığı Türkiye'de, özellikle muhalefetin yönettiği şehirlerde gereken önlem alınmadığından dolayı sel felaketi yaşandığına dikkat çeken 27. Dönem MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, başta muhalifler olmak üzere tüm Belediye Başkanlarına 11 maddelik uyarıda bulundu.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMADAN KAYNAKLANAN YAĞIŞLAR, SEL FELAKETİ VE BELEDİYELER

 

Tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri son haftalarda Türkiye'yi daha fazla etkilemeye başladı. Aşırı buharlaşmanın etkisiyle oluşan ani ve sağanak yağışların sel felaketine dönüşmesi; insanların hayatını kaybetmesine, ev ve iş yerlerinin zarar görmesine neden oldu. Yaşadığı dünyayı hor kullanan insanların bilinçsiz eylemleri iklim değişikliği ve küresel ısınmayı tetiklediği için aşırı yağışlar meydana gelirken, kendilerine emanet edilen şehirlerde gereken tedbirleri almayan yerel yöneticiler ise şehirlerinde sel felaketi yaşanmasına neden oluyor.

 

Dere yataklarına imar izni verilmesi, yağmur suyu alt yapısının yapılmaması ya da yeterli yapılmaması, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarına periyodik aralıklarla temizlik yapılmaması, sağanak yağış sonrasında şehirlerde sel felaketine neden oluyor. Yerel seçimlerden sonra siyasi nedenlerle tecrübeli işçilerini işten çıkaran Belediyelerde, yeni işçilerin temizlik yapmaması, ani yağışlar sonunda felaketin büyümesinin ana nedenlerinden birisidir. Ankara'da yaşanan durum budur. İzmir örneğinde ise daha vahim bir durum var. Yıllardır aynı siyasi partiden olan kişilerin yönettiği İzmir'de, yağmur suyu alt yapısının eksikliği sel felaketine neden oluyor.

 

MHP'Lİ HASAN KALYONCU'DAN ANKARA VE İZMİR BELEDİYELERİNE UYARI

 

Son haftalarda sağanak yağış nedeniyle sel felaketi yaşanan Ankara ve İzmir'i yöneten Belediye Başkanlarını uyaran 27. Dönem MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ''Bidonlar yetmedi sanırım! Sünger şehir İzmir idi ne oldu? İzmirli her yağmurda eziyet çekmeye devam ediyor. Alınması gereken önlemleri yıllar boyunca tek tek anlattık. Fakat aynı görüntüleri sürekli görüyoruz. Bu gidişle daha fazlasını da göreceğiz. İzmir’de bu görüntüleri görmekten biz usandık. Fakat İzmir’i yönetenlerin umrunda değil. Yıllardır uyarıyoruz altyapı yetersiz diye. Umursayan yok, önlem alanda yok. Her yağışta görüntü aynı. Dün Konak, Buca bugün Çiğli. İzmirli ve İzmir böyle bir yönetimle yönetilemez. Yazık. Yıllarca uyardık! Ankara daha fazla yağışlar da alabilir. Belediye bu sorunlara çözüm bulmak için var. Alınacak önlemleri tek tek anlattık ve halen aynı görüntüler ve sorunlar devam ediyor. İklim değişikliği etkilerini önceden öngörüp önlem almak gerekli. Alt yapı güçlendirilmeli.'' demişti.

 

HASAN KALYONCU'DAN TÜM BELEDİYE BAŞKANLARINA 11 MADDELİK UYARI

 

Konunun uzmanı olarak iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Türkiye'yi etkileyeceğini TBMM kürsüsünden ve sosyal medya hesabından defalarca tekrarlayan 27. Dönem MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, özellikle sel felaketi yaşanan şehirleri yöneten Belediye Başkanlarına ''Önlem Almalıyız'' başlığı altında 11 maddelik uyarı yaptı.

 

ÖNLEM ALMALIYIZ:

 

1-) Sağanaklar sürekli olacak altyapıyı buna göre planlamalıyız.

 

2-) Sel kapanları oluşturmalı, geçirimsiz yüzeyleri azaltmalıyız.

 

3-) Şehirlerde yeşil alanları artırıp yağmur bahçeleri oluşturmalıyız.

 

4-) Kanalizasyon, yağmur suyu kanallarını sürekli temiz tutmalıyız.

 

5-) Kanalizasyon ile yağmur suyu kanallarını ayırmalıyız, sel sonrası oluşacak salgınlara karşı önlem almalıyız.

 

6-) Kapalı dere yataklarını açık hale getirmeliyiz.

 

7-) Dere yataklarının çevresindeki yerleşim birimlerini tekrar planlamalıyız.

 

8-) Tarım alanlarında sellere su baskınlarına karşı drenaj sistemleri kurmalıyız.

 

9-) Kuraklığa karşı yağmur suyu depolamalıyız.

 

10-) Artan fırtına sistemlerine karşı bina ve çatılara önlem geliştirmeliyiz.

 

11-) Portatif yapıları değişen fırtınalara göre planlamalıyız.

 

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP, Hasan Kalyoncu, aşırı yağış, sel felaketi, Ankara, İzmir, uyarı
Yorumlar
Haber Yazılımı