MHP'li Akçay'dan Kalifiye Eleman Sorununa Çözüm
Haber Detayı
15 Ağustos 2021 - Pazar 15:52 Bu haber 2099 kez okundu
 
MHP'li Akçay'dan Kalifiye Eleman Sorununa Çözüm
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, gençlerin işsizlik sorunu yaşadığı ortamda esnafların çırak, kalfa ve usta bulamaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
MHP Haberi
MHP'li Akçay'dan Kalifiye Eleman Sorununa Çözüm

Manisa'da Sanayi Sitesi esnaflarına yaptığı ziyaretlerden sonra Türkiye genelinde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesine yönelik çözüm önerilerini açıklayan MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, gençlerin işsizlik sorunu yaşadığı ortamda esnafların çırak, kalfa ve usta bulamamasının mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerçeğini ortaya çıkardığını belirterek, Meslek okullarının ve mesleki eğitim merkezlerinin teşvik edilmesiyle sanayi ve üretim sektörünün ara ve kalifiye eleman ihtiyacının karşılanacağını ve nihayetinde gençlere iş imkanı sunulabileceğini söyledi.

 

SANAYİ ESNAFI KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ÇEKMEKTEDİR

 

Manisa Sanayi esnafımızı ziyaret ederek sorunlarını dinledik. Esnaflarımızın tamamı kalifiye eleman sıkıntısını yaşadıklarını, çırak, kalfa ve usta bulamadıklarını ifade ediyorlar. Bu açığı gidermek için mesleki eğitim teşvik edilmeli, meslek okullarının sayısı artırılmalıdır. Mesleki eğitimin orta öğretim içindeki payı yükseltilmeli, geleneksel çıraklık-kalfalık-ustalık eğitimi verilen mesleki eğitim merkezleri teşvik edilerek sayıları artırılmalıdır. Nitelikli insan gücüne dönük eğitim-sanayi işbirliği sağlanmalıdır.

 

İŞ HAYATIYLA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ARASINDA İLETİŞİM SAĞLANMALI

 

Meslekî eğitimin kalitesi artırılmalı, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezleri ile sanayi ve KOBİ’ler arasında bağ kuran bir yapı oluşturulmalıdır. Meslek okulları ve mesleki eğitim merkezleri sektörün olduğu yerlerde sektörün ihtiyacına göre kümelendirilmelidir. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile meslek yüksekokulları arasında program bütünlüğü sağlanmalı, iş hayatı ile meslekî ve teknik eğitim arasındaki ilişki, iletişim ve etkileşim geliştirilmelidir.

 

MESLEK LİSESİNE DEVAM EDEN GENÇLERİ ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERE TEŞVİK SAĞLANMALI

 

Sanayinin ihtiyaç duyduğu insan gücünün, sanayinin talepleri doğrultusunda yetiştirilebilmesi için mesleki eğitim programlarının içeriklerinin belirlenmesinde, eğitim hizmeti sunumunda, rehberlik ve yönlendirmesinde, OSB’lerin ve odaların etkinliği artırılmalıdır. Meslek lisesine veya mesleki eğitim merkezlerine devam eden gençleri istihdam eden esnaf-sanatkar ve küçük işletmelere vergi ve sigorta primi indirimi ile faizsiz kredi verilmesi gibi teşvik ve kolaylıklar sağlanmalıdır.

 

MESLEK OKULLARI VE EĞİTİM MERKEZLERİNİN TEŞVİK EDİLMESİNİN ÖNEMİ

 

12 Mart 2021 tarihinde açıklanan ekonomi reform paketinde genç istihdamını artırmak için mesleki eğitim merkezlerinin teşvik edilmesi de yer almaktadır. Mesleki eğitim merkezlerini teşvik etmek için acilen 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununda düzenleme yapılmalıdır. Meslek okullarının ve mesleki eğitim merkezlerinin teşvik edilmesiyle hem sanayi ve üretim sektörünün ara ve kalifiye eleman ihtiyacı karşılanacak hem de gençlerin istihdamı artırılacaktır.

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Grup Başkanvekili, Erkan Akçay, gençlerin, işsizlik sorunu, yaşadığı ortamda, Sanayi esnafı, kalifiye eleman, bulamıyor, Mesleki eğitim, teknik eleman, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı