Cihat Yaycı'dan Filistin'i Kurtaracak Anlaşma Önerisi
Haber Detayı
17 Mayıs 2021 - Pazartesi 14:06 Bu haber 3252 kez okundu
 
Cihat Yaycı'dan Filistin'i Kurtaracak Anlaşma Önerisi
Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Filistin'i bir çok sıkıntıdan kurtaracak Türkiye-Filistin anlaşması yapılmasını önerdi.
GÜNDEM Haberi
Cihat Yaycı'dan Filistin'i Kurtaracak Anlaşma Önerisi

Türkiye ile Libya'nın arasında yapılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının ve Mavi Vatan kavramının mucitlerinden emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye'nin Filistin ile İsrail'den bağımsız olarak deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması yapabileceğini söyledi.

 

TÜRKİYE, FİLİSTİN İLE DENİZ YETKİ ANLAŞMASI İMZALAYABİLİR

 

TGRT Haber TV'de Cem Küçük'ün sunduğu proğramda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, yaptığı açıklamada, ''Türkiye, Libya ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzaladı. 2009 yılında yazdığım makalede ve sonrasında kitap haline getirdiğim düşüncelerimde, kamuoyuna yerleşmesi açısından bir ifade kullandım. Libya, Türkiye'nin denizden komşusudur. Denizden komşu olmakla karadan komşu olmak arasında bir fark olmadığını ifade ettik. Bunun aynısını Filistin ile de yapabiliriz. İsrail ile anlaşma yaparsak Filistin ile de anlaşmış sayılırız. (İsrail ile anlaşma olmuyorsa Filistin ile ayrı anlaşma yapılabilir) Türkiye ile Filistin denizden komşudur. 10.200 kilometrekare deniz yetki alanı kazanmış olunacaktır.'' dedi.

 

TÜRKİYE'NİN FİLİSTİN İLE ANLAŞMA YAPMASINA ENGEL YOKTUR

 

Yeni Şafak gazetesinden Kıymet Sezer'e verdiği beyanatta Filistin ile anlaşma yapılması konusunda bilgilendirmelerde bulunan emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, yaptığı açıklamada, ''Filistin’le bir anlaşma yapılabilir mi? Yapılabilir. Türkiye’nin sınırlandırma anlaşması yapacağı yer Gazze Şeridi’dir. Filistin’in iki başlılığı burada geçerli değil. Libya’daki gibi bir pozisyon da oluşturulabilir. Burada İsrail faktörü de anlaşmaya engel değil. Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na (East-Med) Filistin üye olabiliyorsa bizimle de anlaşma imzalayabilir. East-Med üyeliği, Filistin’in Doğu Akdeniz’de kıyısı olan başlı başına uluslararası bir birim olduğunun göstergesidir. Böyle bir anlaşma, East-Med üzerinden Türkiye’ye karşı oynanan oyunu lehimize çevirebilir. Bizim açımızdan stratejik bir satranç hamlesi olacaktır.'' dedi.

 

 ANLAŞMA FİLİSTİN'İN ULUSLARARASI TANINIRLIĞINA KATKI KOYACAK

 

Filistin ile yapılacak anlaşmanın önemine dikkat çeken emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, yaptığı açıklamada, ''Bu anlaşma imzalandığı taktirde Filistin’in denizlerdeki doğalgazdan hak almasını sağlarız. Filistin’e destek olurken, Yunanistan ve Rum Kesimi’nin de oyununu bozarız. Hem Filistin, hem Doğu Akdeniz’deki kazanımlar düşünüldüğünde böyle bir anlaşmanın tam zamanı. Bu anlaşma, Filistin’in uluslararası tanınırlığına büyük katkı sağlayacağı gibi, reel politik açıdan Filistin’e uluslararası desteği de arttıracaktır. Böyle bir gelişme karşısında İsrail uluslararası camiada başkalarıyla bambaşka şekilde karşı karşıya kalır.'' dedi.

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türkiye ile Libya, arasında yapılan, deniz yetki alanlarını, sınırlandırma anlaşması, Tütkiye Filistin, anlaşma yapılabilir, kurtaracak anlaşma, engel yok, doğalgaz
Yorumlar
Haber Yazılımı