Bahçeli'den Türk Konseyi Hakkında Tarihi Öneri
Haber Detayı
14 Nisan 2021 - Çarşamba 02:32 Bu haber 2104 kez okundu
 
Bahçeli'den Türk Konseyi Hakkında Tarihi Öneri
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkçe Konuşan Devletlerin oluşturduğu Türk Konseyi hakkında önemli önerilerde bulundu.
MHP Haberi
Bahçeli'den Türk Konseyi Hakkında Tarihi Öneri

1992 yılında başlayan Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri'nin günümüze kadarki gelişmesinin önemine dikkat çeken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu sürecin 2000’li yıllarda Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne dönüşmesini ve günümüzde Türk konseyi olarak isimlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, Türk Konseyi’nin Ahlat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde toplanması konusunda tarihi bir öneride bulundu.

 

TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELERLE İLİŞKİLER AŞAMA AŞAMA GELİŞTİRİLDİ

 

Türkçe konuşan ülkeler olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye arasında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ilişkiler daha da yoğunlaşmıştır. 1992 yılında başlayan "Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri" sonucunda belirginleşen siyasi iradeyle çok sayıda ortak kuruluş inşa edilmiş, bugüne kadar ilişkiler ve işbirlikleri aşama aşama geliştirilmiştir. Özellikle 30-31 Ekim 1992 yılında Ankara’da gerçekleşen ilk zirveye, Türk Cumhuriyetleri arasında ikili ve çok taraflı işbirliğini güçlendirme arayışı damga vurmuştur.

 

İŞBİRLİĞİ KONSEYİNİN TÜRK KONSEYİ OLARAK İSİMLENDİRİLMESİ

 

2000’li yıllardaki zirve toplantıları ise diyalogları temellendirmiştir.  “Zirveler Süreci” ile başlayan ilişkiler, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kuruluşuna kadar kökleşerek devam etmiştir. Kafkasların ip gibi gerildiği bir dönemde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Türk konseyi olarak isimlendirilmesi ve İstanbul’da yer tahsisi yapılması bizleri bahtiyar etmiştir.  Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinden en geniş şekilde yararlanmak suretiyle Türk dili konuşan ülkeler arasındaki çok taraflı işbirliğinin genişletilmesini esas alan Türk Konseyi bize göre muazzam bir gelişmedir.

 

TÜRK KONSEYİ TOPLANTILARI BUNDAN SONRA AHLAT'TA YAPILMALIDIR

 

Türk Konseyi Devlet Başkanları Olağanüstü Toplantısı da 10 Nisan 2020 tarihinde videokonferans vasıtasıyla yapılmıştır. Bugüne kadar düzenlenen zirve toplantılarında Türk milletinin birlik ruhu cihana gösterilmiştir. Önümüzdeki dönemde Türk Konseyi’nin Ahlat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde toplanması en büyük arzumuzdur. Türk Konseyi’nin tezahür etmesinde emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Azerbaycan’ın, Kazakistan’ın, Kırgızistan’ın, Özbekistan’ın, gözlemci ülke Macaristan’ın devlet ve hükümet başkanlarına şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden ayrı ayrı razı olsun.

 

300 MİLYONLUK TÜRK DÜNYASININ TAM KALBİNDEYİZ

 

Diyorum ki, dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik. Diyorum ki, heveste birlik, heyecanda birlik, hedefte birlik. Diyorum ki, akılda birlik, ahlakta birlik, atide birlik. Buradan Türk Konseyi’ni, Türk yurtlarını, mazlum soydaşlarımızı özlemle selamlıyoruz. Ne Mutlu Türküm Diyene sözüyle dünyayı kavrıyoruz. 300 milyonluk Türk dünyasıyla bizde varız, bizde ayaktayız ve görmesini bilenler için dev gibi dünyanın tam kalbindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyor, en iyi dileklerimi paylaşıyorum. Sağ olun, var olun, Cenab-ı Allah’a emanet olun.

 

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP Genel Başkanı, Devlet Bahçeli, Türkçe Konuşan Devletler, Türk Konseyi, Ahlat, Köşk, Türk Cumhuriyetleri, tarihi öneri, stratejik teklif, Türk Dünyası, MHP
Yorumlar
Haber Yazılımı