Adana Valiliği'nden Adana'da Uygulanacak Tedbirler
Haber Detayı
02 Mart 2021 - Salı 15:53 Bu haber 10702 kez okundu
 
Adana Valiliği'nden Adana'da Uygulanacak Tedbirler
Adana Valiliği, Adana'da uygulanacak Coronavirüs salgınına karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı.
ADANA HABERLERİ Haberi
Adana Valiliği'nden Adana'da Uygulanacak Tedbirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kontrollü normalleşme kararı gereğince Adana Valisi Süleyman Elban başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Adana'da uygulanacak Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirleri kararlaştırarak açıkladı.

 

RİSK GRUPLARINA GÖRE ADANA'DA UYGULANACAK TEDBİRLER

 

1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 26. maddesi gereğince, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 02.03.2021 tarihinde saat 08.00’de Valilik Toplantı Salonu’nda Koronavirüs hastalığı (Covid-19)nedeniyle “Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler” konusunda Valimiz Süleyman Elban başkanlığında olağanüstü toplanmıştır.

 

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kasım ayı sonundan itibaren uygulanmakta olan ilave tedbirlerle birlikte salgının seyrinde (vaka ve hasta sayılarında) ülke genelinde ciddi bir düşüş yaşanmış olmakla birlikte bazı illerimizde halen istenilen seviyelere kadar gelinemediği kamuoyunun malumudur.

 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin önceki toplantısında, halihazırda uygulanmakta olan tedbir ve kuralların, belirlenen kriterlere göre salgının il bazlı seyri göz önünde bulundurularak 1 Mart sonrası süreçte kademeli olarak esnetilebileceği kararlaştırılmış ve vatandaşlarımıza duyurulmuştu. 1 Mart 2021 günü Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan Kabine’de ise; yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.

 

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller 4 ayrı risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenmiştir. İlimiz orta risk grubunda yer alan iller arasında sayılmıştır.

 

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde; alınan tedbirlerin, salgının yayılım hızının düşürülmesine olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.03.2021 tarih 3514 sayılı Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler konulu Genelgesine istinaden, İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca ilimizde aşağıdaki tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır.

 

Sağlık Bakanlığınca Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallar ile maske, mesafe, temizlik kurallarına uymak kaydıyla;

 

1-) Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında; Hafta içi ve hafta sonlarında 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.03.2021 tarih 3514 sayılı Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler konulu Genelgesinde bulunan Ek-1’de belirtildiği şekilde risk gruplarına göre uygulaması değişkenlik gösterecek olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında, 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesinde belirlenen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan sürelerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir.

 

2-) 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması (21.00 – 05.00 saatleri arası hariç) kaldırılmış olup, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocuklar toplu ulaşım araçlarından diğer vatandaşlarımız gibi yararlanabileceklerdir.

 

3-) İlimizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumlarında Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu esaslar çerçevesinde yüz yüze eğitim faaliyetlerinin yürütülmesine karar verilmiştir.

 

4-) İlimizin yer aldığı orta risk grubunda belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk grubundaki yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.
Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki mesafe kuralları ile İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.03.2021 tarih 3514 sayılı Risk Gruplarına Göre Alınacak Tedbirler konulu Genelgesinde bulunan Ek-1’de yer alan tabloda belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için aynı Genelgenin Ek-2’de örneği verilen oturma düzeni planı hazırlanacak ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecektir. HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

 

5-) İlimizde halı saha, yüzme havuzu vb. tesisler, girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla 09.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecektir.

 

6-) Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 m2 alan ayırmak,katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir. Nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde kişi ve alan sınırlamalarının kontrolünün sağlanması için nikah ve/veya düğün salonu işletmelerince yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Kaymakamlıklara e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da doğrudan dilekçe ile bildirilmesi sağlanacaktır.

 

7-) Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecektir.

 

Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır.

 

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin, Kaymakamlar ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarının en üst amirleri tarafından gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda oy birliğiyle karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Adana Valiliği, Adanada uygulanacak, Coronavirüs tedbirleri, kontrollü normalleşme, kısıtlamalar, hıfsızsıhha kararı, Adana haberleri
Yorumlar
Haber Yazılımı