Pozantı Kongresi Kutlamasında 100 Yıl Öncesi Yaşatıldı
Haber Detayı
05 Ağustos 2020 - Çarşamba 21:51 Bu haber 5245 kez okundu
 
Pozantı Kongresi Kutlamasında 100 Yıl Öncesi Yaşatıldı
Pozantı Kongresi’nin 100. yıldönümü etkinliklerinde 100 yıl öncesi yeniden yaşandı.
ADANA HABERLERİ Haberi
Pozantı Kongresi Kutlamasında 100 Yıl Öncesi Yaşatıldı

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay'ın olağanüstü bir çabayla uzun süredir hazırlıklarını yaptığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Pozantı’ya gelerek milli direniş hareketinin ateşini körüklediği Pozantı Kongresi’nin 100. yıl dönümü etkinliklerinde, tarihimizin 100 yıl öncesinde yaşanan anları yeniden yaşatıldı.

 

POZANTI KONGRESİ KUTLAMA ETKİNLİKLERİNE MUHTEŞEM KATILIM

 

Pozantı Kongresi’nin 100. yıldönümü etkinliklerine, TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop, Adana Valisi Süleyman Elban, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Pozantı Kaymakamı Nurettin Yavuz, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Ak Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay, MHP Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Adana Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Adana Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Korkut, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ve çok sayıda vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

 

100 YIL ÖNCESİNİN TEMSİLİ CANLANDIRILMASI

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Pozantı’ya gelerek milli direniş hareketinin ateşini körüklediği Pozantı Kongresi’nin 100. yıl dönümü etkinliklerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Taşımacılık A.Ş. aracılığıyla güne özel tahsis edilen buharlı trenden inen, Ulu Önder Atatürk'e ve Fevzi Çakmak'a benzetilen tiyatro oyuncuları temsili canlandırma yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün ulu çınarın altında kongre bildirgesini okuması canlandırıldı. 

 

BUGÜN BURADA BÜYÜK BİR GURUR YAŞIYORUZ 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, ''Pozantı Kongresi'nin 100. yıldönümünde, 100 yıl önce yaşananları o günün ruhuyla yeniden canlandırılmasının büyük gururunu yaşıyoruz. Amacımız, Pozantı Kongresi'nin tarihimiz açısından Erzurum ve Sivas Kongreleri kadar önemli olduğunu insanlarımıza anlatabilmekti. Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesinde, Pozantı Kongresi'nin önemli bir yeri olduğunu gençlerimize hatırlatmaktı. Bugün bunu hep birlikte başardık. Üç dönemdir belediye başkanlığı yapıyorum. Aileme ve milletimize bundan daha büyük bir onur bırakacağımı düşünmüyorum. Başta TBMM Başkanı Mustafa Şentop olmak üzere, kutlamalara katılan herkese teşekkür ediyorum.'' dedi.

 

ADANA VALİSİ SÜLEYMAN ELBAN'IN KONUŞMASI

 

Adana Valisi Süleyman Elban, törende yaptığı konuşmada, ''Birinci Dünya Savaşı sonunda işgal altındaki yerlerden biri de Adana yöremizdi. Gazi Mustafa Kemal önderliğinde milletimiz; yaptığı kongreler, örgütlenmeler, Kuvayımilliye teşkilatlarıyla birlikte işgale karşı ilk günden itibaren direncini göstermiş ve tepkisini ortaya koymuştur. Çok kısa bir süre içerisinde 1920 yılının 23 Nisan’ında TBMM açılmış ve yaklaşık 100 gün sonra da Adana’mız işgal altında olmasına rağmen Pozantı’mızda dönemin Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları hemen düşmanın burnunun dibine kadar gelmek suretiyle hem ülkemizin işgali hem de mazlum milletlere önderlik etmek için burada çok önemli mesajlar vermişlerdir. Pozantı Kongresi’nin bu anlamda hem düşmana hem de dünyadaki diğer milletlere müstemleke muamelesi yapanlara karşı verilmiş bir gözdağıdır.'' dedi.

 

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP'UN KONUŞMASI

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, törende yaptığı konuşmada, ''Yüz yıl önce Pozantı'dan yükselen kararlılık ve iddia ile Pozantı Kongresi'nin 100. yılını anıyoruz. TBMM'nin açılışının 100. yılı, tarihimizdeki birçok önemli ve büyük olayın 100. yıl dönümü aynı zamanda. İşte bugün burada, bunların en önemlilerinden biri için, Pozantı Kongresi'nin 100. yıl dönümü için bir aradayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Pozantı Kongresi'nin ebediyete intikal eden mensuplarını rahmetle ve minnetle anıyoruz. Pozantı'nın stratejik önemini iyi bilen Mustafa Kemal Paşa, Fransızların kısmen işgal ettiği bölgedeki cepheyi düzenlemek maksadıyla Pozantı’da bir kongre toplanmasını istemiştir.'' dedi.  

 

ESARET TANIMAYAN ADANALILAR CİHAT ORDULARINA ÖNCÜLÜK YAPMAKLA ÖVÜNÜR

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ''Pozantı Kongresi, esasen Milli Mücadele'nin güney cephesinin oluşturulduğu, tarihin askeri, idari ve siyasi bakımdan çok önemli bir dönüm noktasıdır. Tarihi olaylar, olanı biteni anmak, bir heyecanı tekrar yaşamak için değil bugüne bir anlam taşımak, bugünü önceki olayların ışığında değerlendirmek için, yani anlamak için anılır. Pozantı Kongresi ve bir bütün olarak Milli Mücadele, milletimizin tam istiklal, tam bağımsızlık iradesinin, hürriyet sevdasının şartlar ne kadar güç ve ağır olursa olsun geçerliliğini koruduğunu ispat etmektedir. Pozantı nutkunda, TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa bunu ifade eder, 'Peygamber'in esaret tanımayan dindar ümmetinin cihat ordularına öncü olmak şerefiyle mübahi bulunan siz aziz Adanalı dindaşlarımız' der. Adanalılar, esaret tanımamakla, cihat ordularına öncü olmakla övünürler. Bütün bir vatan sathı böyledir. İstiklal savaşını kazandıran işte bu azim, bu kararlılıktır." dedi. .

   

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

Resim

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Mustafa Şentop, Süleyman Elban, Pozantı Kongresi, 100 yıl önce, Adana Haberleri, kutlama, etkinlik
Yorumlar
Haber Yazılımı