MHP'li Özarslan'dan Afrika'ya Dalan Rusya'nın Asıl Amacı
Haber Detayı
06 Ağustos 2023 - Pazar 16:23 Bu haber 2385 kez okundu
 
MHP'li Özarslan'dan Afrika'ya Dalan Rusya'nın Asıl Amacı
MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, Batılı ülkelerden sonra Afrika'ya dalan Rusya'nın asıl niyetinin ne olduğu üzerine hatırlatmalar yaptı.
MHP Haberi
MHP'li Özarslan'dan Afrika'ya Dalan Rusya'nın Asıl Amacı

Çin ve Batılı ülkelerin sömürgeci yaklaşımına karşı Afrika'ya paralı askerleri aracılığıyla giren Rusya'nın asıl niyetinin ne olduğu üzerine başlatılan tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, Milliyetçi Ülkücü Hareket'in her türlü emperyalizme karşı duruş sergileme düsturundan yola çıkarak hatırlatmalar yaptı.

 

ÜLKELERİN AFRİKA KITASI İLE İLGİLENME SEBEPLERİ GÜNDEM OLDU

 

Batılı ülkelerin 15. yüzyılda köle ticareti ile başlattığı Afrika'nın sömürgeleştirilmesi, özellikle son bir asırdır Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin Afrika'nın zengin madenlerine çökmesiyle farklı boyutlara ulaştı. ABD ve Avrupa ile küresel yarışa giren Çin, Afrika'nın nimetlerinden pay almak için devreye girdi. Uzun süredir sıcak denizlere yelken açmak isteyen Rusya, Ortadoğu'dan sonra Afrika'ya paralı askerleri aracılığıyla girdi. Emperyalist ülkelerin sömürgeci yaklaşımına yavaş yavaş tepki göstermeye ve isyan etmeye başlayan Afrikalılar, insani yardım ve birlikte kazanma sratejisiyle Afrika ile ilgilenen Türkiye'nin yaklaşımından memnun. 

 

Son günlerde gündem olan Afrika kıtasındaki gelişmeler; uzmanları 3. Dünya Savaşının Afrika'da çıkacağına yönelik endişeye sevk etti. Çin ve Batılı ülkelerin sömürgeci yaklaşımına karşı Afrika'ya paralı askerleri aracılığıyla giren Rusya'nın asıl niyetinin ne olduğu üzerine tartışmalar başladı.

 

RUSYA'NIN AFRİKA STRATEJİSİ ÜZERİNE İKİ DEĞERLENDİRME

 

Rusya Araştırmaları Enstitüsü'nün sosyal medya hesabından yapılan, ''Fransa, Belçika, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz ve Birleşik Krallık'tan farklı olarak Rusya, Afrika'nın sömürgeleştirilmesine hiçbir zaman katılmadı. Rusya ve Afrika devletlerinin ilişkileri yüzyılı aşkın süredir var. SSCB Döneminde Komünizm bir şekilde Afrika'da propaganda olarak yayılmaya başladı. Rol model olmak istedi. Ancak başarısız oldu. Rusya şimdi ise Afrikalıları sömürgeciliğe karşı özgürlük savaşçıları olarak silahlandırmayı bir strateji olarak görüyor.'' açıklamayı paylaşan İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü Öğretim Üyesi Alihan Limoncuoğlu, Afrika'nın sömürgeleştirilmesine katılmayan Rusya'nın izlediği stratejiye yönelik yaptığı değerlendirmede, ''Rusya Türkstan’ı sömürdüğü için gerek duymamış olabilir.'' dedi.

 

MHP'Lİ ÖZARSLAN'DAN EMPERYALİZME KARŞI DURUŞ ÜZERİNE DEĞERLENDİRME

 

Rusya Araştırmaları Enstitüsü'nün analizi ve Alihan Limoncuoğlu'nun değerlendirmesi üzerine, Milliyetçi Ülkücü Hareket'in ''Ne Amerika Ne Rusya, Ne Çin, Her Şey Türk Tarafından, Türk'e Göre, Türklük İçin!'' sözleriyle sloganlaştırdığı, her türlü emperyalizme karşı duruş sergileme düsturundan yola çıkarak açıklamalarda bulunan MHP Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Bumin Özarslan, ''Batı emperyalizmine karşı çıktığı kadar Rus veya başka bir kökenli emperyalizme karşı çıkmayan kişi veya kurum, kendini 'anti-emperyalist' olarak nitelendiremez. Özellikle Türk soylu ya da Türk dilli gruplara karşı yapılanlara sessiz kalmak ise ayrı ve kasıtlı bir ahlaksızlıktır.'' dedi.

 

Resim

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MHP, Bahadır Bumin Özarslan, Batılı ülkeler, Afrika, Rusya, Amacı
Yorumlar
Haber Yazılımı