Bakan Güler'den Savaş Uçağına Yönelik Çarpıcı Açıklama
Haber Detayı
18 Kasım 2023 - Cumartesi 10:32 Bu haber 2231 kez okundu
 
Bakan Güler'den Savaş Uçağına Yönelik Çarpıcı Açıklama
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin ihtiyacı olan savaş uçaklarını nasıl temin edeceği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu
GÜNDEM Haberi
Bakan Güler'den Savaş Uçağına Yönelik Çarpıcı Açıklama

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin ihtiyacı olan savaş uçaklarını; başka ülkelerden mi karşılayacağı yoksa kendi üretimini mi bekleyeceği konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, S-400'lerin neden kullanılmadığını soran muhalif Milletvekillerine ise kapak olacak cevaplar verdi.

 

TÜRKİYE YABANCI ÜLKELERDEN SAVAŞ UÇAĞI ALACAK MI?

 

Savunma Sanayii konusunda başarılı işlere imza atan Türkiye'nin, yerli ve milli savaş uçaklarını üretinceye kadar, ihtiyacı olan savaş uçaklarını başka ülkelerden alıp almayacağı tartışılmaya devam ediyor. Parası ödenen F-35 uçağını hala Türkiye'ye vermeyen ve ödenen paranın üzerine yatmaya çalışan ABD'nin, Türkiye'ye İsveç'in NATO'ya üyeliğini dayatırken bile konuyu F-16'ya bağlaması, tepkilere yol açtı. 

 

Bütçe görüşmeleri yapılan Milli Savunma Bakanlığı Komisyonunda konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in; ABD'nin F-35 uçağı ayarında olan ve İngiltere, Almanya ve İspanya'nın ortak ürettiği Eurofighter Typhoon savaş uçaklarından 40 tane alınması çalışmalarına başladığı yönündeki açıklaması manidar bulundu. Türkiye'nin bu uçakları almasına itiraz eden Almanya'nın diğer üretici İngiltere ve İspanya tarafından ikna edileceği konuşulurken, Gazze konusunda diplomatik girişimlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya gitmesi de ayrı bir manidarlık olarak değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ikili görüşmelerinde ne konuştuğu bilinmiyor ancak Gazze konusunda Almanya'ya fırça çekmesi, meselenin Eurofighter Typhoon savaş uçaklarından çok daha derin konuları içerdiği anlaşıldı. Bakan Güler'in savaş uçaklarına ilişkin yaptığı diğer açıklamaları ise çok daha manidardı.

 

BAKAN GÜLER'DEN SAVAŞ UÇAĞI ALIMINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerine konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, savaş uçaklarına iişkin yaptığı açıklamada, ''F-35 projesi kapsamında ödenen ücretin F-16 Blok 70 Viper'ları alırken, mahsup ettirelim diye düşünüyoruz ama tabii kesin bir şey yok henüz. Bu bizim düşüncemiz ve olup olmayacağını bilmiyoruz açıkçası. Şu anda Amerika'da dahi F-35'lerin çoğunun uçuşu kesilmiş durumda, İsrail F-35'lerini uçuramıyor ve bu konuda da sürekli Amerika'ya saldırıyor. Avrupa'daki birçok ülkede de anlaşılmayan, onların çözemediği aksaklıklar var. Açıkçası biz KAAN gibi bir uçağı artık şu anda hangardan çıkarmışız, 15-20 gün sonra uçuracağız. Biz hakikaten F-35 almalı mıyız? Yoksa KAAN uçağı için biraz daha sabretmeli miyiz? Kendi yerli milli uçağımızı kullanmak dururken F-35'i kullanabilir miyiz, kullanmalı mıyız? Bunu iyice bir düşünmemiz gerekir. Benim şahsi görüşüm; kesinlikle alma taraftarı değilim." dedi.

 

BAKAN GÜLER'DEN MUHALEFTE KAPAKLIK S-400 CEVABI

 

Muhalefetin S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin kullanılmadığına yönelik eleştirilerine kapak gibi cevap veren Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ''S-400'leri niye kullanmadığımızı soruyorlar. Nereye kullanacağız, bu çamaşır makinesi mi? Lütfen, anlayıp anlamadığınız her konuda bir fikir yürütmek zorunda değilsiniz. Bizler 7 gün 24 saat, 365 gün bu memleketin güvenliği için çalışıyoruz. S-400'ü alıp bir fabrikanın köşesine teslim edemeyiz. Böyle bir şey asla yok. S-400'e ihtiyaç duyduğumuz anda düğmeye bastığımızda, ne olduğunu merak edenlerin hepsi görür.'' dedi.

 

Resim

Resim

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Milli Savunma Bakanı, Yaşar Güler, savaş uçağı, yerli ve milli, Türkiye
Yorumlar
Haber Yazılımı